Regeljungle bør saneres

Hvis Danmark fortsat vil have vækst i eksporten af energiteknologi, er det nødvendigt at få ryddet op i junglen af ugennemskuelige regler på energiområdet, mener Danmarks Vækstråd, som rådgiver Erhvervs- og Økonomiministeren.

05.03.2008

CSR.dk

Danmark har i mange år været langt fremme i udbygningen af vedvarende energi. Blandt andet er danske virksomheder førende, hvad angår eksport af vindmøller. Sidste år lå eksporten af energiteknologi på 46 milliarder kr.
Hvis Danmark fortsat skal beholde den internationale førertrøje, have vækst på energi-, miljø- og klimaområdet samt øge eksporten af energiteknologi, er det imidlertid på høje tid at få ryddet op i junglen af regler, tilskud og afgifter på energiområdet, f.eks. inden for brug af biomasse og affald til produktion af varme og el. Det mener Danmarks Vækstråd, der rådgiver Økonomi- og Erhvervsministeriet.

I en netop udgivet rapport fra Rådet med titlen ”Det grønne guld”, hedder det således, at de offentlige reguleringer er ugennemskuelige og ofte skifter retning. På den baggrund anbefales regeringen, kritisk at gennemgå hele området for at sikre, at det erhvervsmæssige potentiale udnyttes og miljøet fremmes.

”Vi ved, at energiforbruget vil stige med omkring 50 procent frem til 2020. Samtidig øges presset for at reducere CO2-udledningen voldsomt, og det er i dette spændingsfelt, at de erhvervsmæssige muligheder skal findes”, siger direktør for Danmarks Vækstråd, Lars Nørby Johansen.

”Dels bør vi intensivere brugen af alternative energikilder som f.eks. vind og bioethanol, dels bør vi finde flere energiintelligente løsninger, hvorved forbruget af energi reduceres eller bruges mere effektivt. På det punkt har Danmark i forvejen en afgørende styrkeposition”, mener Lars Nørby Johansen.

Grønt guld sendes ud af landet
Danmarks Vækstråd peger i sin rapport på, at den nuværende regulering af energiområdet er resultatet af mange års forsøg på at styre energiproduktionen. Samtidig har reguleringen været et håndtag, som skiftende regeringer har drejet på i forsøget på at styre finanspolitikken.

Resultatet er, at regelsættet i dag er kompliceret og svært gennemskueligt.

Danske afgifter gør, at store mængder affald eksporteres. Da det ikke er tilladt kraftvarmeproducenter at tjene penge på varme og energi baseret på CO2-neutralt affald, forsvinder producenternes interesse i at erstatte kul med affald. I stedet bliver det grønne guld - affaldet - f.eks. kørt til Tyskland til afbrænding i kraftvarmeværker, som tjener penge på det.

Regler spænder ben for hinanden
”Det er uklogt. Derfor bør regeringen og Folketinget gennemgå hele det sæt af reguleringer, som findes på energiområdet. Reguleringerne bider ind imellem hinanden i haserne. På den ene side er reguleringen af energiområdet lavet ud fra hensynet til miljøet og på den anden side har reguleringen stor betydning, når det gælder om at få penge i statskassen”, siger Lars Nørby Johansen.

Vækstrådet peger ligeledes på, at forskelle i afgiftsregler for produktion af el og varme betyder, at biomasse ikke udnyttes tilstrækkeligt effektivt i kraftvarmesektoren.

Det er et almindeligt problem i varmeforsyningsloven, at der i mange tilfælde ikke skabes incitament til at vælge en mere energioptimal løsning.

”Dette er en betydelig stopklods i forhold til at udvikle nye metoder til udnyttelse af biomasse og dermed udnyttelsen af det erhvervsmæssige potentiale”, hedder det i rapporten.

Desuden er der f.eks. kæmpetilskud til produktion af biogas til varme og lidt mindre tilskud til brug af biogas til el, mens tilskud til husdyrgødning til varme er belagt med afgift.

På den baggrund anbefaler Danmarks Vækstråd regeringen, at den foretager en kritisk gennemgang af skatter, afgifter og love, der påvirker produktionen og anvendelsen af energi. Dette skal sikre anvendelsen af vedvarende energi og CO2-neutrale energikilder.

”Hvis politikerne ønsker en ordentlig energiindustri, er det vigtigt, at der ikke bliver spændt ben ved, at man laver en selvmodsigende lovgivning. Hele området må kulegraves, så man får rimelige rammevilkår for industrien”, mener Lars Nørby Johansen.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus