Regeringen og tøjbranchen indgår partnerskab om ansvarlig tøjproduktion
To ministre har sammen med fagforeninger, folkelige foreninger og hovedparten af den danske tøjbranche i dag indgået et partnerskab om at arbejde for at forbedre forholdene for arbejdere i Bangladeshs tøjbranche.
På et møde i Udenrigsministeriet i dag indgik udviklingsminister Christian Friis Bach og handelsminister Pia Olsen Dyhr, fagforeninger, folkelige foreninger og hovedparten af den danske tøjbranche et partnerskab om at arbejde for at forbedre forholdene for arbejdere i Bangladeshs tøjbranche. Anledningen er, at tekstilfabrikken Rana Plaza i Bangladesh styrtede sammen med mere end 1100 døde som resultat.
De to ministre er særdeles tilfredse med, at arbejdet med bedre sikkerhed, bedre arbejdsforhold og bedre løn for tekstilarbejderne i Bangladesh kan tage et spring fremad i de kommende år.
Forpligter hinanden
Hverken den danske regering, de danske tekstilfabrikanter eller de danske tøjkøbere kan være tjent med, at tekstilarbejderne i Bangladesh arbejder under kummerlige forhold til en ussel løn. Nu forpligter vi hinanden på at skabe forbedringer, og det skal vi måles på i de kommende år, siger udviklingsminister Christian Friis Bach.
Læs også: Piværgerligt for de danske virksomheder
Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr uddyber:
Planen om at skabe et bredt dansk partnerskab for mere ansvarlig tekstilproduktion blev udarbejdet for flere måneder siden. Men sammenstyrtningen af Rana Plaza var en frygtelig katastrofe, der understreger behovet for, at regeringen og tøjbranchen i samarbejde med fagforbund og folkelige foreninger handler med det samme".
Partnerskabet er indgået, og partnerne skal nu i gang med at få lavet nogle aftaler, som kan sikre, at en katastrofe som den i Bangladesh ikke kan ske igen, og så arbejderne i øvrigt får rimelige vilkår, forklarer Pia Olsen Dyhr på ministeriets hjemmeside.
Dansk Initiativ for Etisk Handel er tilfreds
Partnerskabet lægger vægt på arbejdernes løn, sikkerhed og rettigheder, et bedre miljø og mere åbenhed om de danske tekstilfabrikanters leverandører.
Morten Lehmann, næstformand i organisationen Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH), der har en lang række af tekstilvirksomhederne som medlemmer, er godt tilfreds:
En bredt partnerskab med alle interessenter, som vi har indgået i dag, er den eneste vej frem for den svære opgave at forbedre arbejdsforholdene ved symaskinerne i Bangladesh. Når både regering, fagforbund, folkelige foreninger og tøjbranchen spiller ind med, hvad de kan gøre, så har vi chancen for at flytte noget. Det her er et startskud på et forstærket bredt samarbejde, som jeg ser frem til, siger Morten Lehmann.
Partnerskabet lægger op til, at parternes indsats for bedre produktionsforhold bliver evalueret i begyndelsen af næste år.