Riget i Midten vil have renere metropoler

Migrationen fra land til by er enorm i Kina, så for at håndtere de medfølgende udfordringer på bæredygtig vis, har landet sat gang i en mindre revolution for at gøre byområderne både smartere og renere. Teknologi er en vigtig del af ligningen.

Den kinesiske hovedstad Beijing er med over 20 mio. indbyggere en af verdens megabyer og ofte plaget af massiv luftforening. Selvom styret gerne vil vende udviklingen, så er der usikkerhed om effekten af investeringerne..

16.10.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

”A smart, clean city revolution”. Sådan betegner den kinesiske bæredygtighedsekspert, Changhua Wu, den udvikling, der er sat i gang i Kina og som skal hjælpe verdens folkerigeste nation med at håndtere de udfordringer, der følger med, når millioner af mennesker flytter fra land til by inden for relativt få år.

Læs også: Den bæredygtige by er smart

Changhua Wu er forkvinde for start-uppen China Redesign Hub, der arbejder for at fremme bæredygtig udvikling, ligesom hun er Vice Chairman for World Green Design Organization, der på non-profit basis vil fremme grønne løsninger verden over.

Changhua Wu er ekspert i bæredygtighed i Kina og ser den moderne teknologi som en stor del af svaret på landets mange miljøudfordringer. Foto: Anders Kampmann.

På den baggrund var Changhua Wu blandt talerne på hovedscenen ved sidste måneds Nordic Edge-konference i Stavanger, hvor hun adresserede den kinesiske tilgang til smart city-begrebet, og i hendes tilfælde med bæredygtighed for øje.

”Teknologi kan være en løftestang for et land som Kina, når vi skal gøre vores byer renere og bedre. Næsten 700 mio. kinesere bruger mobile enheder, og derfor må vi se nøje på, hvordan denne platform kan hjælpe os med at håndtere udfordringer omkring miljø, luftkvalitet, klimaforandringer osv. Med en digital infrastruktur, båret af et 5G-netværk i høj kvalitet, kan vi skabe et solidt fundament for det arbejde”, sagde hun.

Teknologien gør det dog ikke alene, anerkendte hun. Det vil også være nødvendigt med et ”økonomisk paradigmeskift”, som kan danne grundlaget for de investeringer, der i høj grad også presser sig på, både i omkring de mange kinesiske megabyer.

”Vi har brug for ambitiøse mål for vedvarende energi, på et tidspunkt skal det være slut med fossile biler, hvilket kræver et langt bedre opladningsnet end i dag, og vi skal inddrage den cirkulære økonomi, som er en kritisk del af puslespillet. I finansieringssammenhæng kan vi se, at green is gold, så den vej rundt er der grund til optimisme”, sagde Changhua Wu.

Komplekse planer
Senere på konferencen var en helt session dedikeret til bæredygtig byudvikling i det enorme land. Under overskriften ’Sustainable Urban China’ præsenterede en stribe aktører forskellige vinkler på fremtidsudsigterne i forbindelse med urbanisering, innovation og forretningsmæssige visioner omkring teknologi og finansieringsmuligheder.

Fra start gjorde sessionens vært, professor Annemie Wyckmans fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), det klart, at bæredygtig urbanisering omfatter en lang række aspekter: cirkulær økonomi, klimaresiliente løsninger, energi- og ressourceeffektivitet, livskvalitet og generelle hensyn til lokale forhold, traditioner og kulturer.

I forlængelse heraf fremhævede hendes kollega fra NTNU, Manfred Horvat, der også er formand for den såkaldte Advisory Group for International Cooperation under EU-initiativet Horizon 2020, den store skala i de planer, styret i Beijing har formuleret på området.

”De kinesiske planer for urbanisering er ret komplekse og meget grundige. Frem mod 2030 skal de have 300 mio. mennesker integreret i byerne, og det vil de gerne gøre på en smart, grøn og low carbon-fokuseret facon. Den 13. femårsplan, som blev lanceret for nylig, indeholder en ny type urbaniseringsplan, der sætter mennesket i centrum og sigter efter at synkronisere urbaniseringen med industrialisering, informationsdeling, modernisering af landbruget og udviklingen inden for videnskab og teknologi”, forklarede han, og nævnte de estimerede omkostninger: 6,8 billioner dollars (omkring 42.800 mia. kr.).

Shanghai er en anden af de kinesiske metropoler, der er centrum for både investeringer og udgifter i forbindelse med opfyldelsen af Kinas klimamålsætninger..

Kæmpe investeringer giver muligheder, også for Norden
Den slags monumentale omkostninger medfører selvsagt udfordringer, men bestemt også muligheder, hvilket Andrew Gouldson, der er direktør for ESRC Centre for Climate Change Economics and Policy ved Leeds University, understregede i sit oplæg.

Igen er det den massive befolkningstilvækst i specielt byer som Beijing, Shanghai, Guangzhou og Tianjin, der er katalysator for såvel udgifter som forretningspotentiale, og midt i den allerede komplicerede balancegang ligger Kinas officielle mål om at toppe sine carbonudledninger i 2030 og svæver.

”Der er utvivlsomt enorme økonomiske muligheder for en low carbon-udvikling i de voksende kinesiske megabyer, også for nordiske virksomheder, men finansieringen er udfordrende og omkostningerne vil formentlig eskalere voldsomt”, sagde han og fortsatte:

”Den nuværende vækstkurs vil medføre massive udledninger i de kommende årtier og overgå de CO2-besparelser, som de store investeringer kan bibringe, så spørgsmålet er, hvad det betyder for Kinas langsigtede ambitioner og designet af fremtidens metropoler i landet”.

Læs også: Danske byer som bæredygtige forbilleder

Afslutningsvis pegede Andrew Gouldson derfor på nødvendigheden af en lang tidshorisont på investeringsfronten – som minimum år 2050, gerne 2100 – men hvorvidt det kommunistiske styre er villig til at skue så langt ud i fremtiden er uvist.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V