Rockwool-telte succes på Roskilde Festival
Forsøg på Roskilde Festival viser, at Rockwools isoleringsmateriale er velegnet til telte. Måske forsøget kan udvikle ny forretning til gavn for flygtninge i forbindelse med naturkatastrofer.
Et usædvanligt forsøg på Roskilde Festivalen i år med at benytte isoleringsmateriale fra Rockwool som telte kan i følge Handelshøjskolen i København (CBS) måske føre til innovation og udvikling af nye produkter, der kan benyttes i forbindelse med naturkatastrofer.
"Vi har hurtigt gjort den observation, at isoleringsmateriale fra Rockwool er velegnet som telte", siger projektleder Per Østergaard Jacobsen fra CBS, som står bag en række CSR-forsøg på festivalen. Han øjner allerede et muligt nyt forretningseventyr for Rockwool.
Læs også: Roskilde Festival bliver laboratorium for bæredygtighed
Roskilde Festivalen tog initiativet
Det er Roskilde Festivalen, der har taget initiativ til CSR-forsøgene. Styringsgruppen består af innovationsdirektør, Esben Danielsen, Orange Innovation, Roskilde Festival; professor og centerchef, CSRcbs, Esben Rahbek Pedersen, CBS, og projektleder for 'Fra Rio til Roskilde' Per Østergaard Jacobsen, CBS.
Per Østergaard Jacobsen siger til CSR.dk, at Roskilde Festivalen er Danmarks fjerde største by, mens festivalen afvikles. Derfor har den været alle tiders forsøgsområde for forskerne.
<p> "Det her kan blive stort for Rockwool. Det kan udvikle sig til et nyt forretnings-eventyr".</p>
Per Østergaard Jacobsen, projektleder 'Fra Rio til Roskilde'.
Telte er den hygppigste boform
På en festivalplads som Roskilde er telte den hyppigst forekommende boform. Telte er lette at transportere og giver samtidig en god udnyttelse af pladsen på festival pladsen. Udfordringer er der dog også:
- Telte kan brænde og udgør således en latent risiko og stiller store krav til sikkerhed og kontrol
- Telte er ikke lydabsorberende, og beboerne har derfor ikke et privat rum
- Telte er følsomme overfor omgivelsernes temperaturer og følger disse
- Telte er ikke 100 procent vandtætte/vandafvisende, og der kan tisses igennem dem!
Boliger i slumkvaterer og flygtningelejre
Alternativet til teltet kunne være at bygge et telt i Rockwool-materialer. Det kan elimimere de ovenstående udfordringer og samtidig øge komforten. Der vil ligeledes være mulighed for et betydelig større genbrug.
Per Østergaard Jacobsen siger, at hvis testen af Rockwool-teltene falder fornuftigt ud, vil ideen ikke alene kunne udnyttes på andre festivaler, men også kunne udvikles i forbindelse med nødhjælpsarbejder og flygtningelejre samt være mulige som alternativer til andre bebyggelser af midlertidig karakter, som for eksempel boliger i slumkvarterer.
Kan blive nyt forretningseventyr
Projektlederen nævner også, at Rockwool-teltene er egnede til opbevaring af fødevarer, fordi det er nemt at sætte et køleagregat på 'teltet', og fordi man enkelt kan lave en dør både foran og bagi 'teltet'. På den måde kan der være et godt flow af varer, der kommer ind i den ene ende og leveres ud i den anden. Det vil minimere spild, som er et andet fokusområd for CBS's forsøg på festivalen. "Det her kan blive stort for Rockwool. Det kan udvikle sig til et nyt forretningseventyr", siger Per Østergaard Jacobsen.
Resultaterne af forskernes observationer på Roskilde Festivalen vil blive fremlagt på en konference arrangeret af CSRcbs på CBS til efteråret.