Rockwoolprisen 2017: Fra energieffektivt til bæredygtigt byggeri
Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet har fået 250.000 kroner til arbejdet med at udvikle en ny, frivillig klassificeringsordning for bæredygtighed i byggeriet.
Danmark har længe været førende inden for energieffektivt byggeri og inspirereret andre lande. Med Rockwoolprisen 2017 håber virksomheden, at bidrage til at Danmark får en ny førerposition inden for bæredygtigt byggeri.
Projektet går ud på at udvikle grundlaget for en frivillig bæredygtighedsklasse i Bygningsreglementet i lighed med de frivillige lavenergiklasser, som blev indført i 2006. Siden har de medvirket til udvikling af den danske byggebranche og givet en international førerposition. En tilsvarende ordning med bæredygtighedsklasse kan skabe unikke løsninger i dansk byggeri i en tid, hvor der er global fokus på bæredygtighed som aldrig før.
Når byggeriet på verdensplan bruger mere end 30 % af alle samfundets ressourcer, så er bæredygtighed i bredere forstand et godt sted at sætte ind. Samtidig stiger behovet for bygninger eksplosivt på grund af en hastigt voksende verdensbefolkning, der søger ind til byerne. Som Rockwool skriver i en pressemeddelelse kan det betyde en katastrofe for klimaet, hvis bæredygtighed ikke tænkes ind i den eksisterende og kommende bygningsmasse.
Først skal vi skabe grundlaget
Man skal dog ikke regne med at se de nye klasser indført i det danske byggereglement lige med det samme. Som Seniorforsker Harpa Birgisdóttir sagde, da hun takkede på SBi's vegne for anerkendelsen og de medfølgende 250.000 kroner, ved uddelingen af prisen på Sustainia Livings lanceringskonference d. 8. februar 2017:
”Det første skridt er et ’road map’. Vi har brug for at undersøge de rigtige incentives og mulige forhindringer for at sådan et frivilligt klassificeringssystem kan blive en succes. F.eks. om det overhovedet vil være muligt at få et sådant system ind i byggereglementet? Så pengene der følger med prisen er meget nyttige, for nu kan vi komme i gang med det arbejde.”
Der synes dog ikke at være tvivl om, at det er værd at satse på udviklingen af et sådant klassificeringssystem:
”Bæredygtigt byggeri er en fordel for mennesker, miljøet og økonomien. Samtidig er det en driver for innovation i byggebranchen, som vi skal leve af på eksportmarkederne. En frivillig bæredygtighedsklasse i Bygningsreglementet kan bringe os foran andre lande, som allerede er langt fremme på denne dagsorden,” siger direktør for brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder, Lene Espersen, som også er medlem af Aalborg Universitets bestyrelse.
To vigtige bidrag
Rockwools adm. dir. forklarede på konferencen, hvordan prisen i 2017 passer sammen med virksomhedens prioriteter.
"Vi kan som virksomhed bidrage væsentligt på to områder i forhold til FN's verdensmål: Vi kan arbejde for bedre byggeri og vi kan sørge for at forbrugerne kan foretage informerede valg. Og vi oplever et behov for at gå fra at tale om energieffektivitet i bygninger til at tale om egentlig bæredygtighed. Det er dét prisen, som vi uddeler i dag, går ud på.