Rockwoolprisen 2017: Fra energieffektivt til bæredygtigt byggeri

Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet har fået 250.000 kroner til arbejdet med at udvikle en ny, frivillig klassificeringsordning for bæredygtighed i byggeriet.

Rockwools administrerende direktør, Jens Birgersson, overrækker årets Rockwoolpris og en plante dyrket i stenuld til en glad Harpa Birgisdóttir fra Statens Byggeforskningsinstitut..

10.02.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Danmark har længe været førende inden for energieffektivt byggeri og inspirereret andre lande. Med Rockwoolprisen 2017 håber virksomheden, at bidrage til at Danmark får en ny førerposition inden for bæredygtigt byggeri.

Projektet går ud på at udvikle grundlaget for en frivillig bæredygtighedsklasse i Bygningsreglementet i lighed med de frivillige lavenergiklasser, som blev indført i 2006. Siden har de medvirket til udvikling af den danske byggebranche og givet en international førerposition. En tilsvarende ordning med bæredygtighedsklasse kan skabe unikke løsninger i dansk byggeri i en tid, hvor der er global fokus på bæredygtighed som aldrig før.

Når byggeriet på verdensplan bruger mere end 30 % af alle samfundets ressourcer, så er bæredygtighed i bredere forstand et godt sted at sætte ind. Samtidig stiger behovet for bygninger eksplosivt på grund af en hastigt voksende verdensbefolkning, der søger ind til byerne. Som Rockwool skriver i en pressemeddelelse kan det betyde en katastrofe for klimaet, hvis bæredygtighed ikke tænkes ind i den eksisterende og kommende bygningsmasse.

Først skal vi skabe grundlaget
Man skal dog ikke regne med at se de nye klasser indført i det danske byggereglement lige med det samme. Som Seniorforsker Harpa Birgisdóttir sagde, da hun takkede på SBi's vegne for anerkendelsen og de medfølgende 250.000 kroner, ved uddelingen af prisen på Sustainia Livings lanceringskonference d. 8. februar 2017:

”Det første skridt er et ’road map’. Vi har brug for at undersøge de rigtige incentives og mulige forhindringer for at sådan et frivilligt klassificeringssystem kan blive en succes. F.eks. om det overhovedet vil være muligt at få et sådant system ind i byggereglementet? Så pengene der følger med prisen er meget nyttige, for nu kan vi komme i gang med det arbejde.”

Der synes dog ikke at være tvivl om, at det er værd at satse på udviklingen af et sådant klassificeringssystem:

”Bæredygtigt byggeri er en fordel for mennesker, miljøet og økonomien. Samtidig er det en driver for innovation i byggebranchen, som vi skal leve af på eksportmarkederne. En frivillig bæredygtighedsklasse i Bygningsreglementet kan bringe os foran andre lande, som allerede er langt fremme på denne dagsorden,” siger direktør for brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder, Lene Espersen, som også er medlem af Aalborg Universitets bestyrelse.

To vigtige bidrag
Rockwools adm. dir. forklarede på konferencen, hvordan prisen i 2017 passer sammen med virksomhedens prioriteter. 

"Vi kan som virksomhed bidrage væsentligt på to områder i forhold til FN's verdensmål: Vi kan arbejde for bedre byggeri og vi kan sørge for at forbrugerne kan foretage informerede valg. Og vi oplever et behov for at gå fra at tale om energieffektivitet i bygninger til at tale om egentlig bæredygtighed. Det er dét prisen, som vi uddeler i dag, går ud på.  

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia