Søren Gade vil have bæredygtig sojaproduktion
En afslørende rapport fra Aarhus Universitet får nu det danske fødevareerhverv til at stille krav til leverandørerne om at sikre en bæredygtig produktion af soja.
En ny rapport fra Aarhus Universitet slår fast, at den soja, som dansk landbrug køber kan være produceret under bekymrende forhold i Sydamerika og Sydøstasien.
Det får nu en samlet dansk fødevaresektor med den adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, i spidsen til at stille krav om bæredygtig produktion.
Erhvervet tager rapporten alvorligt
Til Landbrug & Fødevarers hjemmeside siger Søren Gade:
"Den danske fødevaresektor tager det dybt alvorligt, at der skal være ordentlige forhold i produktionen af soja. Det gælder miljøet, regnskovene og selvfølgelig de kummerlige forhold med børnearbejde, som noget af sojaen ifølge rapporten produceres under. Det tager vi skarpt afstand fra".
Den omfattende produktion af soja-protein i Sydamerika og Sydøstasien kan være skadelig for miljøet og lokalbefolkningens sundhed, konkluderer den nye rapport fra Aarhus Universitet, bestilt af Fødevareministeren.
Krav til globale handelshuse
Landbrug & Fødevarer og de store fødevarevirksomheder Arla, Danish Crown og DLG og Danish Agro er gået sammen om at stille krav til de globale handelshuse, som står for hele verdens handel med soja. Soja indgår som en væsentlig ingrediens i foderet til danske produktionsdyr.
"Handelshusene skal være med til at sikre udryddelsen af børnearbejde og sikre, at soja-produktionen sker med en ansvarlig brug af pesticider. Når vi står sammen i DK, så tror vi på, at det også nytter at stille krav til de globale grovvare-handlere" siger Søren Gade.
Læs rapporten fra Aarhus Universitet her
Krav til produktionen
Planen er at købe mere af det såkaldte certificerede soja soja, der garanteres at leve op til en række produktionskrav. Foreløbig kommer det i følge Søren Gade til at dreje sig om 3-4 procent af den soja, som vi bruger i Danmark.
"Dilemmaet er, at vi ikke kan være sikre på, hvilken vej der bedst sikrer soja produceret under de mest ansvarlige forhold. Derfor går vi nu begge veje, og følger nøje med i, hvad der virker bedst, når det gælder om at få gang i en holdbar og bæredygtig produktion af soja".
Selv om Danmark står for et betydeligt sojaindkøb, er det ikke realistisk, at Europas ottende mest forbrugende landbrugsnation alene kan sætte en stopper for en sojaproduktion, der ikke er bæredygtig.
De danske køberes nye krav til produktion af sojabønner træder i følge DR Nyheder i kraft med det samme.