Serieiværksætter slås mod skybrud med millioner i ryggen

Serieiværksætteren Flemming Lind fik oversvømmelse hvilket gik drastisk ud over hans ejendele. Fem år senere har han løst problemet, lavet det til en lovende IoT-forretning og har fået bevilget et tre millioner kroner lån fra vækstfonden.

Den. 2. Juli 2011 ramte det værste skybrud i 55 år Sjælland. Vejene var oversvømmede og kælder efter kælder blev fyldt med ildelugtende vand. Samlet blev der estimeret over 90.000 skader, der tilsammen løb op i over 4.88 miliarder. Flemming stod med et hjem fyldt med lortevand, bogstavelig talt, og tænkte at det skulle være løgn. Fem år senere har han skabt virksomheden Urban Water, der sælger et patenteret intelligent højvandslukke. Et højvandslukke er en stump kloakrør, der kan forhindre kloakvand i at løbe baglæns i kloakken, og op igennem dit kælderafløb når det regner kraftigt. Det har været en sej kamp, der har kostet millioner i udvikling.

Kampen blev dog vundet, og nu er højvandslukket klar og sat i produktion. Systemet lukker naturligt af sig selv ved en oversvømmelse og åbner automatisk op, når hændelsen er overstået. Hele denne process forløber derudover helt uden brug af strøm. Der er lignende eksisterende teknologier på markedet, men de er besværlige at installere og er ikke på samme måde intelligente. Til forskel fra konkurrenters produkter tager det kun 5 minutter at installere højvandslukket i en standard skelbrønd og kan nemt afmonteres i tilfælde af service.

Flemming har oplevet hvor utryg man kan føle sig, når man er væk fra sit hjem og hører varsler om skybrud. Derfor kommer højvandslukket med en mobil it-løsning, som via en mobil app informerer husejeren samt eventuelt kloakmester og forsyningsselskab, hvis uheldet er ude. Via app’en kalder systemet selv på en kloakmester, både når systemet skal have sit årlige tilsyn, og når en oversvømmelse netop er overstået. Man skal altså ikke løfte en finger, og man kan sove trygt om natten samt tage på ferie med ro i sjælen.

Serieiværksætteren Flemming er på mange måder en af IoT-sektorens rutinerede spillere. I 2005 startede han firmaet Lindcom, der også monitorerer indholdet i tanke og siloer og kommunikerer det videre. Dengang var internettet dog ikke udviklet nok, og enhederne kommunikerede derfor via GPRS.

Vækstprogram gav kontakt til medarbejdere og store partnervirksomheder

Det sidste år er det gået rigtig stærkt. Urban Water blev udvalgt til at deltage i vækstprogrammet Green Tech Challenge, der i samarbejde med bl.a. DI, QVARTZ, PwC, Awapatent og Kromann reumert hjælper grønne startups med kommercialisering og anskaffelse af kapital. I forbindelse med Green Tech Challenge 2015 fik Urban Water sat et møde op, der siden har ført til salg og et samarbejde med IBM Danmark. Urban Water er nu, sammen med IBM, i gang med  at videreudvikle deres IoT-løsning. I efteråret har de taget 3 dages ture til Malmø, hvor de sammen har arbejdet på projektet.

Stort Markedspotentiale

Markedet for højvandslukker har et stort potentiale, da kun 13% af alle husstande har en sådan løsning installeret. Ser man på byer med flere end 100.000 indbyggere, giver det i Skandinavien alene Urban Water et marked på 1.249 millioner euro. Udvider vi perspektivet til hele vesteuropa hedder tallet lige under 17 milliarder euro. Urban Water har været dygtige til at rejse fondsmidler til deres produktudvikling fra bl.a. ECO-innovation, Grøn Omstillingsfond og MUDP 2014. Senest har de anskaffet sig et lån på 3 millioner kroner fra Vækstfonden. Lånet på 3 millioner kroner skal bruges til at udvide produktionen og teste deres distributionsmodel, inden der skal ekspanderes til udlandet.

Slutbrugeren til IoT-højvandslukket kan købes direkte af Urban Water gennem deres hjemmeside, af kloakmestre eller gennem partnerskaber med bolig- og forsikringsselskaber. Produktet er hovedsageligt opbygget af standardkomponenter, hvilket holder omkostningerne. Dette giver også gode muligheder for salg gennem eksterne partnere. Præcis hvilken distributionsstrategi, der giver det optimale mix af margin og volume ved Urban Water ikke endnu, men der er allerede indgået et samarbejde med  Ulefos.

Flemming Lind / nr. 3 fa højre) til Green Tech Challenge efter en workshop om forhandling med investorer. .

Urban Water sidder til daglig på DTU og er blevet optaget i DTUs hardware accelerator Danish Tech Challenge. Teamet består af CEO og Founder Flemming Lind Andersen og Design Ingeniør Luise Hartvig. De er i gang med at udvide med flere kommercielle kræfter.   

11.10.2016Green Tech Challenge IVS

Sponseret

Serieiværksætter slås mod skybrud med millioner i ryggen

05.10.2016Green Tech Challenge IVS

Sponseret

Fighting food waste – Meet GTC participant “Too Good To Go”