Slut med kejserens nye klæder

Hvis jeg var klimaminister ville jeg lægge størst mulig afstand til det ”Kejserens nye Klæder”- skuespil vi for øjeblikket oplever på den internationale klimapolitik-scene. Sandheden er, at hverken G-8 topmøderne i Storbritannien, Tyskland og Japan eller klimatopmødet på Bali har leveret mere stof til en fremtidig klimaaftale end hvad der svarer til kejserens underskjorte.

12.09.2008

CSR.dk

Alt for længe har verdens ledende politikere, ikke mindst ved de årlige G-8 topmøder, forsøgt at give offentligheden det indtryk, at klimasagen gør gode, om end begrænsede, fremskridt. Og ligeså alt for længe har hære af journalister verden over (med nogle få, vigtige undtagelser) i en uhellig alliance mellem opportunisme og naivitet viderebragt budskabet, der i bund og grund er intellektuelt dybt fornærmende. Men hverken diverse G-8 topmøder eller klimatopmødet på Bali i december 2007 har rykket noget væsentligt for klimasagen.

Hovedårsagen er selvfølgelig, at USA ikke på noget tidspunkt har været parat til at forpligte sig til noget som helst, de ikke alligevel ville have gjort af andre grunde (læs: bioethanol). Men andre vigtige modspillere, Canada, Japan, Rusland og flere EU-lande (Berlusconi-Italien og nogle af de nye medlemslande) er godt tilfredse med at kunne dække sig bag en afvisende USA-holdning.

Handskerne af!
Hvis jeg var klimaminister, ville jeg tage handskerne af og meddele, at vi ikke har tid til at fortsætte ”Kejserens nye Klæder” -teatret til langt ind i 2009, hvis vi vil gøre os håb om en klimaaftale i København, som bliver mere end blot en gentagelse af forgængerne (Klimakonventionen (1992) og Kyotoprotokollen (1997)), der begge blev lovprist ved vedtagelsen og derefter ingenting leverede. Når der ingenting vil ske i det nuværende set-up før langt ind i 2009, skyldes det, at det vil tage måneder at få en ny amerikansk administration på benene efter indsættelsen af præsidenten i slutningen af januar, samt at en mere progressiv amerikansk holdning i et vist omfang skal være aftalt med kongressen for at sikre den nødvendige efterfølgende ratifikation. Hvis jeg var klimaminister, ville jeg være så bekymret over tidsfaktoren, at jeg hurtigst muligt ville starte en plan B.

Lad u-landene være!
Hvis jeg var klimaminister, ville jeg stoppe al snak om udviklingslandenes forpligtelser indtil industrilandene har besluttet sig for, hvor meget de selv er parate til. Det er der tre gode grunde til.

Den første er, at det er det eneste rimelige. CO2 udslippet pr. indbygger er så meget lavere i udviklingslandene (Kina 3 tons pr. år, Indien 1) end i OECD landene, (USA og Canada 20 tons pr. år, EU knap 10) at det er helt urimeligt at forvente, at de påtager sig forpligtelser, før det kan ses i forhold til industrilandene. Den anden er, at både klimakonventionen og Kyotoprotokollen klart præciserer, at industrilandene forpligter sig til at gå forrest i klimabeskyttelsen (af flere gode grunde). Den tredje, og i den politiske sammenhæng måske vigtigste, er at al den verserende snak om vigtigheden af, at især Kina (men ikke OPEC landene, der boltrer sig helt anderledes i næsten gratis energi) gør noget alvorligt ved stigende CO2 emissioner, kun bidrager til et dårligt forhandlingsklima. Hvis jeg var klimaminister, ville jeg være opmærksom på, at der er mange der i deres mindre officielle sind er meget godt tilfredse med et dårligt forhandlingsklima.

Bindende reduktionsmål?
Hvis jeg var klimaminister, ville jeg sætte åbent spørgsmålstegn ved, om den ”vedtagne” strategi mod et sæt bindende reduktionsmål for 2020 er hensigtsmæssig. Jeg ville have meget svært ved at forestille mig, hvordan alene industrilandene (herunder Rusland) skulle kunne enes om fælles ”basisår” og om noget der bare ligner sammenlignelige reduktionsmål, med mindre aftalen bliver udstyret med så mange ”undvigemuligheder” der, ligesom i Kyotoprotokollen, reducerer værdien til tæt på nul. Og jeg ville være stærkt bekymret over, at en aftale, der primært er baseret på nationale reduktionsmål for 2020, vil give meget begrænsede muligheder for opdatering i en meget lang periode.

Fokus på de konkrete tiltag!
Hvis jeg var klimaminister, ville jeg arbejde intensivt på at opprioritere den del af forhandlingerne, der drejer sig om de konkrete tiltag, der skal levere de nødvendige reduktioner: langt højere energieffektivitet, i både bygninger, produktion og transportsektoren, stop for kulfyrede kraftværker uden CO2 lagring med øjeblikkelig virkning i industrilandene (det er jo helt absurd, at selv EU er parat til at acceptere nye kulfyrede værker uden CO2 lagring frem til 2020), bindende nationale målsætninger for vedvarende energi osv. Selvfølgelig må disse såkaldte sektorale politikker være tilstrækkeligt ambitiøse til at sikre de nødvendige reduktioner. Når nogen hertil vil indvende, at det ikke vil være muligt at skaffe international enighed om tilstrækkelig vidtgående sektorale politikker ville jeg roligt svare, at så er der heller ingen grund til at tro at vedtagne reduktionsmål vil blive opfyldt. Kyotoprotokollen og de heraf afledte nationale byrdefordelingsforpligtelser indenfor EU taler deres tydelige sprog om den manglende opfyldelse af den slags målsætninger, men eksemplerne er mange flere: stabilitetspagten indenfor eurosamarbejdet eller Lissabon målsætningerne for EU's konkurrencedygtighed.

Klimakonferencen i 2009 vil være godt tjent med en plan B, der i højere grad fokuserer på de konkrete tiltag. Udover at reducere risikoen for en Kejserens nye Klæder-begivenhed og dermed lægge op til en mere ”ærlig” aftale vil den byde på mere fleksibilitet i de kommende år. Og måske allervigtigst: den giver en helt anden mulighed for aktiv deltagelse af udviklingslandene. Fremfor en steril diskussion om nogle reduktionsmål eller CO2 intensiteter, som de færreste forstår og endnu færre kan gennemskue, vil der være basis for at forhandle om konkrete tiltag som mange af udviklingslandene har stærk interesse i (energieffektivitet, vedvarende energi etc.)

Hvis jeg var klimaminister, ville jeg udnytte værtskabet for Københavnskonferencen til at delagtiggøre kollegerne i de øvrige EU-lande i mine overvejelser og håbe at argumenternes styrke ville bære frugt.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus