Slut med kurveknækker-aftaler
Kommuner og virksomheder kan ikke længere få uvildig hjælp til at gennemføre energibesparelser via såkaldte kurveknækker-aftaler. Energistyrelsen har netop opsagt alle eksisterende aftaler med den begrundelse, at de er for dyre at drive.
Hvad er en kurveknækker-aftale?
- Konceptet går ud på at tilbyde kommuner, regioner og staten en aftale, der har til formål at vende energiforbruget ved at fastsætte mål for, hvordan der skal spares.
- Bag konceptet stod frem til 1. juli 2012 Go´ Energi, som var en uvildig offentlig organisation med egen bestyrelse. Go’ Energi er nu blevet nedlagt, og kurveknækker-konceptet er efterfølgende blevet varetaget af Energistyrelsen, som netop har valgt at opsige alle eksisterende kurveknækker-aftaler.
- Kurveknækker-konceptet blev skabt i 2008 og har været en kvantitativ succes. Eksempelvis har 2 ud af 3 kommuner i dag en kurveknækker-aftale, og de har dermed modtaget hjælp fra en uvildig coach samt fået en række værktøjer til at reducere energiforbruget.
- Kurveknækkerne har forpligtiget sig til at reducere energiforbruget med en bestemt procentdel i løbet af aftaleperioden.
Kilde: Go' Energi
Energistyrelsen har netop valgt at opsige de 60 såkaldte kurveknækker-aftaler, der er indgået med en lang række kommuner og enkelte virksomheder.
Via kurveknækker-aftalerne, der har kørt siden 2008, har to tredjedele af landets kommuner modtaget rådgivning og fået værktøjer til at finde energibesparelser, mod at de skriftligt har forpligtiget sig til at reducere energiforbruget. Indtil for nylig fasciliterede Go’ Energi kurveknækker-aftalerne, men da organisationen blev nedlagt som følge af forårets energiforlig, blev det op til Energistyrelsen at vurdere hvilke af Go’ Energis aktiviteter, der skulle føres videre. I den proces er kurveknækker-aftalerne blevet fundet for tunge rent økonomisk.
Læs også: Kommuner bryder aftaler om energibesparelser
Dyre konsulentudgifter
”Vi har en tredjedel af det budget, som Go´ Energi havde at arbejde med fremover, så derfor er vi i gang med at prioritere hvilke af deres aktiviteter, vi viderefører. Da der er meget store konsulentudgifter forbundet med kurveknækker-aftalerne, har vi valgt at opsige dem,” siger Mette Mylin, der er kontorchef i Energistyrelsen til csr.dk.
Rådgivning for mindre budget
Hun fastslår dog, at der vil være energirådgivning - i en eller form – at hente for kommuner og virksomheder fremover.
Læs også: Frederiksbergs el-kurve knækker den forkerte vej
”Fremadrettet skal der stadig være en understøttende og effektiv indsats, som hjælper kommuner og erhvervsvirksomheder med at realisere energibesparelser. I de kommende måneder skal vi have gennemført erfaringsopsamling og finde ud af, hvordan vi kan gøre det indenfor budgettet,” siger Mette Mylin.”
De nuværende kurveknækker-aftaler fortsætter med det nuværende ”setup” de kommende tre måneder.