Slut med kurveknækker-aftaler

Kommuner og virksomheder kan ikke længere få uvildig hjælp til at gennemføre energibesparelser via såkaldte kurveknækker-aftaler. Energistyrelsen har netop opsagt alle eksisterende aftaler med den begrundelse, at de er for dyre at drive.

15.08.2012

Lasse Andersen, CSR.dk

Hvad er en kurveknækker-aftale?

  • Konceptet går ud på at tilbyde kommuner, regioner og staten en aftale, der har til formål at vende energiforbruget ved at fastsætte mål for, hvordan der skal spares.
  • Bag konceptet stod frem til 1. juli 2012 Go´ Energi, som var en uvildig offentlig organisation med egen bestyrelse. Go’ Energi er nu blevet nedlagt, og kurveknækker-konceptet er efterfølgende blevet varetaget af Energistyrelsen, som netop har valgt at opsige alle eksisterende kurveknækker-aftaler.
  • Kurveknækker-konceptet blev skabt i 2008 og har været en kvantitativ succes. Eksempelvis har 2 ud af 3 kommuner i dag en kurveknækker-aftale, og de har dermed modtaget hjælp fra en uvildig coach samt fået en række værktøjer til at reducere energiforbruget.
  • Kurveknækkerne har forpligtiget sig til at reducere energiforbruget med en bestemt procentdel i løbet af aftaleperioden.

Kilde: Go' Energi

Energistyrelsen har netop valgt at opsige de 60 såkaldte kurveknækker-aftaler, der er indgået med en lang række kommuner og enkelte virksomheder.

Via kurveknækker-aftalerne, der har kørt siden 2008, har to tredjedele af landets kommuner modtaget rådgivning og fået værktøjer til at finde energibesparelser, mod at de skriftligt har forpligtiget sig til at reducere energiforbruget. Indtil for nylig fasciliterede Go’ Energi kurveknækker-aftalerne, men da organisationen blev nedlagt som følge af forårets energiforlig, blev det op til Energistyrelsen at vurdere hvilke af Go’ Energis aktiviteter, der skulle føres videre. I den proces er kurveknækker-aftalerne blevet fundet for tunge rent økonomisk.

Læs også: Kommuner bryder aftaler om energibesparelser

Dyre konsulentudgifter
”Vi har en tredjedel af det budget, som Go´ Energi havde at arbejde med fremover, så derfor er vi i gang med at prioritere hvilke af deres aktiviteter, vi viderefører. Da der er meget store konsulentudgifter forbundet med kurveknækker-aftalerne, har vi valgt at opsige dem,” siger Mette Mylin, der er kontorchef i Energistyrelsen til csr.dk.

Rådgivning for mindre budget
Hun fastslår dog, at der vil være energirådgivning - i en eller form – at hente for kommuner og virksomheder fremover.

Læs også: Frederiksbergs el-kurve knækker den forkerte vej

”Fremadrettet skal der stadig være en understøttende og effektiv indsats, som hjælper kommuner og erhvervsvirksomheder med at realisere energibesparelser. I de kommende måneder skal vi have gennemført erfaringsopsamling og finde ud af, hvordan vi kan gøre det indenfor budgettet,” siger Mette Mylin.”

De nuværende kurveknækker-aftaler fortsætter med det nuværende ”setup” de kommende tre måneder.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V