Socialt udsatte er en gevinst for virksomheden

Virksomheder, der giver socialt udsatte en chance for at få arbejde, kan høste mange fordele på den lange bane. Men indslusningen kræver resurser, forberedelse og velvilje blandt de ansatte. Et godt samarbejde med det lokale jobcenter og etablering af en mentor-ordning kan dog lette arbejdet væsentligt.

13.12.2010

CSR.dk

For virksomhedsledere er der flere gode grunde til at give socialt udsatte muligheden for at få foden indenfor i virksomheden ved at tilbyde virksomhedspraktik eller løntilskudsjob, der på sigt kan føre til fastansættelse.

Glæden ved at hjælpe personer, der har det svært, er den åbenlyse grund, men der kommer også en række afledte resultater ud af indsatsen, som er positive for virksomheden.

Internt bliver der skabt nogle meget loyale medarbejdere ud af de socialt udsatte, der ender med at få fast ansættelse. Og eksternt har engagementet den fordel, at virksomhedens CSR-profil bliver styrket over for potentielle medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere.

Det viser erfaringerne fra projektet ”fra udsat til ansat”, der i tre år har sat fokus på området og sendt mere end 9.000 ledere og øvrige medarbejdere fra både private og offentlige virksomheder på kursus i, hvordan man gennem et samarbejde med det lokale jobcenter tager imod socialt udsatte på arbejdspladsen.

Kræver grundig forberedelse
Kommunikationschef i CABI (Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats) David Graff glæder sig over det høje antal kursister, men vurderer, at langt flere virksomheder end i dag kan rumme socialt udsatte ledige. Han opfordrer dog samtidig virksomhederne til at tænke sig grundigt om, før de kaster sig ud i at indsluse socialt udsatte.

”Til en start skal man finde ud af, om man faktisk har de nødvendige resurser i virksomheden, for det er ikke en let opgave. Derefter skal man spørge sine medarbejdere, om de er med på idéen, for det er dem, der kommer til at stå med de nye udfordringer, der opstår i hverdagen som følge af et projekt med socialt udsatte,” pointerer han.

Derudover er det, ifølge David Graff, afgørende, at der er reelle arbejdsopgaver til de socialt udsatte, når de starter i virksomheden.

”Socialt udsatte mennesker har de samme drømme som alle os andre. De vil gerne have en fast indtægt og føle sig værdsat på arbejdet, så hvis de kommer ud i situationer, hvor de fornemmer, at de er ansat for syns skyld, så ender samarbejdet med et negativt resultat,” konstaterer David Graff.

Jobcenter og mentor letter arbejdet
Han peger også på, at virksomhederne skal arbejde tæt sammen med jobcentret gennem processen med at få socialt udsatte succesfuldt integreret, fordi centrene har den viden der skal til, for at rådgive både store og mindre virksomheder. Og i den forbindelse er det vigtigt, at få rollefordelingen mellem virksomhed og jobcenter hurtigt på plads, påpeger David Graff.

”Virksomhederne skal forstå, at det ikke kun er deres ansvar at helbrede folk og få dem ud af et eventuelt misbrug. Det er en opgave, som virksomheden skal løse i tæt samarbejde med jobcentret. Ledelsen i virksomheden skal dybest set kun have fokus på det, der vedrører arbejdspladsen, og på at tilbyde meningsfuldt arbejde,” konstaterer David Graff og tilføjer, at mange virksomheder ikke er klar over, hvor stor en rolle jobcentret kan spille i forbindelse med at rekruttere udsatte ledige, og at virksomhederne derfor, i nogle tilfælde, opgiver arbejdet, fordi de vurderer, at det bliver for resursekrævende at forholde sig til en medarbejder, der måske drikker eller har været hjemløs i en årrække.

Et andet instrument i arbejdet med socialt udsatte, som CABI altid anbefaler, er, at virksomhederne udpeger en medarbejder, der skal fungere som mentor for de socialt udsatte. Erfaringsmæssigt giver det nemlig den socialt udsatte tryghed i hverdagen at have én, der ikke har chefkasketten på, at henvende sig til med de spørgsmål, der dukker op i løbet af arbejdsdagen.

”Hvis man har været hjemløs og siddet på bænken og drukket øl i mange år, er der ofte nogle helt banale sociale færdigheder, som man behøver lidt hjælp til. Det kan være, hvordan man møder ind og siger godmorgen, eller hvordan man taler til hinanden i frokostpausen,” siger David Graff og understreger, at de medarbejdere, der bliver udpeget til mentorer, i langt de fleste tilfælde bliver glade for tjansen, fordi det giver dem en stolthed og en stor tilfredshed at være med til at hjælpe et andet menneske på rette vej.

”Læg fordommene på hylden”
En af dem er Carl-Heinz Mammen, der er tillidsmand og mentor hos Sauer Danfoss, der i øjeblikket giver en ny socialt udsat muligheden for at få arbejde i virksomheden hvert kvartal. I alt har Sauer Danfoss indtil nu taget imod ti socialt udsatte. Otte af dem er endt med at få arbejde på fabrikken, eller har fundet en uddannelse, de nu går på.

Carl-Heinz Mammen mener, at mentor-rollen er særdeles vigtig og har har ikke svært ved at identificere hvilke menneskelige kvaliteter, som virksomhedsledere skal kigge efter, når de vil udpege en mentor.

”Først og fremmest skal man kunne tale med de udsatte på deres eget niveau. Det nytter ikke noget, at tale ned til dem eller virke bedrevidende. Derudover er det vigtigt, at man forstår at lægge sine fordomme på hylden, selvom man har med et menneske at gøre, som måske har været kriminel i gennem mange år.”

Generelt kan Carl-Heinz Mammen kun anbefale andre virksomheder, at gå i gang med arbejdet – men resurserne skal være på plads inden – og det er da også derfor, at Sauer Danfoss i øjeblikket kun giver en ny chancen hvert kvartal.

”Det er mentors opgave hele tiden at holde kontakt og sørge for at personen har det godt på arbejdspladsen. Det kræver overskud i hverdagen – og det kan altså også være, at man en gang i mellem skal stå til rådighed efter arbejdstid. Selvfølgelig skal der være et afbalanceret forhold mellem familie- og arbejdsliv, men din indsats batter ikke, hvis du ikke vil tale med en person med problemer, fordi klokken har passeret 16,” understreger Carl-Heinz Mammen.

Han oplever generelt at kollegerne i virksomheden tager godt i mod de socialt udsatte og er særdeles villige til at hjælpe dem. Personligt får han også meget ud af mentor-rollen.

”Arbejdet giver mig utroligt meget. Hver gang man får en på ret køl, tænker man: ’gudskelov nu er der en til, der kan tjene sine egne penge’. Det er en virkelig god fornemmelse.”

Projektet ”Fra udsat til ansat” stopper ved årsskiftet 2010, hvor Socialministeriets pulje Fælles Ansvar II, der finansierer projektet, udløber. Virksomheder, der fortsat er interesserede i at komme på kursus i, hvordan man indsluser socialt udsatte kan henvende sig til de erhvervsskoler, der har deltaget i projektet, da de viderefører kursusaktiviteten på kommerciel basis.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V