Sol er den bedste og billigste løsning for mange

Energikrisen har sat ekstra gang i etableringen af solcelleanlæg på egen matrikel. Det kan man godt forstå, for man slår to fluer med et smæk uden at skulle have penge op af lommen på forhånd.

Er dit tag det næste, der skal opsættes solcelleanlæg på? Det kan være et Kinderæg af grøn omstilling, stabile prise og forsyningssikkerhed på en gang. Foto: NRGreen.

16.11.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Dansk erhvervslivs elregning stak af i 2022. Hvor virksomhederne i andet halvår af 2019 betalte 3,5 milliarder kr., viste en undersøgelse foretaget af Dansk Erhverv i august 2022, at man forventede at skulle aflevere op mod 20 mia. kr. for el i andet halvår af 2022.

Selvom priserne løjede noget af mod slutningen af 2022, så er det ikke mærkeligt, at virksomheder leder mere ihærdigt efter ikke blot måder at nedsætte forbruget, men også alternative forsyningsformer. Og hvis man tænker sig godt om, vælger man noget, der også bidrager til at reducere ens virksomheds CO2-udledninger.

Etablering af solcelleanlæg på egne faciliteter er en løsning, der både kan etablere forsyningssikkerhed til faste priser og reducere mængden af udledninger. Netop sådanne projekter hjælper virksomheden NRGreen, som er partner på CSR.dk, med at få fra idé til virkelighed. 

”Det er helt enkelt. Hvordan kan man hurtigst og billigst få sikret og dækket noget af mit energiforbrug? Det kan man kun med solceller. De er billigst pr kWh at implementere holdt op mod vind og biomasse – og der er kun de tre at vælge mellem. Så der er ikke så mange muligheder, hvis man gerne vil holde det på egen matrikel,” siger Andrew Peck, der er partner og administrerende direktør i NRGreen.

”Derudover får du en forudsigelig pris på dele af din energi, og det er meget værd i dagens energimarked,” fortsætter han.

Kortere tilbagebetaling giver stigende efterspørgsel
Virksomheden har da også mærket en tydelig vækst i efterspørgslen i forbindelse med de stigende energipriser.

”Flere kigger i retning af løsninger som vores for at opnå selvforsyning. Den aktuelle krise har været en øjenåbner for mange, ift. hvor sårbar en virksomhed er over for udsving i energipriserne,” siger Andrew Peck.

”Opfattelsen af, hvad en fornuftig tilbagebetalingstid er på en investering i et solcelleanlæg, har ændret sig. For et par år siden mente mange, at de kunne investere deres penge bedre i f.eks. nyt produktionsudstyr end i energiforsyning, hvis tilbagebetalingstiden var mere end tre-fire år. Det har ændret sig, og det har tilbagebetalingstiderne også. Vi er gået fra måske 10 år til fem-seks år, på et anlæg der kan leve i 30 år,” siger Lasse Jensen, projektleder i NRGreen.

Fra venstre: Lasse Jensen og Andrew Peck er henholdsvis projektleder og administrerende direktør i NRGReen. Foto: NRGreen..

En one stop shop for selvforsyning
NRGreens kunder vælger typisk at få installeret et solcelleanlæg, der leverer mellem 25-50 procent af deres elforbrug. Fælles for alle kunder er, at samarbejdet begynder med udarbejdelsen af en energirapport, der viser CO2- og energibesparelser, investeringer og økonomi.

”Vi er en one stop shop. Forstået på den måde, at udover at designe projektet for kunden, så installerer vi og står for al myndighedskontakt i form af tilladelser og tilmelding osv. Vi tager ansvar for hele leverancen. Det eneste du skal gøre, er at åbne døren,” siger Lasse Jensen.

Det ansvar omfatter også finansiering af investeringen – hvis kunden ønsker det.

”Nogle kunder har finansieringen klar selv.  Men mange vælger den model, hvor de betaler anlægget med de opnåede besparelser. Vi har gjort det til en del af vores tilbud til markedet, at man ikke selv skal regne økonomien ud,” siger Andrew Peck.

Så hvis man i dag har en udgift på 1.000 kr. til el, og denne med anlægget reduceres til 500 kr., så får NRGreen en andel af besparelsen i en aftalt periode. Resten beholder kunden, så de også kan mærke de lavere energiudgifter.

”Vi er meget optaget af at denne aftale er krystalklar. Alle skal vide, hvad de har at regne med, og man kan være sikker på, at den månedlige ydelse ikke er højere end besparelserne,” understreger Andrew Peck.

Tid er afgørende for virksomheders valg
At gå i gang med at få eget solcelleanlæg er dog stadig et stort projekt for de fleste virksomheder. Så de vil være sikre på, at de er parate, før de trykker på startknappen.

En del af opgaven som leverandør er derfor også at skabe klarhed om, hvad projektet kræver.

”Alle har meget travlt, og der kan frygtes for kompleksiteten, og at projektet bliver en rigtig tidsrøver, der stjæler tid fra at drive forretningen. Derfor er det meget vigtigt, at vi får kommunikeret, at kunden ikke behøver dedikere op til flere medarbejdere til projektet,” siger Andrew Peck.

Gode råd til at komme i gang med solenergi

NRGreen deler gerne ud af sine erfaringer med at beslutte sig for og gennemføre et solcelleanlægsprojekt. De er:

  • Få hjælp til at se om solenergi er relevant for jer. Hos NRGreen begynder man med at få overblik over elforbruget og om sammensætningen af dette egner sig til et solcelleanlæg.
  • Indhent konkrete tilbud og vær sikker på, at I kigger grundigt på, hvilke forudsætninger og valg, der ligger bag tilbuddet. F.eks. produktmærke og dets performancehistorik, hvilke garantier der er med og om der er taget hensyn til spændingsfald i ledningerne og skidt på panelerne i vurderingen af besparelsespotentialet.
  • Sørg for at den øverste ledelse bliver involveret tidligt. NRGreens erfaring er, at paratheden til at gå i gang med et projekt stiger, jo højere oppe i ledelseshierarkiet ideen er født.
  • Spørg! Det er lidt ligesom lån til boligkøb. Det ved de fleste ikke så meget om, så derfor spørger vi i banken og håber på, at vi får god rådgivning.

”Sådan et projekt har nogle bestemte faser, som vi kan udpege på forhånd og prøve at tidssætte. Men også at vi er afhængige af udefrakommende forhold som vi ikke er herrer over. Det skal italesættes, for så oplever vi, at kunden bliver helt rolig. Det handler om at afstemme forventningerne. Og vi gør os meget umage med ikke at love ikke noget, vi ikke kan holde,” siger Lasse Jensen.

Det stopper ikke her
NRGreen er helt sikre på, at fremtiden for deres virksomhed er lysere end nogensinde før.

I både internationale og nationale klimaplaner er solceller, biogas og vindmøller udpeget som nøgler i den grønne omstilling – inklusive den seneste energirapport fra den daværende regering fra april 2022. I den er ambitionen at firedoble den samlede produktion af energi fra sol og landvind.

”Behovet og incitamenterne for at investere i grønne energiløsninger bliver ikke mindre i fremtiden, hvilket vi allerede mærker nu. Et stort antal af virksomheder tilslutter sig den grønne omstilling, og det er vores stigende antal kunder et tydeligt tegn på. Flere virksomheder henvender sig fortsat, mens adskillige af vores allerede eksisterende kunder vælger at udvide deres anlæg,” afslutter Andrew Peck.

Eksempler på NRGreens projekter og kunder kan ses her

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

Vejen til nul: køb og salg af energi

For at komme i nul skal al energiforsyning komme fra vedvarende kilder. Hvordan sørger man for, at køb af energi sker med troværdige produkter?

Relateret indhold

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

29.04.2024Food Nation

Sponseret

Recap from Global Food Talk: “Securing reliable and sustainable food systems through innovation and creativity”

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding