Solvandvarme skal sikre eksportsucces

Gennem fire år har iværksættervirksomheden Aguasol forberedt sig på at blive en ny vækstvirksomhed på det europæiske milliardmarked for solvandvarme. Produktet bliver først sat i produktion til januar. Godt design og let installation skal sikre Aguasol en solid markedsandel.

18.11.2010

CSR.dk

Aguasol har siden 2006 arbejdet med udvikling af en ny type solvandvarmer. Den adskiller sig fra den normale danske solfanger ved at selve varmtvandsbeholderen sidder direkte på taget. Det har stillet en del krav til designet.

”Vi tager udgangspunkt i de varme lande, men i Danmark passer den perfekt til sommerhuse. Vi har bare ikke dyrket det danske marked endnu, fordi vi først skal lave nogle forsøg,” siger adm. direktør Morten Fuur, Aguasol. Forsøget går ud på, at den færdige solvandvarmer skal monteres på et hus, så man får et bedre indtryk af, hvordan den klarer en dansk vinter.

Milliardmarked venter
På trods af de eksisterende produkters svagheder er europæernes behov for solvandvarmere enormt. De største markeder er nu Tyskland, Grækenland, Italien, Spanien og Frankrig. Aguasols forretningsplan er lagt an på at opnå en markedsandel på fem procent i 2014 og dermed nå en omsætning i nærheden af 100 mio. kroner årligt. Det europæiske marked forventes at vokse som følge af den øgede miljøbevidsthed i enkeltlande og EU. Desuden er der store markeder i Tyrkiet og Sydamerika, hvilket gør Aguasol til en forretning med mulighed for at vokse.

Udover adm. dir. Morten Fuur, udgøres stifterkredsen og ledelsen af civilingeniør Peter Egelund, industriel designer Peter Boldsen og VVS-manden Flemming Fogh. De fire personer dækker sammen med deres bestyrelse dermed stort set alle de kompetencer, der er nødvendige i en iværksættervirksomhed med vækstambitioner.

”EU har truffet en beslutning om, at 20 procent af energiforbruget i alle nybyggede huse skal komme fra vedvarende energikilder. Det skal være del af lovgivningen i alle EU-lande i 2015. I dag er det ”nice to have”, i morgen er det ”need to have”, og ”det er den udvikling, der kommer til at betyde en masse for vores forretning.”

Især Frankrig, Spanien og Tyrkiet er lovende markeder. Morten Fuur nævner at Frankrig har skrevet en 32-punkts plan for gennemførelsen. Et af punkterne er solvandvarmere.

”Der er masser af konkurrenter, men ingen har noget der ligner vores design, og prisen er den samme,” siger han.

Behov for investorer
Indtil videre har den lille virksomhed fået et lån på 1,8 mio. kr. fra Innovation Midt-Vest, som i lighed med innovationshuse i resten af landet blev til i forbindelse med vækstpakken.

”Innovation Midt-Vest, som er dem, vi leger med, er 82 procent ejet af staten, mens de øvrige ejere er store virksomheder i området,” siger Morten Fuur og nævner Grundfos og Bang & Olufsen som eksempler.

”Vi henvendte os først til væksthuset, hvor vi fik hjælp til at komme videre til Connect Denmark. De hjalp os med at få lavet en forretningsplan ud fra den gode, spinkle ide, vi havde oppe i vores hoveder. Og i august 2009 var vi med i et springboard i Århus.”

Efter en tur gennem Teknologisk Institut i Århus fik Aguasol så adgang til den ”låneansvarlige kapital” på 1,8 mio. kr. ”til en frygtelig høj rente – det er jo statens penge”, som Morten Fuur siger.
Det har foreløbig ført til afprøvninger samt bygning af en fuldskala-model med verdenspatent.

Sydeuropæisk princip
”I Sydeuropa har man en tank med 200 liter vand direkte på taget, mens vi i Danmark har en varmtvandsbeholder inde i huset, hvor den er beskyttet mod frost. Den danske konstruktion forudsætter en pumpe. Sådan en findes ikke i vores system, den er selvcirkulerende, det vil sige, at det er den termiske varme, der får den til at virke.”

Solvandvarmeren skal på det europæiske marked sælges gennem installatører, derfor har Morten Fuur har rejst rundt i Sydeuropa og talt med installatørerne, og mange af dem – selv store installationsvirksomheder – var holdt op med at installere dem, fordi det simpelthen var for kompliceret.

”Det er alt det bøvl, vi nu afskaffer med vores produkt. Når det kommer ud til installatøren skal han ikke forholde sig til 15-20 enkeltdele. Her kommer der to papkasser, altså to dele som skal monteres, og det er så det.

”Produktet er effektivitetsmæssigt fuldt på højde med det bedste på markedet – blandt både solfangere og solvandvarmere,” siger Morten Fuur på jysk. Om den bliver ti eller femten procent mere effektiv end de eksisterende, ved han endnu ikke.

Han ved dog, at virksomheden har et godt produkt med et stort potentiale, og han er optimistisk, hvad angår fremtidige investorer. Indtil videre har Aguasol et samarbejde med andre virksomheder om den kommende produktion.

”Vi skal bruge fem til ti millioner kr., hvis vi skal have fart på.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online