07.09.2017  |  Klima, miljø og energi

Staten skal hjælpe kommunerne bedre med klimatilpasning

Kommunerne har brug for mere viden, enklere regler og flere penge fra staten, hvis den lokale klimatilpasning skal lykkes, konkluderer den grønne tænketank Concito i ny rapport.

Landets kommuner er kommet godt i gang med at følge op på klimadagsordenen med konkrete, lokale tiltag. Alligevel er arbejdet for at klimatilpasse blandt andet Danmarks kyster utilstrækkelig. Det konkluderer en ny rapport fra den grønne tænketank Concito med titlen ’Robusthed i kommunale klimatilpasningsplaner’.

I rapporten undersøger Concito kommunernes lokale planer for klimatilpasning. Undersøgelsen går blandt andet i dybden med hvorvidt kommunerne administrerer både nuværende og fremtidige risici forbundet med klimaforandringerne samt klimatilpasningsplanernes samspil med byudvikling, beredskabet og andre kommuner.

Læs også: Vandet kommer, danske byer investerer stort

Derudover undersøger rapporten også de nationale rammebetingelser for kommunernes indsats – altså om staten kan hjælpe kommunerne i klimatilpasningsarbejdet. Og til det er svaret ’ja’, fortæller Jarl Krausing, international chef i Concito:

”Det er imponerende hvor langt kommunerne på kort tid er kommet med klimatilpasningen, men forudsætningerne for en effektiv og hensigtsmæssig klimatilpasning er endnu ikke tilstede. Staten bør spille en langt større rolle i understøttelsen af kommunernes indsats med sikring og formidling af ny viden, regelforenkling og finansiering, og overordnede indsatser og prioriteringer bør fastlægges på vandoplandsniveau og langs fælles kyststrækninger”, siger Jarl Krausing. Han tilføjer:

”Vandet respekterer ingen kommunegrænser, og det er nødvendigt, at der skabes fælles beslutningsgrundlag på tværs af kommunerne og for Danmark som helhed”, siger han.

Mere samarbejde og klarere rammer
Selvom kommunerne har viljen og forståelsen, er der altså fortsat en meget uensartet tilgang til, hvordan forskellige kommuner vil løse konsekvenserne af klimaforandringerne, konkluderer rapporten. Netop på grund af manglende viden om lokale klimaudfordringer, komplekse love på området og udfordringer med at finansiere planerne.  

Concito foreslår i rapporten at staten i højere grad skal støtte kommunerne – både økonomisk og strategisk. Det kan for eksempel være med mere viden om de samlede vandudfordringer og et kortgrundlag, der løbende bliver opdateret.

Læs også: DMI hjælper kommuner med klimaudfordringerne

Derudover bør staten ifølge Concito også støtte med et opdateret klimascenarie, en risikovurdering og ved at sikre en bedre balance mellem beredskabsindsatsen på nationalt og kommunalt niveau.

Sidst men ikke mindst er, skriver Concito, der stor usikkerhed om fremtidens klima. Derfor forslår tænketanken at man investere i forskning, særligt i relation til global havvandsstigning, nedskalerede scenarier for Danmark, klimaudfordringen efter år 2100 samt samspillet mellem alle relevante vandtyper på kommunalt niveau.

Læs også: Sverige som verdens klimaduks: Klar med historisk klimareform

Concitos undersøgelse vil blive fulgt op af både løsningsnotater og dialogarrangementer med kommunerne, hvor fokus bliver vidensdeling af best practice-tilgange i arbejdet med klimatilpasning.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere