Status på det grønne nationalregnskab: vigtigt arbejde i gang

Den første udgave af Danmarks grønne nationalregnskab er på gaden og bliver bakket op både politisk og fra erhvervslivet. Flere politikere er allerede klar til at udvide regnskabet.

Rigsstatistiker Jørgen Elmeskov fra Danmarks Statistik præsenterede indledningsvis hovedformålet med det grønne nationalregnskab..

28.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Grønt Nationalregnskab for Danmark 2014-2015 er hovedtitlen på den publikation, Danmarks Statistik (DST) for nylig har sendt på gaden, og rapportens undertitel rammer det meget godt ind: ”Belysning af sammenhængen mellem økonomi og miljø”.

Udpluk fra Grønt Nationalregnskab

  • Anvendelsen af vedvarende energi stiger. Stigningen var på 4,7 procent i 2014 og 4,6 procent i 2015
  • Vi udleder mindre drivhusgas. Det samlede udslip faldt med 4,8 procent i 2015. Overordnet er der sket en afkobling mellem udviklingen i BNP og udledningen af drivhusgasser. Havde de to fulgtes ad, ville udslippene af drivhusgasser fra de danske virksomheder have været 37 mio. tons CO2-ækvivalenter større i 2015, end de var i 1990. Afkoblingen betød, at de i stedet var 20,5 mio. tons mindre.
  • Vi bliver bedre til at udnytte råmaterialer som biomasse, mineraler og energi. Den danske ressourceeffektivitet steg således med 1,7 procent i 2015
  • Vi producerer mere affald (ca. to ton pr. dansker), men genanvender også mere. Affaldsmængden var 5,3 procent højere i 2014 sammenlignet med året før. Til gengæld steg genanvendelsesgraden fra 66 til 67 procent, samtidig med at mindre affald blev sendt til deponering
  • Erhvervslivets omsætning af grønne varer og tjenester steg i både 2014 og 2015 og nåede 192 mia. kr. i ’15, hvilket medførte 67.000 beskæftigede og en grøn eksport på 70 mia. kr.
  • Industrien brugte flere penge på miljøbeskyttelse i 2015 end i 2014. I alt havde industrien udgifter på området for 3,1 mia. kr., og især større investeringer i forureningsbekæmpende udstyr trak op.

Regnskabet har været et par år undervejs, men at det har været ventetiden og arbejdet værd, var der bred enighed om, da DST i onsdags indbød til et statusmøde om udgivelsen og ”den viden, regnskabet har givet om Danmarks grønne omstilling, hvad danske politikere og erhvervslivet måske mangler af yderligere viden for at sikre en bæredygtig udvikling, og hvad det betyder ift. det danske arbejde med at måle FN’s 17 bæredygtighedsmål”, som det hed i oplægget.

Repræsentanter fra både det politiske liv og dansk erhvervsliv erklærede på seancen deres opbakning til arbejdet med regnskabet og de resultater, der indtil videre har kastet af sig, ligesom der blev peget på dets mulige rolle som grobund for andre initiativer og projekter.

”Vi ser eksempelvis den cirkulære økonomi som et område, der indeholder et stort uforløst potentiale og som derfor kan få stor betydning for de danske virksomheder, og her kan det grønne nationalregnskab være med til at danne grundlaget for en yderligere udvikling herhjemme”, sagde naturordfører for Venstre, Anni Matthiesen og pegede på, at man gerne vil give tilskud til ”cirkulære aktiviteter”, specielt til SMV’er, ligesom regeringen har nedsat et advisory board, der inden sommeren skal komme med anbefalinger til en cirkulær omstilling.

Vigtig for virksomhederne
Fra det forretningsmæssige perspektiv var der også rosende ord fra Dong Energys tidligere direktør og nuværende bestyrelsesformand i bl.a. offshoreenergy.dk, Anders Eldrup.

"Det er en vigtig udvikling, der er sat i gang. Ansvarlighed fylder meget både ude i virksomhederne og blandt aktionærerne, og med et grønt nationalregnskab i baghånden kan vi sætte samfundsmæssig værdi i kroner og øre på besparede ressourcer og den øgede efterspørgsel på grønne og bæredygtige løsninger”, sagde han.

Den afsluttende paneldebat understregede den brede politiske opbakning til regnskabet..

Netop værdien af den effekt i regnskabet fremhævede professor og formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, der forklarede hvordan det grønne BNP, der er en del af grundlaget for rapporten, skal ”supplere det traditionelle BNP og vise os, hvor godt vi forvalter vores knappe ressourcer”, samtidig med at han betonede det svære i at værdisætte miljøgoder – ”Det er en videnskab i sig selv”, som han sagde.

”Vi skal have endnu flere detaljer med”
Afslutningsvis satte en paneldebat en streg under den politiske opbakning til projektet, fx ved tidligere Folketingsmedlem for SF og nu direktør i Miljøstyrelsen, Steen Gade, der kaldte regnskabet ”et godt og betydningsfuldt stykke arbejde”, og blev bakket op af både Pia Adelsteen (DF), Christian Poll (Alternativet), Christian Rabjerg (S) og Maria Reumert Gjerding (Enhedslisten).

Specielt sidstnævnte pegede desuden på behovet for at tage endnu flere parametre med i rapporteringsarbejdet.

Ansvarlighed fylder meget både ude i virksomhederne, og med et grønt nationalregnskab i baghånden kan vi sætte værdi på de sparede ressourcer og den øgede efterspørgsel på bæredygtige løsninger

Anders Eldrup

”Regnskabet er meget nødvendigt, både for Danmark som nation og for dansk erhvervsliv, der får noget konkret at forholde sig til. Derfor mener jeg også, at indsatsen bør udvides fremover, så vi får inddraget flere detaljer om eksempelvis plastaffald, CO2-udledninger fra specifikke industrier og biodiversitet”, sagde hun.

Læs også: Tuborg opfordrede til ansvarlighed på Roskilde Festival

Til det synspunkt skyndte dagens ’vært’, rigsstatistiker Jørgen Elmeskov fra DST, sig at bemærke, at man ”bestemt har flere udviklingsopgaver i kikkerten i fremtiden”, inden han takkede for den generelle opbakning til regnskabet.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus