Stor ståhej om bæredygtig mode er fortjent

Mode og tekstil-sektoren tager i disse år kæmpe skridt i forhold til at blive mere bæredygtige. Det er på en gang fantastisk og slet ikke nok – bl.a. fordi det mildt sagt ikke er hele branchen, der er med på vognen.

Foto: Copenhagen Fashion Summit.

30.05.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Når talen falder på modebranchen og bæredygtighed, er der to mulige perspektiver at anlægge: skepsis eller begejstring.

Kan man leve af at være tekstilarbejder?

Arbejdsforholdene for arbejderne på de fabrikker, der producerer de 80 milliarder stykker tøj, som sælges hvert år, er en central udfordring for tekstilindustrien. De to hovedemner er arbejdsmiljø og sikkerhed og retten til at få ikke bare betaling, men en fair betaling for sit arbejde. Det spørgsmål, som vi på dansk kalder leveløn.

Under Copenhagen Fashion Summit lancerede en britisk NGO, the Circle, en helt ny rapport om det emne: Fashion Focus: the Fundamental Right to a Living Wage, som lægger et juridisk perspektiv på emnet. 

Man har undersøgt fjorten tekstil-hotspots i verden. Hvert sted har lokale jurister produceret et overblik over løn og arbejdsforhold i de lande. I samarbejde med NGO’er inden for emnet og menneskerettighedsadvokater kan man på den baggrund konkludere at:

  • Leveløn er en menneskerettighed og er blevet anerkendt som sådan i international ret i mere end hundrede år. (Første gang var i forbindelse med afslutningen på 1. verdenskrig, hvor en fair løn blev ansæt for at være fredsskabende. 
  • Det er ikke godt nok, at man som virksomhed siger, at man betaler den gældende mindsteløn. Ingen af landene i rapporten er mindstelønnen i nærheden af at være leveløn.

Skepsis-perspektivet handler om, at branchen er den næstmest forurenende sektor i verden, er plaget af uhyrlige arbejdsforhold i produktionslaget og bidrager til et hysterisk forbrug af tøj og sko, som kun vokser. De begejstrede peger i stedet på mulighederne i omstilling til en cirkulær praksis, og den betydning som modebranchen kan have for alles måde at se og prioritere bæredygtighed.

Begge grupper vil kunne finde noget at smide på bålet i den første samlede opgørelse over modeindustriens resultater i forhold til bæredygtighed. Den er kommet med rapporten ’Pulse of the Fashion Industry’, som den danske organisation Global Fashion Agenda samarbejde med Boston Consulting Group, lancerede på det femte Copenhagen Fashion Summit d. 11. maj 2017.

Pulse-rapporten konkluderer blandt andet, at: 

  • På en bæredygtighedsskala fra 1 til 100 scorer modebranchen samlet set kun 32 point,
  • Det er SMVerne, der halter betydeligt efter. De udgør omkring 50 procent af branchen, og de har en slags blindt punkt, når det kommer til bæredygtighed.
  • Samtidig har business casen for bæredygtighed i modebranchen aldrig har været bedre.
  • Vælger modebranchen samlet set at adressere de miljømæssige og sociale problemstillinger, kan det skabe værdi i samfundet for 160 milliarder euro årligt frem mod 2030.
  • Alt andet lige vil modebranchen vokse med 63 procent frem mod 2030, hvilket vil føre til stigninger i vandforbrug på 50 procent, i CO2-udledninger på 63 procent, i affald på 62 procent og 52 procent flere vil arbejde i sektoren for en løn, de ikke kan leve af. 

Hvad gør vi så?
Er man på skeptikerholdet vil man fokusere på de første tal, og sige noget i stil med: ”Det går helt galt, og den eneste vej frem er at bremse overforbruget af tekstiler og mode. 80 milliarder stykker tøj om året, sælges der – og det meste ryger på lossepladsen!” Mens de begejstrede straks vil hoppe til business casen og de 160 milliarder euro og spørge: ”Hvad gør vi så, hvem kan vi lære af og hvordan kommer vi i gang?”. 

I tråd med trangen til handling var årets konferences andet hovedelement – udover Pulse-rapporten – lanceringen af et ”Call to Action For a Circular Fashion System”, som deltagerne i konferencen kunne skrive under på og dermed forpligte sig til at implementere en cirkulær strategi i deres virksomhed. Der er fire elementer i Call to Action: at have en designstrategi, der er baseret på at det er muligt at genbruge materialerne, at øge mængden af tøj der indsamles til genbrug, at øge salget af brugt tøj og at øge brugen af genbrugsfibre. Global Fashion Agenda vil til gengæld arbejde for at påvirke det politiske niveau og udvikle en toolbox, som kan hjælpe en til at blive mere cirkulær.

Hvem vandt Global Change Award i 2017?

I april 2017 afsløredes det andet hold vindere i H&M Foundations globale innovationskonkurrence. Efter at have modtaget tæt på 3.000 ansøgninger stod man nu med de fem projekter, som i det kommende år skal igennem et krævende accelerator-forløb og investere deres del af den million euro, som fonden giver i deres projekt.

Så en dag i fremtiden vil vi måske blive i stand til at:

  • Gå i tøj baseret på kolort. Hollandske Mestic har fundet ud af, at hvis man bryder drøvtyggeres afføring ned er ingredienserne glimrende til at producere tekstiler.
  • Få læderlignende materialer baseret på resterne fra vinproduktionen. Et italiensk team skal nu lære at producere materialet i stor skala.
  • Producere nylon med input fra solenergi og ikke fra olie. En konceptidé som nu skal testes og udvikles af det schweizisk-amerikanske team.
  • Bruge farven fra gamle jeans til at farve nye denimmaterialer. Det australske team skal nu skalere deres prototype på processen op og finde jeansproducenter, som vil teste den i stor skala.
  • Producere tøj, hvor alle informationer om materialer er indlejret i den tråd, stoffet er lavet af. Holdet fra USA og England har allerede udviklet tråden, men skal teste yderligere og blive klar til at arbejde i stor skala.

Opfordringen var på forhånd underskrevet og støttet af store spillere som ASOS, Kering, H&M og Adidas, men også danske mærker som Bestseller, Soulland og Ganni. I dag har i hvert fald 30 virksomheder meldt sig.

Stop op eller accelerer udviklingen
Men hvorfor overhovedet bruge så meget krudt på modebranchen? Også her har de to perspektiver hvert sit svar. Skeptikerne fremhæver den brændende platform: overforbruget, ressourcespildet, de dårlige arbejdsforhold osv. De siger, som Greenpeaces Kirsten Brodde ved Copenhagen Fashion Summit:

”Selvom cirkulær økonomi er det store buzzword i tekstilbranchen, så er vi nødt til at indse, at der er meget, meget lang vej derhen, og lige nu er det mest af alt en fantasi. Samtidig har vi i Greenpeace lige lavet en global undersøgelse som viser, at forbrugeren begynder at blive trætte af overforbruget og konstant shopping. Begge dele peger på en anden løsning, nemlig at sætte farten på forbruget ned. Det kan gøres her og nu, i stedet for at gå rundt og vente på et eller andet tekno-fix.”  

De begejstrede taler i stedet om, hvor meget modebranchen potentielt kan flytte. Som f.eks. Lewis Perkins, som er leder af det amerikanske Cradle to Cradle Institute. Han er også en del af H&M Foundations ekspertpanel, som udvælger vinderne af fondens innovationskonkurrence, og i forbindelse med offentliggørelsen af dem i 2017 (se tekstboks), udlagde han sit syn på potentialet i modebranchen:

”Jeg er meget optaget af hvilken rolle hele sektoren kan spille i omstillingen til en mere bæredygtig verden. Kulturelt har den så stor betydning, og tænk hvis man kan udnytte alt den glamour og begejstring der er omkring branchen til at opfinde f.eks. nye materialer som også kan bruges I andre sektorer. Og skabe interesse og opmærksomhed hos forbrugerne omkring bæredygtighed. Samlet set har branchen potentialet til faktisk at få udviklingen til at ske går hurtigere,” sagde han.

Samarbejde, samarbejde og samarbejde
Ligegyldigt hvilket hold man er på, så ved man godt, at der ikke er noget, som kommer til at ske af sig selv. Hverken de nye materialer eller større genbrug eller bedre arbejdsforhold udvikler sig selv, og det er ikke små forandringer der skal til.

Det viser Pulse-rapporten også. Den har regnet på det, og mener, at selv hvis alle virksomheder i hele branchen gjorde som de mest miljø- og socialt bevidste virksomheder i dag, så ville det end ikke udløse halvdelen af de potentielle 160 milliarder euro i årlige gevinst. Så der skal masser af innovation og omstilling til.

Samtidig står det klart, at ingen virksomhed, ligegyldigt hvor stor den er, vil kunne gøre nok. Derfor er mantraet nødt til at være samarbejde og kollektiv indsats.

”Individuelle handlinger ikke er nok til at ændre tingene på et systemisk niveau, og det er det vi skal,” sagde Anna Gedda, som er bæredygtighedschef i H&M i Global Fashion Summits afsluttende paneldebat.  

Den centrale samarbejdsplatform for tekstilbranchen er Sustainable Apparel Coalition, og dennes direktør Jason Kibbey forklarede, at det handler om at holde fokus og komme hele vejen rundt:

”Vi har i branchen en tendens til at hoppe fra emne til emne hvert andet år. Men Pulse-rapporten viser at vi skal arbejde med hele paletten på en gang. Det er også tydeligt, at selvom vi taler om at omstilling er den eneste måde at sikre sin forretning, så vil rigtig mange af de valg, vi skal foretage, være nødt til at basere sig på vores værdier, snarere end vores forretning,” sagde han.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V