Storbank sætter nye standarder for finanssektoren

Nordea stod tidligere for hovedparten af de danske investeringer i hvede og majs, men banken vil ikke tjene penge på sult, og derfor er al handel med strukturerede obligationer droppet. Storbanken håber, at de kan sætte nye standarder for finanssektoren.

Nordea dropper spekulationer i fødevarer. Storbanken håber, at de som europæisk storspiller kan vise vejen.Foto:Flickrfree.

09.06.2012

Line Rieck, CSR.dk

Nordea påtager sig et socialt ansvar og dropper spekulationsgevinster på basale fødevarer. Næsten en milliard mennesker har ikke nok mad, og i Vestafrika banker endnu en sultkatastrofe på døren. Verdensbanken og FN har i flere år argumenterede for, at en af grundene til de skyhøje priser på fødevare er bankernes fødevarespekulationer. Nordea besluttede i marts, at banken ikke længere vil spekulere i fødevarer, da de ikke længere kan afvise, at den type af finansielle produkter biddrager til fattigdom og sult.

Nordea har tidligere været kritiserede af flere udviklingsorganisationer, senest af DanWatch og TÆNK, for deres spekulationer i verdensmarkedspriserne for hvede og majs i 2013. Det tog de i marts konsekvensen af og håber, at de som Europæisk storspiller kan være med til at sætte en standard for finanssektoren.

Satser på ansvarlige investeringer
Direktør for ansvarlige investeringer i Nordea Klaus Fridorf, understreger, at Nordea nu udelukkende vil tilbyde investering, som de kan stå inden for er ansvarlige.

“Vores beslutning er baseret på en række internationale analyser, der påviser en sammenhæng mellem øget spekulation på de finansielle markeder og rekordhøje fødevarepriser,” siger Klaus Fridorf og understreger:  

”Selv om de finansielle produkter er helt legitime, er det bekymrende, hvis vores aktiviteter er med til indirekte at påvirke levevilkårene for udsatte grupper negativt. Fakta er, at fødevarepriserne de senere år er steget til historiske højder og forværrer dermed verdens problemer med hungersnød og fattigdom,” siger Klaus Fridorf.

Fødevareinvesteringer handler ikke om at købe og opbevare tonsvis af hvede og majs. Investeringerne kan betragtes som finansielle væddemål, da levering og afregning først sker, når der er gået et halvt år eller mere. Jo mere fødevarerne stiger i pris, jo større er gevinsten. Det burde umiddelbart ikke påvirke prisen, fordi den i sidste ende bestemmes af udbud og efterspørgsel, men lige netop på dette finansielle marked kan man sige, at kampens spillere er deltager i væddemålene, og netop derfor påvirker det priserne.

Nordea skal vise vejen
Laust Leth Gregersen fra Concord, der er et netværk for udviklingsorganisationer, forklarer, at handelen  er steget markant de seneste år, og at de største danske banker, med Nordea som eneste undtagelse, spekulerer i fødevarer ­– også kaldet strukturerede obligationer. Han støtter Nordeas gode initiativ, og han håber, at de øvrige danske banker vil følge Nordeas gode eksempel.

”I dag sidder spekulanter på omkring 60 procent af hvedemarkedet imod 12 procent i 1996. Spekulationen er en medvirkende faktor i de rekordhøje fødevarepriser, som verden har oplevet. Når prisen på et kilo majs eller hvedemel inden for få måneder stiger til en dagløn, som vi har set det over de seneste år, så går det ganske enkelt ud over de mennesker, der allerede er hårdt ramt,” forklarer Laust Leth Gregersen.

Kræver regulering
Programkoordinator Rolf Hernø fra hjælpeorganisationen Care mener, at en løsning ligger ligefor. Han er yderst tilfreds med, at Nordea har droppet investeringer i strukturerede obligationer, men understreger, at der er behov for, at vi med lov regulerer området.   

”Hvert eneste år ser vi i Care, hvordan folk dør af sult, selvom en helt oplagt nøgle til at forbedre situationen ligger lige for øjnene af os. Vi skal stoppe den ukontrollerede spekulation i fødevarer. USA har gjort det. Nu må vi følge trop med regulering,” siger Rolf Hernø.

I Danske Bank og Jyske Bank er cirka en milliard kroner stadig investeret i strukturerede obligationer.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus