Sustainia 2016: Der er penge i at løse globale problemer
Fire danske initiativer er med blandt de 100 initiativer tænketanken Sustainia fremhæver i 2016. Fællesnævneren for næsten alle årets projekter er, at de bidrager til et eller flere af FN's bæredygtighedsmål. "Vi skal hele tiden orientere os mod de globale muligheder," siger Sustainias Emil Damgaard Grann.
For femte år i træk har tænketanken Sustainia screenet projekter fra hele verden og ladet et panel på 20 eksperter udvælge 100 ideer som i særligt grad bidrager til at bringe verden i en mere bæredygtig retning. Resultatet er Sustainia100, en rapport. Ud af de 100 projekter vil et blive tildelt the Sustainia Award senere på året.
Amerikanske EcoWatch kalder Sustainia100 for "en inspirerende tur jorden rundt", hvor man besøger det Sustainia selv omtaler som "de mest innovative og skalerbare bæredygtige løsninger på verdens mest presserende problemer".
Muligheder, muligheder!
Den underliggende præmis for Sustainias arbejde er, at de globale udfordringer er med til at skabe nye muligheder, og at man - hvis man griber disse - kan bygger løsninger som går systemisk til værks og forløser mange muligheder og udfordringer for verden på en gang. Det er den samlede historie, som eksemplerne i rapporten fortæller.
De danske deltagere
Fire danske løsninger slap igennem nåleøjet til dette års Sustainia-rapport, og repræsenterer således nogle af de mest banebrydende innovationer anno 2016:
- Too Good To Go er en app, der bekæmper madspild ved at sørge for, at bager- og buffetrester kan sælges billigt før lukketid.
- Københavns Kommune har installeret smarte trafiksignaler, der forbedrer vilkårene og transporttiden for cykler og busser i byen.
- Melting Pot Foundation, som Claus Meyer er en del af, står for et uddannelsesinitiativ, der blandet andet hjælper udsatte unge i Bolivia på ret køl ved at uddanne dem indenfor madlavning.
- KALK A/S producerer bæredygtig mørtel efter Cradle to Cradle-principper.
Men hvad kan en almindelig dansk virksomhed, kan få ud af at tage med på denne verdensturne i muligheder og løsninger?
"Stort set alle virksomhederne i Sustainia100 er med til at adressere flere af FN's 17 udviklingsmål (Sustainable Development Goals). Det er virksomheder, der har indset, at der kan være muligheder og god forretning i at være med til at løse de mange globale udfordringer. Danske virksomheder vil gøre klogt i at orientere sig efter målene og i endnu højere grad løfte blikket og gøre sig klart, hvordan de rent strategisk skal positionere sig og agere i forhold til de komplekse globale udfordringer, der kræver klare løsninger. Dem har vi god historik for at levere i Danmark, men det kræver at vi hele tiden orienterer os mod de globale muligheder og er på forkant med udviklingen," siger Emil Damgaard Grann fra Sustainia.
Rapporten kan downloades på www.sustainia.me Den indeholder beskrivelser af alle 100 projekter og en gennemgang af fire trends, som researchen har peget på. De handler om hvordan byer kan bidrage til bedre sundhed, hvordan der er penge at tjene på usandsynlige materialer (sko fra plastikaffald i havet, f.eks.), hvordan nye metoder lagrer og fordeler energi uden om de etablerede el-net, og hvordan data indsamlet via mobile enheder bidrager til bedre resourceudnyttelse og infrastrukturplanlægning.