Sværvægter i branchen tror ikke på investorers engagementstrategier

Kan man tro på de institutionelle investorers udsagn om at de investerer ansvarligt? Ofte er det mere ord end handling, siger Robert Rubinstein, ekspert i ansvarlige investeringer.

Foto: TBLI Group.

10.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”De professionelle investorer siger, at de investerer ansvarligt. Men hvis du bare hyrer nogen til at tage en snak med selskaberne hvert halve år og i øvrigt beholder aktierne, uanset om de ændrer opførsel eller ej, svarer det til at melde sig ind i fitnesscenteret uden at træde op på maskinerne.”

Sådan siger Robert Rubinstein til Finans.dk. Han er direktør for TBLI Group, der i 19 år har forsøgt at få investorer til at investere ansvarligt ud fra principperne om ESG, hvor miljø, sociale forhold og virksomhedsledelse spiller en afgørende rolle i investeringsprocessen.

Også i Danmark
Robert Rubinstein talte i sidste uge på CSR Links konference om ansvarlige investeringer. En anden taler var Anders Eldrup, formand for Jurister og Økonomers Pensionskasse, JØP, som fremhævede JØP's aktive ejerskab. Det praktiseres ved screening, som udelukker nogle typer af aktier på forhånd, dialog med problemaktier og aktivt ejerskab i form af aktiv deltagelse i generalforsamlinger, og som sidste udvej frasalg, hvis dialogen ikke giver resultater.

Anders Eldrup forklarede, at man i JØP, inden nye investeringer foretages, ser på selskabsledelse, menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og klima, samt skat og korruption. Søren Larsen, der står i spidsen for Nykredits socialt ansvarlige investeringer, havde ikke taget en tilsvarende liste med på konferencen, men talte om muligheden for at virksomheder bliver fravalgt på grund af brud på internationale forpligtelser, f.eks. Global Compact.

»Vi mener, at dialog er bedre end ingen dialog. Hvis der så sker fremskridt, er det godt, og ellers sælger vi aktierne efter en periode. Vi solgte aktier i flere selskaber sidste år af den grund. Det er en ny udfordring at være aktiv investor, og vi kan ikke garantere ikke at blive grebet i et forkert selskab, men vi arbejder på sagen,« sagde Anders Eldrup fra talerstolen.

Læs også: Selvom pengene er ansvarlige, er det stadig forretning

Sæt hårdere ind
Det er samme formel, som stort set andre ansvarlige investorer benytter. Problemet er, ifølge Robert Rubinstein, at det ikke fører til noget:  

»Du kan holde nok så mange kaffemøder med de store selskaber. Det flytter ikke noget. Rockefeller familien har i årevis forgæves forsøgt at få Exxon Mobil til at dreje produktionen over mod vedvarende energi. Aktivt ejerskab skal du bruge til at sætte pistolen for panden på dårligt kørende små og mellemstore selskaber og tvinge dem til at ændre produktionsforholdene eller dø,« siger han til Finans.dk.

Menneskerettigheder må ikke være vilkårligt
Begge investorrepræsentanter nævnte også FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Til spørgsmålet om hvordan de blev brugt, svarede Anders Eldrup fra JØP:

”Det er en del af vores politikker, at arbejde med retningslinjerne i forhold til vores investeringer. Når det handler om vores dialog med virksomheder er vi og nødt til at prioritere vores indsats. Vi taler om flere tusinde virksomheder, som vi har aktier i, så det er ikke praktisk ladsiggørligt.”

NGO’ernes repræsentanter på konferencen advarede i den forbindelse om ikke at lade vilkårligheden råde:

”Retningslinjerne har jo guidance på hvordan man prioriterer sin indsats, det handler om hvor alvorlig påvirkningen af stakeholdernes rettigheder er,” sagde Troels Børrild, fra Mellemfolkeligt Samvirke, som blev bakket op af Sanne Borges fra Amnesty International, der forklarede at ”…det på den måde ikke er op til den enkelte investor at prioritere, hvad de synes giver mening.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Cabi skal sikre fokus på S'et i ESG-projekt for SMV'er

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus