Topledelsen tænker grønnere

To revisionshuse ser øget fokus på grøn innovation og grønne forretningsmodeller som tegn på, at den grønne del af CSR har vundet indpas i toppen af de danske virksomheder.

Danske topchefer tænker i stigende grad i grøn innovation og produktudvikling. Foto: iStock. .

04.04.2014

Jesper With , CSR.dk

Den grønne agenda på de danske ledelsesgange har udviklet sig fra ren reduktion af energi- og ressourceforbrug til en bredere forståelse af mulighederne for at udvikle grønne forretningsmodeller. Nu tænker man også bæredygtighed, når det gælder innovation og produktudvikling, og man er begyndt at kigge mere på, hvordan ens produkter og ydelser kan skabe værdi for slutkunderne.

Det vurderer partner i Deloitte Anne Mette Christiansen, der har et indgående kendskab til danske virksomheders arbejde med CSR og grønne forretningsmodeller.

”Der er dog store forskelle på, hvordan man ser den grønne agenda give værdi – og det afhænger meget af, hvilken type chef man er. Ofte er den øverste ledelse mest fokuseret på at reducere energi- og ressourceforbrug, fordi det nemt kan aflæses på bundlinjen og styrker forretningen direkte. Det er her den økonomiansvarlige er mest på hjemmebane, og det er jo også et oplagt fokus at have”, siger Anne Mette Christiansen.

”Ofte er den øverste ledelse mest fokuseret på at reducere energi- og ressourceforbrug, fordi det nemt kan aflæses på bundlinjen og styrker forretningen direkte”, siger partner i Deloitte Anne Mette Christiansen. Foto: Deloitte. .

Skab grøn værdi for kunden
Det hun kalder den anden grønne agenda – hvor man skaber innovation og produktudvikling med bæredygtighed som omdrejningspunkt – vokser i styrke på ledelsesgangene side om side med energieffektivitet og ressourcebesparelser.

Læs også: Bæredygtige investeringer bliver big business

Det er mindre bundlinjefokuseret og derfor også mindre tydeligt, hvilken betydning det har for ens forretning. Men det har stigende indflydelse på danske virksomheder og hjælper med at skabe innovation ved for eksempel at tænke vugge til vugge-princippet ind eller tænke i nye måder at levere produktet på. Kan man for eksempel leje eller lease, når man skal bruge produktet frem for at eje det, spørger hun.

”Nogle af de mest progressive virksomheder beskæftiger sig med at skabe transparens og involvere forbrugeren mere. Det gælder for eksempel med ’Environmental Profit & Loss’-tanken. Her ser jeg en tredje grøn agenda, der selvfølgelig hænger sammen med de to andre”, siger Anne Mette Christiansen.

Hun peger på Novozymes som eksempel, der markedsfører sine enzymer som produkter, der skaber grøn værdi for kunden: ”I sparer på ressourcerne, hvis I bruger vores enzymer”. De tænker grønt i forhold til kunderne, og her kan selve produktet hjælpe kunden med at spare ressourcer og energi eller bidrage som led i et bæredygtigt produkt.

”Den tankegang er flyttet grundigt ind på ledelsesgangen mange steder,” siger hun.

Game changer
Det har en enorm betydning for den grønne agenda, at produktionsvirksomhedernes kunder – såsom supermarkedskæder – stiller stigende krav om måling og mærkning af energiforbrug, CO2-fodaftryk, Water Footprint og bæredygtighed generelt. Det gør eksempelvis danske Coop, britiske Tesco og den amerikanske gigant Walmart.

Læs også: A.P. Møller-Mærsk tager hul på ny CSR-strategi

”De er ikke altid gode nok til at følge op på og kontrollere de krav, de stiller til producenterne, men det er ikke desto mindre en game changer. Det vil dog virke stærkere, hvis supermarkedskæderne er konstante omkring det og ikke går på for mange kompromisser. Når kæder som britiske Tesco og Marks & Spencer og tyske Lidl stiller krav om bæredygtig fiskeproduktion fra 2016, bliver det pludselig meget konkret og har effekt hele vejen ned i kæden af leverandører og underleverandører”, siger Anne Mette Christiansen.

Man skal søge mod det, der giver værdi for ens virksomhed, og det hænger ofte sammen med det, der giver værdi for kunden, mener Christian Honoré, partner i KPMG. Foto: KPMG. .

SMV’erne rører på sig
Også Christian Honoré, partner hos revisionsfirmaet KPMG og chef for KPMG's sustainability-rådgivning, oplever, at CSR i bredere forstand tages mere alvorligt på ledelsesgangen. Særligt den grønne del. Mange er i gang med en proces, der fører til, at man får styr på de områder, der er væsentlige for deres virksomhed. Generelt leder virksomhederne efter initiativer, der skaber vækst igennem bæredygtig innovation eller reducerer omkostninger igennem lavere ressource- og energiforbrug. Ifølge Christian Honoré hjælper en systematisk rapportering med at håndtere risici på en ansvarlig måde, og det styrker samtidig virksomhedens brand.

”Man kan rapportere sig selv ihjel, så udfordringen for SMV´er er at løfte opgaven, så det ikke bliver for tungt og for dyrt. Der er jo tusindvis af små og mellemstore virksomheder, der ikke ligger inde med de nødvendige kompetencer til at arbejde systematisk med CSR. De skal lære det, og det er en proces, der koster tid og penge”, siger Christian Honoré.

Det gælder derfor om at gøre det, der flytter ens virksomhed i den rigtige retning, for det er en proces, man skal igennem for at nå frem til en grundig forståelse af businesscasen i virksomheden, herunder hvad man bør rapportere om. Det er i sig selv en udfordring at turde foretage de investeringer, der fører til energi- og ressourcebesparelser og som reducerer ens el, varme og vandforbrug.

”Det her er at gå skridtet videre,” siger han.

Stigende kundekrav
Man skal søge mod det, der giver værdi for ens virksomhed, og det hænger ofte sammen med det, der giver værdi for kunden. For eksempel stiller supermarkederne stadig større krav om bæredygtighed og dokumentation for energiforbrug, miljøforhold, oprindelsessted for råvarer og behandlingen af dem. Det er helt klart med til at opprioritere CSR på ledelsesgangen, vurderer Christian Honoré.

Mange SMV-ledelser tøver fortsat med at omfavne den grønne agenda og tage den med i deres forretningsstrategi. Alligevel tænker flere energi og ressourcer ind i deres overvejelser for fremtiden end nogensinde før.

Flere tænker også i grønne forretningsmodeller – kan vi gøre det på en anden og mere bæredygtig måde og tjene på det? Sådan tænker firmaet Egetæpper, når de tager brugte flisetæpper retur og lade dem indgå i ny produktion. Christian Honoré peger samtidig på, at der er gjort mere ved energioptimering og bæredygtig udvikling på virksomhederne, end man kan se i de officielle tal.

”Mange ser det som forretningshemmelighed og ønsker ikke nødvendigvis at skilte med de resultater, de har opnået. Det kan man gøre, så længe der ikke er konkrete krav om certificering og offentliggørelse. CSR-loven giver jo store friheder”, siger Christian Honoré.

Læs også: Nyt businessnetværk tror på den grønne omstilling

Danske virksomheder er fortsat ikke med fremme internationalt set omkring CSR-rapportering, selv om det går i den rigtige retning. I Storbritannien er de nået meget længere med systematisk CSR, certificering og rapportering.

”Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men måske er kundepresset mindre end i Storbritannien, hvor man nok stoler mindre på det, producenterne siger. Kunderne vil se dokumentation. Generelt er der en stor grad af tillid i Danmark til, at tingene er i orden, når virksomhederne siger det. Men ser man på leverandørerne, som jo er fra hele verden, står vi med de samme udfordringer som englændere og tyskere. Jeg mener ikke, at vi er hverken værre eller bedre end de er, så man bør tage det mere alvorligt. Det handler jo også om konkurrenceevne”, siger Christian Honoré.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus