Unge er ligeglade med global opvarmning
Det nytter ikke at fylde mere viden om global opvarmning og CO2-udledning på unge. Det får dem nemlig ikke til at handle mere klimavenligt i hverdagen, viser ny undersøgelse fra Københavns Universitet.
De unge, der ved allermest om klimaet, handler ikke mere klimavenligt end andre unge, der er med i vores undersøgelse, siger Peter Gundelach, der er professor i sociologi på Københavns Universitet.
Sammen med to forskerkolleger har Peter Gundelach netop analyseret, hvordan unge danskere mellem 18 og 35 år forholder sig til klodens klima og den globale opvarmning. I alt har 2.548 unge deltaget i undersøgelsen "Klimaets sociale tilstand."
CO2 er for nørdet
Peter Gundelach mener, at samfundsdebatten om klimaet, som medierne formidler, har været alt for teknisk, abstrakt og kompleks:
Klimaet fylder ikke meget i de unges bevidsthed eller hverdag. Det skyldes blandt andet, at den viden, der bliver formidlet om klimaet er for nørdet. Jeg kan sagtens følge de unge, for jeg kan heller ikke selv forholde mig til, at jeg har sparet miljøet for to tons CO2, fordi jeg har deltaget i en cykelkampagne. CO2-opgørelser siger mig ikke noget, men problemet er, at det heller ikke siger de unge noget, siger Peter Gundelach i en pressemeddelelse
Nye energiformer
En anden ting, der kan være med til at forklare undersøgelsesresultatet er, at der på Christiansborg og andre steder ofte bliver talt om en omlægning af energiformerne:
"Fagfolk og politikere taler meget om, at vi skal omlægge nutidens energiformer. Vi skal gå fra fossile brændsler til bæredygtige energier, som for eksempel vindmøller i fremtiden. Men en omlægning holder klimaspørgsmålet på afstand af de unges hverdag og signalerer, at vi ikke kommer til at lide afsavn, og vi ved jo ikke, hvad der kommer til at ske," siger Peter Gundelach.
De hverdagsbekvemme
Forskerne bag undersøgelsen har målt, hvor klimavenlige de unge i undersøgelsen er. Jo højere uddannelsesniveau, desto mere klimavenlig er deltageren typisk. Der er også en tendens til at kvinder er mere klimavenlige end mænd, ligesom politisk tilhørsforhold spiller en rolle. Deltagerne, der stemmer på partier på venstrefløjen er mere klimavenlige end unge, der stemmer på højrefløjen.
Til trods for at klimavenligheden kan variere, så kalder forskerne bag undersøgelsen hovedparten af de unge for hverdagsbekvemme. De 'hverdagsbekvemme' kan ikke overskue klimaproblematikken, og de gør ikke noget særligt, fordi de bliver fastholdt af vaner og muligheder for at handle klimavenligt.
Ifølge forskerne, er de unge klimavenlige, så længe det ikke er for besværligt i hverdagen. Peter Gundelach forklarer det for eksempel med, at en deltager i undersøgelsen siger, det er i orden, at have to biler, når familien bor ude på landet.
Flyrejsen er hellig
Hverdagsbekvemmeligheden skinner i høj grad igennem, når de unge skal forholde sig til flyrejser, der er udnævnt til den største synder og trussel mod klimaet. Undersøgelsen konkluderer, at ingen vil undvære flyrejserne, uanset hvor klimavenlige de ellers er:
Flyrejser er meget hellige for de unge. Rejserne er billige, hurtige, bekvemme og forbundet med en lystfølelse, der sætter fornuften ud af spil. Mange unge opfatter det næsten som en rettighed at de har ret til at flyve et sted hen i verden, hvor solen skinner, fordi vejret ofte er dårligt i Danmark, fortæller Peter Gundelach.
-LA