Unik konference og kursus om madspild på mega-events

Det prisbelønnede initiativ Det Runde Bord har opnået enestående resultater på madspildsfronten. Under årets Roskilde Festival deler Det Runde Bord ud af sin viden på hands-on kursusforløb, som suppleres med en højprofileret konference og et Magic Moment

Peter Haugelund, direktør i Det Runde Bord: "Mad er omsorg for andre mennesker i sin reneste form".

06.06.2016

CSR.dk

Oplev navne som Christian Puglisi, Michelin-kok og ejer af den økologisk restaurant Relæ, Søren Ejlersen, ejer af Årstiderne, Michael Museth, chef for Folkets Madhus, Bo Frederiksen, rektor i Meyers Madhus, og mange flere. Og hop på et kursusforløb, hvor du kan opleve logistikken, som effektivt nedbringer madspild på en stor festival.

Du kender det godt: Du står ved en overdådig buffet bugnende af mad, og du mister næsten appetitten af at tænke på, at når du og de andre gæster er færdige med at spise, smides det meste af den gode mad ud. For maden er omfattet af et regelsæt, som gør, at den sjældent kan gemmes. Således er der fastsat strenge regler om at bevare kølekæden, holde sporbarhed og sikre en høj hygiejne fra råvare til tallerken. Men hvad nu hvis madspildet blev reduceret til et absolut minimum ved at tænke bare lidt smartere? Og hvad hvis et hold af dygtige kokke kunne omdanne det madspild, der alligevel opstår, til madoverskud, som kan bruges i nærende måltider til dem, der behøver det allermest; de socialt udsatte og flygtninge?

Madspildet fra en buffet er peanuts. Der, hvor madspild genereres i utrolige mængder, er på megaeventene: Sommerens festivaler og sportsarrangementer,  vinterens messer og kæmpekonferencer. Det er events med store ryk ind og hurtige exit, og præmissen for at stille de store menneskemassers sult er enorme mængder af gode råvarer og færdiglavet mad. Meget af det ender som nytteløst spild i affaldsstrømmen, når den sidste gæst er gået, og arealerne ryddes. Med mindre en af landets madspildsorganisationer rykker ind og tager maden under kærlig behandling.

Prisbelønnet indsats
”Mad er omsorg for andre mennesker i sin reneste form. Når vi smider mad ud, så svigter vi den omsorg. Det Runde Bord er sat i verden for at få den omsorg ud til de, der har så hårdt brug for den – de fattige, de hjemløse, dem som samfundet har svigtet,” siger Peter Haugelund, grundlægger af Det Runde Bord. Det Runde Bord modtog i 2015 Roskilde Festivals miljøpris og samme år yderligere Go Europes miljøpris for sin unikke og effektive indsats for at nedbringe madspildet i festivalens boder og serveringssteder og bearbejde den overskydende mad, så det kommer socialt udsatte til gavn. I 2015 indsamlende og bearbejdede Det Runde Bord hele 35 tons god og sund overskudsmad alene fra Roskilde Festival, der blev omdannet til færdige retter, som blev fordelt til mandeherberger og flygtningeinstitutioner.

Og Det Runde Bord høster ikke bare priser for sin indsats, men også stor anerkendelse i Roskilde Festivals top for sine resultater:

”Det Runde Bords indsats spiller en vigtig rolle for Roskilde Festivals ambition om at skabe bæredygtige mad- og drikkeoplevelser for vores deltagere. En central del af et bæredygtigt fødevaresystem er kampen mod madspild, og dér kan Det Runde Bord noget som ingen andre kan,” siger festivalens Head of Sales & Commercial Partnership Division Hans Christian Smed og fortsætter: ”Madspild kan aldrig undgås, men det kan holdes på et absolut minimum. Det Runde Bord har vist en vej, hvor en madspildsindsats ikke bare blive pæne ord og symbolhandlinger, men skaleres op til at matche den kæmpe maskine som festivalens fødevaresystem er. Derfor modtog Det Runde Bord Roskilde Festivals miljøpris i 2015.”

Vidensdeling gennem kursus og konference
Og det er netop Roskilde Festival, der med sine mere end 130.000 deltagere er blandt de allerstørste mega-events i Europa, som lægger scene til og sætter rammen for Det Runde Bords madspilds-event. Eventet byder på et helt enestående indblik i Det Runde Bords koncept gennem et hands-on kursusforløb, hvor deltagerne kan møde de mange engagerede frivillige i initiativets organisation, en højt profileret konference og et Magic Moment – det øjeblik, hvor overskudsmaden fra de mange boder kommer ind i Det Runde Bords køkkener og bliver lavet til måltider for de socialt udsatte.

Det er en glad Peter Haugelund, som fortæller om eventet: ”Vi er meget, meget stolte over, at det er lykkedes os at få det her op at stå, og så endda under Roskilde Festival – vi dybt taknemmelige for det samarbejde, vi har med dem, og den støtte, de giver os. Festivallen åbner sine døre op, så vi kan komme ind på festivalen til et smugkig allerede om tirsdagen og mødes med en af boderne og til en snak med folk fra festivalen. Derudover har vi på konferencen både glæde af Hans Christian Smed, som er med i festivalens topledelse, og en af deres topkokke. Jeg kan derfor garantere, at konferencen og vores kursus ikke bare bliver en omgang tynd snak, men at deltagerne virkelig – og det er så vigtigt for os – får mulighed for høre, hvordan vi i samarbejde med festivalen nedsætter  madspildet. Det er ikke bare snak, det er handling, der rykker!”

På kursusforløbet den 27. til 29. juni kan deltagerne møde de ansvarlige for de enkelte funktioner, som sørger for, at maden bliver indsamlet, registreret, behandlet og distribueret under fuld kontrol og efter alle regler om fødevarekontrol . Peter Haugelund selv åbner kurset, og der vil være rigelig mulighed for at få en snak med ham om, hvordan man kommer i gang, men også hvordan man motivere de mange frivillige og skaber glæde omkring det arbejde, der udføres.

Konferencen den 1. juli har en stjernespækket deltagerliste med navne som Christian Puglisi, Michelin-kok og ejer af den økologisk restaurant Relæ, Søren Ejlersen, ejer af Årstiderne, Michael Museth, chef for Folkets Madhus, Bo Frederiksen, rektor i Meyers Madhus, og mange flere.

Endelig er der den 3. juli inkluderet et Magic Moment, der vil være en øjenåbner for de fleste. 35 tons mad blev på sidste års Roskilde Festival behandlet i kæmpe gryder, frosset ind og kørt ud til mandeherberger og flygtningecentre. Det er i sandhed et magisk øjeblik, som kun opstår den ene gang om året.

Læs mere om eventet og tilmeld på http://www.detrundebord.dk/da/roskildefestival2016/

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus