Vand – knap ressource og forretningsmulighed

Tiden med vand som en rigelig resource er ovre. Det giver allerede fordele til danske virksomheder. Men alle skal forstå det nye vandparadigme.

25.06.2015

CSR.dk

Efterspørgslen på vand vil overstige udbuddet med 40% i 2030, hvis vi fortsætter i det nuværende spor. Det skriver McKinsey i en artikel fra maj 2015. I samme artikel redegøres for at kontrol af vandforbruget ikke længere kun et spørgsmål om ansvar, men at det for lande, regioner og virksomheder også udgøre en regulær risiko. 

Læs også: Danmark fordobler eksport af vandteknologi til Kina

Presset på vandressourcerne kan dog sagtens være en fordel, for de danske virksomheder som arbejder med vand. Interessen for optimering af vandforbrug og reduktion af spild vokser simpelthen, og de danske vandselskaber og virksomheder er ofte langt fremme med løsninger til overvågning og reduktion af forbruget.

Efterspørgsel og investeringer i vandteknologi
Innovationsfonden investerer således også 50 millioner kroner i 2015 i at udvikle ny teknologi, der kan spare på industriens brug af rent drikkevand. Samtidig investerer 14 virksomheder og fem vidensmiljøer i Danmark et tilsvarende millionbeløb. Når teknologierne er udviklet, er det ambitionen, at de skal skabe nye eksportsucceser for dansk viden og teknologi på vandområdet.

Udover udvikling af løsninger til eksport er der allerede masser af aktivitet. 

"Vi ser stadig flere eksempler på at danske rådgiverselskaber, producenter og vandselskaber sammen arbejder for at hjælpe store byer i f.eks. USA eller Kina med at få bedre styr på deres vandforsyning. Mange er bl.a. fascineret af, at i Danmark er vandtabet – dvs. den andel af vandet der forsvinder på rejsen mellem vandselskabet og kundens vandhaner – kun 7-8 procent, mens tallet i lande som Norge og Kina er 40-50 procent", siger Karsten Bjørno, som er kommunikationschef i Danva, interesseorganisationen for dem, der arbejder professionelt med vand og spildevand.

Læs også: Fødevareindustrien skal bruge 15-30 procent mindre vand

Et nyt vandparadigme
Ifølge McKinsey er der seks ting virksomheder skal vide og være opmærksomme på for at forstå den nye virkelighed omkring vand:

  1. Vand både koster og har værdi
    I mange områder af verden er udgifter til vand begyndt at påvirke bundlinjen. Men prisen på vand handler ikke kun om at købe vand og at skille sig af med spildevand. Vand transporterer varme, kemikalier, forurenende stoffer og andet, og sådanne værdifulde næringsstoffer og energi bør hentes ud af ens spildevand, før det sendes ud af virksomhedens eget system.
  2. Dårlig regulering af vand kan være dyrt
    Regulering og ny lovgivning i forhold til vand har ofte ikke den ønskede effekt. For virksomheder kan svag lovgivning og implementering være stærkt problematisk. Et projekt under FNs Global Compact, CEO Water Mandate, peger på at dårlig vandkvalitet kan være dyrt for virksomheder, som f.eks. kan være nødt til selv at betale for rensning af vand, før de kan bruge det til egne processer.  
  3. Vand kan ødelægge en virksomheds omdømme
    Virksomheder forventes at beskytte retten til adgang til rent vand og som minimum ikke påvirke den negativt. Hvis virksomheder har vand mens lokalsamfundet mangler – så er der basis for alvorlige skader på omdømmet. Senest har man set hvordan Nestlés produktion af flaskevand har været målet for underskriftindsamlinger og demonstrationer i Californien, som er ramt af vandmangel for fjerde år i træk.
  4. Vand kræver samarbejde på tværs af sektorer
    Lovgivning med særlige privilegier til nogle sektorer kan i mange tilfælde erstattes af bedre løsninger på tværs af sektorer. Det kan f.eks. være landbrug og industri som samarbejder om at udnytte hinandens rest- eller affaldsprodukter i vandregi.
  5. Virksomheder skal omstille sig til cirkulær vandøkonomi
    I dag er det typisk sådan, at vand bliver stadig mere forurenet på sin vej gennem systemet, og i sidste ende er uegnet til genbrug. Men fremover skal virksomheder omstille sig til at se vand som noget der altid skal kunne genbruges og på et tidspunkt kunne vende tilbage til det naturlige kredsløb.
  6. Virksomheder skal tage ansvar for mere end eget forbrug
    Den engelske alkoholproducent Diageo har for nylig udvidet deres målsætninger for vandforbrug og spildevand til også at dække deres leverandører. Det er bare et eksempel på at ansvaret for den globale udvikling inden for vand ikke kan isoleres til reduktion af eget forbrug. Man er nødt til at tænke bredere. 

-EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J