Verdensordenen trues af klimakatastrofer og cyberangreb

Ekstreme klimakatastrofer og cyberangreb er nogle af de største trusler mod Jorden. Sådan lyder vurderingen fra en ny rapport, som ledere og forskere fra hele verden skal mødes og diskutere i Davos.

Ifølge rapporten fra World Economic Forum er truslen fra ekstreme vejrforhold den største efterfulgt af naturkatastrofer - manglende succes med at afbøde og tilpasse klimaændringer er på femtepladsen. Arkivfoto..

23.01.2018

CSR.dk

Klimakatastrofer, global opvarmning, cyberangreb og datasvindel. Sådan lyder de fem største og mest sandsynlige trusler mod verden ifølge World Economic Forum (WEF). Trusler, som 3.000 af verdens førende forskere, erhvervsfolk og statsledere i denne uge mødes for at diskutere til det årlige møde i Davos.

På baggrund ar cirka 1.000 fremtrædende ledere og forskeres udsagn har WEF udarbejdet rapporten, som kan danne nogle faretruende billeder på folks nethinder:

”Denne generation kan nyde hidtil usete teknologiske, videnskabelige og finansielle ressourcer, som vi bør bruge til at sætte kurs mod en mere bæredygtig, retfærdig og inkluderende fremtid. Alligevel er det her den måske første generation, der tager verden til randen af et systemnedbrud”, fortæller WEF-grundlægger Klaus Schwab og præsident Børge Brende til berlingske.dk.

Læs også: Vandet kommer, danske byer investerer stort

Ifølge rapporten er truslen fra ekstreme vejrforhold den største efterfulgt af naturkatastrofer – manglende succes med at afbøde og tilpasse klimaændringer er på femtepladsen:

"Vi har skubbet vores planet til randen”, lyder der i rapporten, der konkret nævner orkaner, stormflode, luftforurening og ”katastrofalt sammenbrud” i verdens fødevareproduktion på grund af tab af biodiversitet, skriver berlingske.dk.

Vigtigt med klimaforandring og global opvarmning på dagsordenen
At konsekvenserne af klimaforandringer og global opvarmning er højt prioriteret til det kommende møde, er noget, der glæder Jens Hesselbjerg Christensen, der er professor på Københavns Universitet:

”Det er jo et overordentligt negativt billede af vores fremtid, som her bringes. Men jeg deler naturligvis bekymringerne og kender til mange af de forskningsresultater, som ligger bag den lange liste af sandsynlige fremtidige ulykker. Nogle af de skræmmebilleder er jo realistiske”, siger han til berlingske.dk.

Han påpeger samtidig, at det ikke er nye problematikker inden for global opvarmning og klimaforandringer, der bliver nævnt på dagsordenen, men at det dog er positivt, at de er placeret så højt:

”Det kan betyde, at dem, der skal træffe beslutninger, begynder at åbne den store tegnebog. Og det er der brug for. Der er brug for handling nu, hvis man skal løse problemerne”, siger han til berlingske.dk.

Et potentiale i erhvervslivet
Den tidligere miljøminister og radikale folketingsmedlem, Ida Auken, er medlem af en særlig arbejdsgruppe under WEF, der til det kommende møde præsenterer en ny rapport om bl.a. fremtidens energipolitik i Europa.

Læs også: Globale investorer underskriver fælles klimabrev

Til berlingske.dk fortæller hun, at de store trusler ikke kommer bag på hende:

”Mange steder på kloden er allerede meget hårdt ramt af massive klima- og miljøproblemer, der skaber grobund for alvorlige konflikter, 46 millioner mennesker vurderes i dag at være klimaflygtninge, og når vi ser frem, vil klimaflytninge komme til at øge presset mod Europas grænser i en endnu større målestok end hidtil”.

Hun påpeger samtidig, at klima- og miljøproblemerne udgør et potentiale for erhvervslivet i Danmark og Europa, hvor man er langt fremme i forhold til at skabe bæredygtige løsninger.

Cyberangreb og datasvindel som "wake up call"
Mens truslen fra store terrorangreb er gledet ud som en af de fem største trusler mod verden, er cyberangreb, datasvindel og tyveri rykket op på en 3. og 4. plads – således er angreb mod virksomheder næsten fordoblet inden for de seneste fem år.

I rapporten nævnes det store WannaCry-angreb fra 2017, hvor op mod 300.000 computere i 150 lande blev angrebet med ransomware, der låser computere og it-systemer og krypterer data. Efterfølgende krævede hackerne penge af både virksomheder og privatpersoner, hvis de skulle have adgang til deres data. Herhjemme blev Mærsk ramt af det verdensomspændende cyberangreb mod private virksomheder, hospitaler, havne, banker og lufthavne i over 60 lande.

Læs også: Rambøll skal gøre New York skybrudsklar

Angreb som disse er nogle, der er med til at give verden et ”wake up call” i forhold til truslen fra cyberangreb, fortæller Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, til berlingske.dk:

”I det lys er det ikke så underligt, at de her to trusler dukker op. De begivenheder har fået løftet fokus på nødvendigheden af cybersikkerhed, og hvor hurtigt og skadeligt et angreb kan udvikle sig globalt”, siger han.

Cyberangreb truer også den almindelige dansker
Også på Christiansborg har man fået øjnene op for cyberangreb som trussel. Således kom det sidste år frem, at ansatte i Forsvarets emails var blevet hacket. Det fik efterfølgende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (VI) til at lægge op til massive investeringer i kampen mod cyberangreb mod det kommende forsvarsforlig.

Står det til Thomas Lund-Sørensen, bør også den almindelige dansker i fremtiden indstille sig på, at sikring af digitale angreb vil fylde mere, i takt med at alt fra køleskabe, alarmsystemer og varmestyring kan angribes:

”Skuer man lidt længere frem, kan man sagtens forestille sig, at cyberangreb også vil blive brugt af stater i en konfliktsituation, som man har set det i Ukraine mod kraftværker. Med det vi har set i 2017, bør cyberangreb også figurere højt på dagsordenen et sted som WEF”, siger han til berlingske.dk.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online