Vesten importerer varer produceret af ’moderne slaver’

De vestlige lande handler med varer for 350 milliarder dollar, der mistænkes for at være produceret under slavelignende forhold, viser en ny rapport.

Laptops, computere og mobiltelefoner ligger på førstepladsen over de varer, som bliver importeret til Vesten, hvor der er størst risiko for, at de bliver produceret af moderne slaver. Arkivfoto. .

06.08.2018

CSR.dk

Vesten bærer et stort ansvar for, at millioner af mennesker i dag arbejder under forhold, som bedst kan beskrives som moderne slaveri.

Det konkluderer en ny rapport fra Global Slavery Index, som siger, at de vestlige lande handler med varer for 350 milliarder dollar (godt 2.260 mia. kr.), der med risiko er blevet produceret i arbejdssituationer, som involverer trusler, vold og bedrag, skriver dr.dk. Det er ifølge rapporten virkeligheden for i alt 40 millioner mennesker. 

Vestens regeringer skal ind i kampen 
Rapporten er udviklet i samarbejde med Walk Free Foundation, som er en fond, der arbejder aktivt for at bekæmpe slaveri og menneskehandel.

Top 5 over varer, som Vesten importerer, hvor der er størst risiko for moderne slaveri

1. Laptops, computere og mobiltelefoner
2. Tøj og sko
3. Fisk
4. Kakao
5. Sukkerrør

Kilde: Global Slavery Index

Og ifølge stifteren bag fonden, Andrew Forrest, skal rapporten presse regeringer og virksomheder til at sætte en stopper for moderne slaveri.

”Ved at kortlægge handelsmønstre og fokusere på de produkter, der produceres under slavehandlen og derefter importeres til verdens største økonomier, bliver det tydeligt, at de rigeste lande også har et ansvar”, siger han ifølge Ritzau.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Sine Plambech har taget et kig på rapporten og mener også, at den sætter et vigtigt fokus på de områder, hvor der mangler gennemsigtighed.

”Der er områder, som vi ikke altid har haft opmærksomhed på. Vi har i mange år haft fokus på, hvordan vores tøj bliver produceret, men ikke haft så stort fokus på, hvordan vores computere og andet elektronik bliver til", siger hun til DR og fortsætter:

Læs også: Britiske detailvirksomheder presser regeringen til at stramme op på anti-slavery regler 

”Rapporten vil gerne have, at vi når dertil, hvor vi kan stå i Føtex eller Bilka med et produkt i hånden og så præcis se, hvor og hvordan det er blevet til - så man kan sikre sig, at det ikke er produceret af moderne slaver eller tvangsarbejdere”.

Svært at gennemskue slaveri
Tilbage i 2016 lavede Forbrugerrådet Tænk en undersøgelse, som viste, at 97 procent af danskerne mener, at det er vigtigt, at produkter er produceret ansvarligt. Men kun tre procent af danskerne kan faktisk gennemskue, om medarbejderne har haft ordentlige forhold under produktionen, skriver DR.

”Vi har et ønske om at handle med god samvittighed, men det er rigtig, rigtig svært at gøre, fordi vi ikke kan gennemskue den her produktion. Det skal ikke kræve en Ph.d. at gå ned og være forbruger”, forklarer Vibeke Myrtue, miljøpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

Stod det til hende kræver det derfor, at nogle andre tager stilling, inden varerne ender på hylderne.

Som forbrugere kan vi handle efter mærkningsordninger, men miljørådgiveren opfordrer samtidig politikerne og erhvervslivet til at sikre, at varerne bliver produceret inden for gode rammer.  

-JJK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V