Vi har et fælles ansvar for at forbedre kaffesektoren

I kølvandet på Danwatchs rapport, Bitter Kaffe, samlede DIEH i dag danske virksomheder og organisationer for at afdække de problematikker, som tynger kaffesektoren samt diskutere konkrete behov og løsninger til at forbedre forholdene blandt kaffebønder.

Dialogmøde om kaffesektor hos DIEH.

D. 3 marts lancerede Danwatch en afslørende rapport om uacceptable arbejdsforhold i verdens største kaffenation, Brasilien, der står for godt 32 procent af verdens samlede kaffeeksport.

I anerkendelse af problemerne i kaffeproduktionen og med ønsket om at komme et skridt nærmere konkrete mulige løsninger mødtes følgende DIEH medlemmer i dag: Coop, Dansk Supermarked, Reitan, Dagrofa, Fairtrade Mærket, Sociability, CARE, SKI, 3F og Forbrugerrådet Tænk.


Blandt DIEHs medlemmer er der enighed om, at der er behov for at gribe problemstillingerne an fra flere vinkler. De påpeger behovet for at skabe større gennemsigtighed i leverandørkæderne og en tættere relation til leverandører; indkøbere i private og offentlige virksomheder skal være mere bevidste om problematikkerne og deres rolle, når de handler. Sidst men ikke mindst skal der større fokus på at indgå i dialog med relevante aktører på tværs af virksomheder, myndigheder, producenter, fagbevægelse og udviklingsorganisationer for i fællesskab at skabe bedre praksisser på tværs af kaffesektoren.

”Gældsslaveri, børnearbejde, kontraktløse arbejdere, manglende betaling, overarbejde, brug af livsfarlige pesticider og korruption. Listen over problemstillinger, der kendetegner den Brasilianske kaffesektor er lang. For flere af DIEHs medlemmer kaster rapporten lys på velkendte problemstillinger, der er svære at løse alene, som kræver samarbejde og engagement, påpeger Mette Boye, direktør i DIEH.

Et langt sejt træk
De omfattende problemstillinger bliver ikke løst i morgen, men gennem langsigtet samarbejde og opfølgning på konkrete tiltag i samarbejde med danske og internationale aktører. Derfor planlægger DIEH allerede nu et opfølgende møde, hvor der kigges nærmere på aktuelle tiltag og konkrete løsningsmuligheder i samarbejde med danske og internationale virksomheder og organisationer.

”Som samfundsansvarlige virksomheder og organisationer skal vi benytte dokumentationen i Danwatchs rapport til at engagere os yderligere i de konkrete problemstillinger og skabe reelle forbedringer for de mennesker, der plukker vores kaffe”, konkluderer Mette Boye.

Download Danwatch rapport her

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

16.11.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Region Midtjylland kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2023’

29.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Due diligence: Selv en lille virksomhed kan gøre en stor forskel

19.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Hvem skal vinde prisen som Verdens Bedste Indkøber 2023?

13.09.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Danske virksomheder går sammen om ansvarlig sojadyrkning i Brasilien

21.06.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

De største danske sojaaktører øger ambitionerne for klodens skove og naturområder