Vi skal bryde de ubæredygtige mønstre

D. 28/11 står Aarhus Universitet for en international konference om et af tidens aller hotteste CSR-emner: cirkulær økonomi. Med et stærkt line-up giver konferencen et kig ind i en bæredygtig fremtid, siger arrangøren

Aarhus Universitets konference om cirkulær økonomi har en perlerække af internationale key note speakere.

23.11.2016

CSR.dk

”Det specielle ved konferencen er, at vi forener det konceptuelle og det praksisnære”. Ordene er Tina Magaard, Associate Professor ved Aarhus University, Department of Business Development and Technology i Herning, hvor konferencen holdes. Og som den, der skal søge at forene teori og praksis med et indlæg om cirkulær økonomi som nyt management koncept, stiller hun sig midt imellem rammesættende emner som ”Multiple shifts and challenges of the Circular Economy” og ”Circular economy in an EU-context. Environmental and economical co-benefits” på den ene side og det anvendelsesorienterede med emner som “A vision of 100% circularity” ved H&M og ”Chemical solutions for cotton recycling” på den anden.
 
Konferencen har navnet “Conference on Circular Economy - Innovative Business Models in the wake of new institutional demands and changing consumer trends”, og det er ikke helt hen i vejret, at der er tale om et wake-up call. Tina Magaard henviser til, at EU i sin nye cirkulær økonomi-pakke har besluttet, at for eksempel den offentlige sektor skal begrænse sit ressourcespild med 70 % inden 2030. Det er der en god grund til: vores produktions-og forbrugsmønstre er ubæredygtige, og truer med på langt sigt at presse klima og miljø så meget, at det kommer til at gå ud over vores børn og børnebørns muligheder for at leve et godt liv. Vi skal omstille vores økonomi fra en lineær til en cirkulær økonomi, fordi det er den eneste måde, hvorpå vi kan opretholde vores levevis og levestandard uden at drive rovdrift på ressourcerne og udlede CO2, som vi gør det i dag.
 
Se programmet her: Conference on Circular Economy
 
Fra lineær til cirkulær økonomi
Ambitionen om, at samfundet skal omstille sig fra det lineære økonomiske regime, vi nu befinder os i, til det cirkulære, forudsætter nærmest en totalomlægning af den måde, vi driver virksomhed og tænker forbrug på.
 
”Vi har brug for en mentalitetsændring, både hos forbrugerne og hos virksomhederne. Der har vi brug for innovative forretningsmodeller, og lige netop det emne er i fokus på konferencen,” fortæller Tina Magaard.
 
Men det er ikke nok, at nogle virksomheder og nogle forbrugere gerne vil være med til at skabe en cirkulær økonomi. Flere økonomer mener, at vejen til cirkulær økonomi nødvendigvis må gå gennem en ændring af de grundlæggende prisstrukturer. En af måderne er at fjerne momsen på service, og hæve prisen kraftigt på råstoffer og materialer. På den måde skaber man incitamenter til at vedligeholde ting så længe som muligt. Men hvordan skal virksomhederne så tjene penge, vil nogen så spørge? Virksomhedernes succes måles jo i dag på, hvor mange enheder, de sælger, og hvis hver enhed er designet til at vare 20 år i stedet for 2, så genererer det jo ikke ligefrem mersalg. Her er nøgleordet service.
 
Ud med salg – ind med service
Konferencens key note speaker Walter Stahel er en af den cirkulære økonomis ”grand old men”. Han har udtænkt en model for, hvordan cirkulær økonomi kan markere overgangen til et samfund, hvor service er i centrum. Det kan være til fordel for forbrugeren, såvel som for den innovative virksomhed. Essensen er, at ejerskabet af ”ting” skal flyttes fra os som forbrugere over på virksomhederne. For har jeg behov for at eje en vaskemaskine, spørger Tina Magaard retorisk og giver selv svaret: ”Nej, jeg har intet behov for at eje en bunke metal og plastik. Mit behov er, at jeg skal have vasket tøj! Og så vil jeg gerne slippe for uforudsete udgifter og irritation, når der for eksempel springer en fjeder i tromlen. Men i dag konstrueres maskiner til at gå i stykker, så de kan smides ud og erstattes af en ny.”
 
Løsningen er ifølge Tina Magaard, at gøre råstoffer meget dyrere og service billig. Derved vil det give et naturligt incitament for at få tingene til at holde i så lang tid som muligt. Og det vil få virksomhederne til ikke at konkurrere om at sælge så mange produkter som muligt, men om at give den bedste service og skabe de mest holdbare forbrugsgenstande.
 
”Og så vil de konkurrere om at give forbrugerne en service, som er mest muligt orienteret mod vores behov, så vi slipper for alt bøvlet ved at eje,” konkluderer Tina Magaard.
 
Med andre ord holdes vi i dag fast i en ubæredygtig brug-og-smid-væk kultur af den lineære økonomi. Tina Magaard håber, at konferencen for en enkelt dag kan give plads til at få et kig ind i en fremtid, hvor det mønster er brudt af den cirkulære økonomi.

Perlerække af key note speakere og spændende seminarer
”På konferencen skal vi se på, hvordan vi fremmer den cirkulære økonomi – hvordan vi åbner nye perspektiver for virksomhederne, så de kan tænke mindre i salg og mere i genanvendelse og service. Det bliver de helt store samfundsmæssige dagsordener som skatteforhold, og de meget jordnære såsom, hvordan man kan designe tøj til at blive upgraded, genbrugt og genanvendt i en craddle-to-craddle forretningsmodel,” fortæller Tina Magaard og slutter af: ”Og det glæder jeg mig helt enormt til!”
 
På konferencen kan du blandt mange andre møde og høre:
 
Walter Stahel, Founder-Director of The Product-Life Institute Geneva
Ybele Hoogeveen, Head of group, Green economy, European Environment Agency
Francois Souchet, Project manager, Ellen McArthur Foundation
Mia Moegelgaard, CSR Manager, H&M
Ali Harlin, Research Professor at VTT Technical Research Centre of Finland
Adrian Zethraeus, projektledara at Swedish School of Textiles, University of Borås
Rien Otto, Founder-Director of Dutch Awareness
 
Konferencen har desuden breakout sessions med emnerne: “Practical Examples of Business Models”, “Learning by doing: circular economy and the principles in the textile industry”, “Circular Economy in the educational system” og “Institutional challenges and opportunities”. Også her er samlet en lang række kapaciteter inden for cirkulær økonomi.
 
Tilmelding kan ske her: http://btech.au.dk/forskning/conference-circular-economy/
 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas Certification

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

15.03.2024CSR.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

15.03.2024CSR.dk

Fire teknologiske barrierer for cirkulær tekstil

15.03.2024CSR.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

15.03.2024CSR.dk

Fire teknologiske barrierer for cirkulær tekstil

15.03.2024CSR.dk

Nye mål for madspild i EU rammer kun delvist skiven

14.03.2024Bureau Veritas Certification

Sponseret

Online forum om food waste & loss

13.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Vejen til grønnere arbejdstøj

13.03.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Genanvendt GreenLine-isolering fra BEWI bidrager positivt til klimakrav i Coop Byen

Jobmarked

Se alle

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i miljøledelse: ISO 14001

Få viden om det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lær, hvordan de enkelte krav efterleves i praksis.

Dato

19.03.2024

Sted

Århus

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Bæredygtige byggematerialer

Et øget fokus på cirkulær økonomi og den bæredygtige dagsorden stiller store krav til bygherrens materialevalg. Men hvad er egentligt bæredygtigt, og hvilke nye tiltag findes på byggematerialeområdet? På dette seminar bliver du klogere på, hvordan du kan arbejde med byggematerialer, som tilgodeser miljøet. Dagen giver dig også rig mulighed for at indhente vigtig læring fra andre bygherrer, som arbejder bevidst med særligt udvalgte materialer. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

19.03.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Arkitektur Center Bryghuspladsen 10 1473 København K - BLOX