Vild natur forbedrer miljøet hos Novo Nordisk

Novo Nordisks nye domicil i Bagsværd er omgivet af et vildt naturmiljø, der er specialdesignet til at reducere CO2, forhindre overophedning og aflede regnvand.

Urban Green-biotoperne omkring Novo Nordisk Domicilet maksimerer biodiversiteten i området. Foto: Byggros. .

18.06.2014

CSR.dk

Sådan lyder idéen bag udviklingen af Urban Green-biotoperne, som bygge- og anlægsleverandøren Byggros netop har lanceret, og som er udviklet i et samarbejde mellem arkitektfirmaet GXN, Nissen Consult og Gartneriet 3Kanten.

Biotoperne kan for eksempel bruges til lokal afledning af regnvand, forhindring af overophedning og reduktion af CO2 – foruden at bidrage til større biodiversitet og flere oplevelseskvaliteter i byområderne.

Urban Green-biotoperne er blandt andet blevet anvendt til at etablere det vilde naturmiljø, som omgiver det nye Novo Nordisk Domicilet i Bagsværd, hvor Byggros har leveret cirka 5.500 m2 af de specialdesignede plantesamfund til Skælskør Anlægsgartnere, der har stået for etableringen af de beplantede udendørsarealer.

Maksimering af biodiversitet
Urban Green består af syv forskellige danske plantesamfund (biotoper): eng, strand, strandeng, rigkær, hede og skovbiotop. Biotoperne er sammensat på baggrund af Danmarks Miljøundersøgelsers overvågningsprogram for Natura 2000, der er et netværk af beskyttede naturområder inden for EU.

Hver biotop indeholder 25-30 forskellige vilde, danske plantearter, der er sammensat, så de giver det bedst mulige biologiske grundlag for at tiltrække forskellige bestøvende bier, sommerfugle og fugle:

”Urban Green er skræddersyet til at maksimere antallet af plante-, fugle- og insektarter inden for det pågældende areal, så der bliver størst mulig biodiversitet. De forskellige biotoper kan derudover kombineres, så biodiversiteten for eksempel på en plads, et vejanlæg eller i et parkområde bliver endnu større”, forklarer Torben Hoffmann, der er projektleder hos Byggros.

Vild natur kræver særlig jordbund
En af de største udfordringer ved at etablere vild natur midt i bymiljøet er, at både jordbunden og luften ofte er alt for næringsrig til, at de vilde plantearter kan klare sig. Det skyldes blandt andet de store mængder kvælstof og CO2, som findes i byområderne. Derfor er Urban Green-biotoperne opbygget på specialdesignede, næringsfattige jordbunde, så vækstbetingelserne optimeres og biotopernes udvikling i et vist omfang kan kontrolleres:

Læs også: Novo Nordisk er ikke social business

”Det unikke ved Urban Green er, at vi tager noget, som egentlig er vild natur, og etablerer det som kulturplanter, der for eksempel kan bruges til byfornyelsesprojekter, hvor der ønskes et frodigt naturislæt. Vi kan i en vis udstrækning forudsige, hvordan biotoperne vil udvikle sig, hvilket giver mulighed for planlægning på længere sigt, for eksempel i kombination med etablering af grønne tage eller andre løsninger til lokal afledning af regnvand”, siger Torben Hoffmann.

- JKK 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online