Virksomhed har organiseret 70.000 afrikanske kvinder

Virksomheden AAK køber kerner fra sheatræet til olieproduktion direkte fra kvinder i Burkina Faso. Dermed slipper kvinderne for en dyr mellemhandler og har råd til selv at investere i projekter til gavn for lokalområdet.

Foto: Henrik Schramm Rasmussen / DI.

08.04.2016

Sponseret

Henrik Schramm Rasmussen og Niels Brandt Petersen, Dansk Industri

En gruppe kvinder fra Burkina Faso afleverer sække med sheakerner, som virksomheden AAK køber direkte fra kvinderne. Dermed undgås dyre mellemhandlere, og kvinderne får råd til at investere i projekter i lokalområdet.

Dette er den sjette fortælling i en række artikler om den kommende fotoudstilling, Dansk Industri (DI) med støtte fra Danida til maj præsenterer i forbindelse med den internationale konference Women Deliver i Bella Center. Udstillingen vil vise, hvordan otte danske virksomheder arbejder med at fremme kvinders rettigheder, uddannelse og sundhed rundt om i verden.

Du kan læse mere om rejsen og fotoudstillingen her

En gruppe kvinder i farvestrålende klæder står rundt om en bunke lysebrune lærredssække i en lille landsby i den sydvestlige del af det afrikanske land Burkina Faso.

Sækkene er fyldt til randen med brune kerner fra sheatræet, hvis olie blandt andet kan bruges til fremstilling af chokolade, cremer og shampoo.

De bliver én efter én lagt op på en slidt metalvægt, der står på den tørre jord foran et par huse i den lille landsby.

Læs også: Dansk tøjfirma hjælper Nepals kvinder i arbejde

Der bliver vejet af, og penge og varer skifter hænder.

Det usædvanlige ved handlen er, at køberen i dette tilfælde er virksomheden AAK, der er en af verdens førende producenter af vegetabilske fedtstoffer.

I 2010 startede AAK et projekt, der forsøger at organisere kvinderne i Burkina Faso og gå uden om mellemhandleren, når der købes sheakerner. Kernerne transporteres efterfølgende til Danmark, hvor AAK har en fabrik, som omdanner kernerne til olie.

- Projektet har været en stor succes, og vi har, siden det startede i 2010, organiseret cirka 70.000 kvinder. Samtidig har vi skabt et nyt betalingssystem, som betyder, at de får noget af betalingen på forhånd, og de får selv hele avancen for deres arbejde, siger Aude Traore, der er ansvarlig for AAK’s projekt, ved navn Kolo Nafaso.

- Kvindernes har ikke tjent særlig meget, når de har solgt sheakernene til mellemhandlere, som har taget en stor del af avancen, siger Aude Traore.

Læs også: Indiske kvinder syr sig til selvtillid

Går til investeringer i nye projekter

Som en del af AAK’s projekt får kvinderne ofte forudbetaling for sheakernene, som de kan bruge til at investere i nye forretningsidéer.

I Gnitigba, en lille landsby på 2.113 indbyggere, har en kvindegruppe brugt deres forudbetaling fra AAK til at investere i en lille dieseldrevet kornmølle.

I en lille bygning står Dabiré og kværner korn sammen med to andre kvinder. Med en rundbundet træskål øser hun korn op, mens hun fortæller om produktionen.

- Der er kun én anden landsby i nærheden, der også kan kværne korn, og derfor har vi gang i møllen hver dag. De penge, vi tjener, går til kvindegruppen, som sammen beslutter, hvad de skal bruges på. Det næste, vi skal lave, er en lille café, siger Dabiré.

Læs også: Rejer med ren samvitighed

Investeringer i kvinder virker

Ifølge en række analyser og rapporter giver det god mening at investere i kvinder – især i udviklingslande. Sidste år viste en rapport fra McKinsey, at øget ligestilling på globalt plan vil øge verdens bruttonationalprodukt (BNP) med 11 procent frem mod 2025. Og ifølge en rapport fra Verdensbanken vil op til 150 millioner mennesker blive løftet over sultegrænsen, hvis kvinder og mænd får samme vilkår inden for landbruget.

Den udvikling ønsker AAK også at hjælpe på vej.

- Der er mange fordele ved at arbejde med kvinderne i Afrika. Når vi hjælper dem med arbejde og løn, kommer det lokalområdet og landet til gode. Vi kan se, at kvinderne i Burkina Faso bruger deres overskud til at investere til gavn for hele familien, siger Mads Feer, Global CSR Manager i AAK. 

Læs også: Fotoudstilling viser virksomheders arbejde for kvinders rettigheder

Giver følelse af selvværd

En times kørsel fra kvindegruppens kornmølle i Gnitigba ligger landsbyen Pouleba. Her har den lokale kvindegruppe også forstået at omsætte AAK’s hjælp til selvhjælp.

En af kvinderne køber garn, som hun på bestilling hækler og strikker til tøj. En anden har investeret i en køkkenhave, hvorfra hun sælger grøntsager. En tredje har købt udstyr til at fremstille friturestegte donoughts, som sælges på det lokale marked.

En ældre kvinde, der i Pouleba går under navnet Madame Mayor, fordi hun engang repræsenterede landsbyen, forklarer, at AAK har skabt et helt nyt liv for kvinderne.

- Vi har penge, som vi ikke havde før, og de penge går til at sende børn i skole, til køb af malariabehandling og til at investere i nye forretningsmuligheder. Det giver os en helt ny følelse af selvværd, og det skaber et fantastisk sammenhold i landsbyen, siger Madame Mayor.

Læs også: Dansk firma hjælper indiske kvinder med børnepasning og selvforsvar

Du kan frem til Women Deliver-konferencen i maj her på dibusiness.dk læse om de danske virksomheders arbejde med at fremme kvinders rettigheder i udviklingslande. Følg også med på de sociale medier via #dkaid, #womendeliver #Ideliver og #wd2016

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning