Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor

En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.

Rapporten konkluderer, at en reducering af problematiske kemikalier er udfordrende og kræver lederskab, træning og incitamenter til medarbejdere og leverandører samt investeringer i data-management systemer..

01.06.2016

CSR.dk

For nylig udgav Chemical Footprint Project en rapport, der blandt andet stiller skarpt på de økonomiske risici, virksomheder står overfor i forbindelse med skadelige kemikalier i deres produkter og forsyningskæder. Projektet, der bakkes økonomisk op af flere virksomheder og investorer, ønsker at hjælpe virksomheder med at måle, analysere og handle, så de kan mindske afhængigheden af potentielt farlige kemikalier. Det skriver greenbiz.com.

Læs også: Ny kemi-vagthund skal rådgive forbrugerne

Rapporten indeholder de vigtigste konklusioner fra en undersøgelse, der blev foretaget blandt en lang række virksomheder sidste år, herunder Levi’s Strauss og Co., Seagate Technology og Johnson & Johnson. I rapporten er der blandt andet en vurdering af, hvordan virksomheder kan håndtere de potentielle forpligtelser i forbindelse med farlige kemikalier samt muligheder for forbedringer.

Disse finansielle forpligtelser omfatter; lovgivningsmæssige risici, herunder udgifter til nuværende og fremtidige regler; omdømmerisici, herunder omkostninger ved at blive eksponeret offentligt i forhold til sine farlige kemikalier i produkter eller forsyningskæden; og redesign-risici, herunder omkostninger ved ikke at redesigne eller ændre produkter, før reglerne på området ændrer sig eller markeder skifter.

Resultaterne i rapporten er baseret på deltagernes svar på 20 spørgsmål, hvor de forholder sig til deres kemikalie-performance inden for fire kategorier: ledelsesstrategi; kemisk oversigtsliste; måling af fodaftryk samt videregivelse og verifikation.

Blandt de vigtigste resultater i rapporten kan nævnes:

1. Lederskab er afgørende
De 29 procent af virksomhederne, der på bestyrelsesniveau eller fra den øverste ledelse har oversigt over kemikalier i produkter og forsyningskæde, klarer sig generelt bedre end virksomheder, hvor dette ikke er tilfældet.

I rapporten fremgår det i forbindelse hermed, at virksomheder, der ikke har politikker, der adresserer kemiske farer i fremstillingsprocessen, forsyningskæder, emballering og produkter, står over for skjulte forpligtelser og kemiske risici.

2. Tiltag offentliggøres ikke
Virksomhederne i undersøgelsen har flere tiltag for kemikalier på plads, end de vælger at offentliggøre. Eksempelvis har 83 procent af de deltagende en juridisk begrænset liste, men kun 17 procent af virksomhederne har valgt at gøre listen offentlig.

3. "Design for Health ”-virksomheder er på forkant
Virksomheder, hvis hele produktporteføljer er baseret på at minimere eller eliminere problematiske kemikalier, klarede sig meget bedre end gennemsnittet.

4. Kemisk fodspor er stadig nye og udfordrende
Før virksomheder kan reducere deres kemiske fodspor, har de brug for at kende de kemiske ingredienser i deres produkter og identificere problematiske kemikalier. Derfor er det ifølge rapporten ingen overraskelse, at virksomhederne – i første år af undersøgelsen - har scoret lavt i forhold til at måle deres kemiske fodaftryk.

Læs også: Modefirmaer bruger færre kemikalier i forsyningskæden

Rapporten konkluderer desuden, at en reducering af problematiske kemikalier er udfordrende og kræver lederskab, træning og incitamenter til medarbejdere og leverandører samt investeringer i data-management systemer.

-SSM

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

19.06.2024CSR.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online