WWF: bæredygtighedsstandarder kan fremme SDG-målsætninger
I en ny rapport peger Verdensnaturfonden på, at virksomheder bør påtage sig standarder for bæredygtighed, der kan hjælpe SDG’erne på vej, til gavn for både dem selv og samfundet.
FN’s efterhånden velkendte 17 mål om bæredygtig udvikling på verdensplan, Sustainable Development Goals (SDG’erne), er ved at blive en universal guide til verdens udvikling, som både regeringer, NGO’er, civilsamfundet og ikke mindst virksomheder over hele kloden bør følge.
Læs også: Når købmænd laver CSR: Mest mulig velgørenhed for pengene
Sådan indleder WWF Verdensnaturfonden en ny rapport, der med titlen ”SDGs mean business: How credible standards can help companies deliver the 2030 agenda” fokuserer på, hvordan virksomheder kan påtage sig disse frivillige standarder for bæredygtighed for at fremme opnåelsen af de 17 mål og de 169 underpunkter frem mod skæringspunktet i 2030.
Opfyldelsen af målene er nemlig ikke kun en prioritet for verdenssamfundet og klodens generelle velbefindende, men også en forretningsmulighed, skriver WWF. Fattigdom, ulighed, vandmangel, klimaforandringer og nedbrydningen af naturressourcer er alt sammen skidt for forretningen, og ved at investere i SDG-fremmende strategier kan virksomheder få fat i nye markeder og muligheder, der kan sikre den langsigtede fremgang.
WWF peger på tre direkte gevinster for virksomheder, der aktivt gør en indsats på området:
- Effektivitet: De forbedrede managementpraksisser, der er nødvendige for at imødekomme standarderne, kan styrke den overordnede effektivitet blandt både producenter, arbejder, processer og handler
- Gennemsigtighed og sporbarhed: Troværdig certificering kombineret med sporbarhed forbedrer transparensen i forsyningskæder og giver offentlig information om bæredygtighed.
- Forbedrede supply chain-forhold: Multistakeholder-standarder kan styrke forholdet mellem køber og leverandører, forlænge levetiden af deres kommercielle partnerskaber og åbne op for bedre langtidsplanlægning.
På den baggrund kommer rapporten med en stribe anbefalinger til, hvordan virksomheder i alle led af værdikæden kan håndtere ”det globale skift i retning af bæredygtig udvikling”, og herunder den ”fundamentale ændring af forretningsmodeller”, der er nødvendig, hvis SDG’erne skal opnås.
Og som director for WWF Internationals Global Conservation Division, Richard Holland, sammen med Karin Kreider, som er executive director for ISEAL Alliance, der har været med til at udgive rapporten, skriver i dens forord:
Læs også: FN: bæredygtig transport afgørende for SDG-mål
”Hele erhvervslivet har et ansvar for at hjælpe med opfyldelsen af SDG’erne. Uden en dedikeret indsats fra store og små virksomheder verden over, står det klart, at implementeringen af 2030-agendaen vil slå fejl. Det vil kræve en bedrift uden sidestykke fra verdenssamfundet at nå i mål med SDG’erne i løbet af de næste 13 år, og uret tikker.”
-AK