Zaras ejer i søgelyset for brug af lovlig, men aggressiv, skatteplanlægning
Rapport fra De Grønne i Europaparlamentet viser, at Inditex, ejer af bl.a. Zara og Massimo Dutti, har bedrevet aggressiv, lovlig skatteplanlægning og på den måde undgået skatter for over fire mia. kr. Understreger behov for reformer, siger De Grønne og bakkes op af NGO’er.
Når Inditex i årene mellem 2011 og 2014 skulle betale skat, flyttede man overskuddet fra lande med høj selskabsskat til lande med lav selskabsskat. Det kostede statskasserne i en række lande, men primært Spanien, noget der svarer til 4,3 milliarder kroner. Det skriver dr.dk og bloomberg.com.
Taler ikke om det samme
Kernen i historien er ikke, at Inditex er nogle forbrydere, men at de metoder der ligger inden for lovens rammer, ikke er gode for det omgivende samfund. Det handler altså ikke om ulovligheder, men om hvad nogle NGO’er, eksperter og lovgiver mener er virksomhedernes ansvar for at bidrage til de samfund, hvor de driver forretning og gør brug af de fælles ressourcer. Og om at lovgivningen i dag stiller kun få krav om offentliggørelse af oplysninger om skat. Det er den kamp, De Grønne kæmper.
Inditex er med den seneste rapport kommet i selskab med Ikea, som tidligere i år – i en anden rapport fra De Grønne - blev beskyldt for at have undveget skattebetalinger for mindst en milliard euro til EU-lande over de seneste seks år. Den spanske koncern har ikke overraskende afvist beskyldningerne og forklaret at de er baseret på ”misforståede forudsætninger som ledte til fejlbehæftede konklusioner” og forklarer at deres skatteforhold jævnligt revideres og er i overensstemmelse med lovgivningen. Det skriver bloomberg.com. Den samme type svar kom Ikea, ifølge samme medie, som forklarede at de betalte ca. 20 procent i skat globalt - underforstået at det sådan set er ganske mange penge.
Heri ligger en del af udfordringen. At når virksomhedrene svarer, taler de om at overholde gældende regler. Mens kritikere taler om retfærdighed og rimelighed og lovens ånd.
Det handler om reformer
Løsningen skulle, ifølge både Oxfam og De Grønne, bl.a. være krav om større gennemsigtighed, dvs. offentligt tilgængelig oplysninger om virksomheders skattepraksis. I EU er der da også regler på vej gennem systemet, der skal øge gennemsigtigheden for selskaber, der flytter rundt med pengene for at minimere beskatning.
”Europa må optrappe sine skattereformer for at stoppe skandalerne. Europas politikere må arbejde sammen med regeringer verden over for at stoppe skattehuller og hård konkurrence om beskatning, som Zara udnytter. Det må sikres, at multinationale selskaber offentliggør regnskaber i alle lande, hvor de driver forretning, så det gøres klart, om de betaler fair skat,” skriver Susana Ruiz, der er chef for skattepolitik i Oxfam, i en kommentar.