14.05.2013  |  Supply chain

Indspark: Åbne leverandørlister gir´ ikke bedre arbejdsforhold

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hvad kan man lære af katastrofen i Bangladesh og hvordan kan en lignende episode undgås fremover? Det giver advokat Lene Bang-Nielsen sit bud på i dette blogindlæg.

Det er mere kontrol og ikke åbne leverandørlister, der er løsningen på katastrofer i tekstilindustrien, som den vi har set i Bangladesh. 

Med kontrol menes leverandøraudit udført af internationale auditfirmaer. Det handler om, at arbejdsforholdene skal være i orden dér, hvor tøjet bliver fremstillet og ikke om, at journalister, konkurrenter eller ngo’er kan få adresser på fabrikker, hvor de enkelte brands får produceret deres varer.

Åbne leverandørlister giver ikke automatisk adgang til at komme ind på fabrikkerne eller mulighed for at kontrollere om en tekstilarbejder har fået en løn, familien kan leve af. Dertil kræves aftaler med leverandørerne om adgang til fabrikkerne med mulighed for kontrol af løn og arbejdsforhold.

Uvildige skal stå for kontrollen
Egen kontrol, som er meget brugt i branchen, er ikke godt nok. Kontrollen kan ikke udføres af brandets egne ansatte, men skal gennemføres af uvildige internationale auditører, der komme på besøg og helst uanmeldt.

Åbenhed omkring leverandørforhold er allerede indirekte blevet virkelighed for mange tekstilvirksomheder i forholdet mellem brand og leverandører og de mange under-leverandører. Rigtigt mange tekstilproducenter er underleverandører til de store detailkæder, og de må allerede i dag leve med åbenhed i leverandørkæden. De store europæiske detailkæder forlanger stort set uden undtagelse, at fabrikkerne bliver auditeret for eksempel i henhold til det europæiske leverandørstyrings initiativ, BSCI (Business Social Compliance Initiative).

Om Lene Bang-Nielsen

  • Lene Bang-Nielsen driver advokatfirmaet Lene Bang-Nielsen (L), som hun etablerede i 2007
  • Advokatfirmaet Lene Bang-Nielsen arbejder til dagligt med at gøre CSR til et nyttigt og investeringsmæssigt værktøj, der kan skabe ny vækst og tilføre virksomheden etik og indtjening.
  • Bang-nielsen.com tilbyder også professionel og juridisk rådgivning om EU´s toldregler og international erhvervsjura.

Ansvarlig leverandørstyring
Hvis en virksomhed, der har eget varemærke - et brandfirma - arbejder seriøst med ansvarlig leverandørstyring, så kan forbrugeren være sikker på, at brandet kender de fabrikker, der bruges til produktionen. Det er nemlig nødvendigt for at kunne arrangere audit af fabrikken. Med en auditrapport i hånden kan man se ned til mindste detalje, hvordan arbejdsforholdene er på fabrikkerne. Seriøse brands auditerer deres leverandører.

Det tager dog flere år for en leverandør at få alle sine fabrikker godkendt. Det er den proces, der i branchen omtales som ansvarlig leverandørstyring og det endelige mål må være at brandets leverandører kun bruger fabrikker, som er auditeret med et tilfredsstillende resultat. Ingen danske brands er endnu mig bekendt kommet dertil, fordi forbrugerne øjensynligt ikke tillægger dette værdi, når de går på indkøb.

Åbenhed er en parameter
Åbenhed er allerede blevet en parameter i tekstilbranchen i en form, så fabriksnavne ikke afsløres overfor virksomhedens konkurrenter eller ngo’er.

Det er pligten til, at virksomheder skal oplyse, hvordan de håndterer disse udfordringer, der driver denne dagsorden fremad. Det er min vurdering, at det vil få langt større effekt at styrke årsregnskabslovens § 99 a yderligere. Når en virksomhed hvert år skal redegøre for sine årlige fremskridt, så tvinges den til at lave små forbedringer hele tiden. Denne bestemmelse har haft stor betydning for de store virksomheders arbejde med strategisk CSR og afsmittende virkning på de mange SMV-virksomheder, der ikke juridisk er omfattet af lovens krav.

Virksomhederne vil være ordentlige
Listen over de mange mindre danske virksomheder, der er tilsluttet UN Global Compact med deraf følgende pligt til at udarbejde en årlig fremskridtsrapport, vidner om et stærkt ønske om at drive virksomhed på et ordentligt grundlag. Den form for åbenhed vil styrke virksomheders konkurrenceevne i positiv retning, og det er der er brug for. 

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere