23.09.2019  |  Samfund

Indspark: Økologiens eksportpotentiale rummer meget mere end færdige fødevarer

Når Regeringen vil fordoble økologien frem mod 2030, i areal, i eksport såvel som i afsætning på hjemmemarkedet, så er kendskabet til Danmarks særlige kompetencer inden for økologi en vigtig driver for at få det til at lykkes. Og potentialet er der.

Når Regeringen vil fordoble økologien frem mod 2030, i areal, i eksport såvel som i afsætning på hjemmemarkedet, så er kendskabet til Danmarks særlige kompetencer inden for økologi en vigtig driver for at få det til at lykkes. Og potentialet er der.  

Det ser vi i det daglige arbejde hos Food Nation som er Fødevaredanmarks ’udstillingsvindue’ mod verden. En vigtig del af vores arbejde er at formidle de mange gode cases, der viser bredden, kvaliteten og styrkerne i den danske fødevareproduktion. Centralt i disse cases er ideerne og innovationen bag produkterne. Men faktisk også det politiske landskab og marked, de er opstået i.

Fornøjelsen er stor, når vi i Food Nation kan fortælle om, og fremvise en lind strøm produkter og løsninger, hvor hoveder, hænder, maskiner og produkter – alene inden for økologien – hver for sig og tilsammen vidner om en innovationskraft, der er til at tage at føle og smage på – og eksportere, vil jeg tilføje.

Verden kigger på Danmark

Pointen er netop eksportpotentialet. Verden kigger på Danmark. I Food Nation har vi siden åbning af vores Visitor Centre sidste år haft mange besøgende og delegationer fra både vores nære og allerfjerneste markeder. Og de kommer ikke kun med høflig nysgerrighed og ønsket om at indkøbe varer til hylderne på deres marked. De kommer også for at få viden, inspiration og ikke mindst hjælp til at videreudvikle fødevareproduktionen på deres respektive hjemmemarked.

Vi oplever interessen på tværs af de danske styrkepositioner, og økologien er et voksende fokusområde, når vi taler med internationale besøgende. Og vi kan se, at vi har meget at byde på. For danske økologiske kvalitetsprodukter er i høj kurs, og vi ser en tilsvarende interesse for metoderne og teknologien der styrker den danske økologiske førerposition. Det samme gælder interessen for den danske samarbejdsmodel for udviklingen af økologien gennem mere end 30 år.

Vidensdeling åbner markeder

Et godt eksempel er historien om Det Økologiske Spisemærke, der har været med til at bringe økologien ind i de danske professionelle køkkener, og i dén proces skabt fokus på menusammensætninger, der er både sunde, klimavenlige og bl.a. har bidraget til reduceret madspild. Arbejdet med Det Økologiske Spisemærke peger således direkte ind i FN’s Verdensmål, og dét er noget, der får vores internationale besøgende til at spidse ører.

Hvis Det Økologiske Spisemærke kan inspirere andre lande til tilsvarende ordninger i deres foodservicesektorer, udvider vi eksportpotentialet for danske, økologiske fødevarevirksomheder.

Økologien er meget mere end fødevarer

Danmarks økologi-succes hænger nøje sammen med vores evne til at skalere og løfte kvalitet og volumen uden at kompromittere forsigtighedsprincip og værdimål for miljø, klima og dyrevelfærd.

Også her har vi attraktive kort hånden. Innovative teknologiske nyskabelser til at løfte produktionsmetoderne er også noget som vi promoverer og men sandelig også eksporterer. Et stærkt eksempel er den danskproducerede Robovator, som med kamerastyret, mekanisk lugning i økologiske grønsagsmarker, for længst har gjort en forskel for økologiske landmænd i Danmark, men også i UK og USA.

Med andre ord kan en stigende, væsentlig del af vores fremtidige øko-eksportmuligheder findes i viden og teknologi rundt om produkterne; Danske økologiske kvalitetsprodukter er i høj kurs, men det er både teknologien og den know-how, der driver økologien, også. Og det skal vi blive endnu bedre til at eksportere.

Mere fra Lise

Lise Walbom

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere