30.06.2015

Indspark: To ønsker til Lise Kingo, Global Compacts nye chef

Mellemfolkeligt Samvirke har to klare ønsker til Lise Kingo når hun sætter sig i chef-stolen hos FN's Global Compact. Få gjort ansvarlig skat til en del af Global Compact og få sat skub i virksomhedernes integration af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv

Den tidligere Novo-direktør, Lise Kingo, er udnævnt til ny chef for FNs Global Compact-program, verdens største initiativ for virksomheders samfundsansvar. Udnævnelsen er en stor cadeau til den tidligere Novo Nordisk-direktør, der i over 20 år har været en dansk og global frontfigur i arbejdet for ’better business’ – forretning der fokuserer på ansvarlighed som fundament og bidrag til bæredygtig udvikling og løsning af globale udfordringer som forretningsstrategi.

Og det er også en stor cadeau til dansk erhvervsliv, der i årevis har sat virksomheders samfundsansvar højt på dagsordenen og med 270 Global Compact-’medlemmer’ er blandt de lande, der er bedst repræsenteret globalt.

Mellemfolkeligt Samvirke har to ønsker til Lises ’to-do liste’, når hun tager fat på arbejdet med at forny Global Compact og sikre initiativets relevans og troværdighed i de kommende år.

FN’s Global Compact rummer stort potentiale, men er i dag alvorligt udfordret på sin relevans og troværdighed. For ganske få af virksomhederne lever op til FN’s principper om at respektere menneskerettighederne. Global Compact har desuden ikke magtet at håndtere tidens måske vigtigste CSR-emne: spørgsmålet om ansvarlig skattepraksis. Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer Lise Kingo til at tage fat om nælderne i sit nye virke - ellers kan opgaven blive afvikling frem for udvikling. For hvor længe skal man som virksomhed kunne pryde sig med Global Compacts logo uden at kunne doku-
mentere respekt for menneskerettighederne i praksis?

Troels Børrild, CSR rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke

1. Ansvarlig skat
Ansvarlig skat skal på Global Compacts dagsorden. Der behøver ikke opfindes et 11. princip, da virksomheders skattepraksis helt logisk (og ifølge bl.a. FN rapporter) har såvel positive som negative menneskeretseffekter og derfor er omfattet af princip 1 og 2 om at støtte og fremme internationalt erklærede menneskerettigheder samt at undgå negative effekter på samme.

Ansvarlig skat er en kerneforventning blandt kunder, borgere, myndigheder, medier og NGO'er – og mindst lige så vigtig som at sikre ordentlige forhold på leverandørfabrikker, undgå børnearbejde osv. Lise har længe erkendt, at ansvarlig skat er et emne, der ikke går væk, og at virksomheder fortjener bedre vejledning om, hvad ansvarlig skat betyder i praksis. Den linje har Lise holdt i Rådet for Samfundsansvar på trods af stort modpres fra flere danske erhvervsorganisationer. Hun er derfor godt klædt på til opgaven - også i FN regi.

2. Menneskerettighederne
Det er ligeledes tid til for alvor at sætte tryk på arbejdet med at leve op til FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv. Ganske få virksomheder – herunder de færreste Global Compact medlemmer - har fået greb om dem endnu, på trods af at de blev enstemmigt vedtaget i FN for nu fire år siden og indarbejdet i OECDs retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd samme år. Det ved de fleste virksomheds- og NGO-folk godt, og det bekræftes af nye undersøgelser fra fx Deloitte og The Economist Intelligence Unit.

Den manglende efterlevelse betyder, at NGO'er eller kunder ville kunne rejse sager ved de nationale mæglings- og klageinstitutioner overfor nærmest hvilket som helt selskab hjemmehørende i et OECD land i morgen, hvis de skulle have den tilbøjelighed (som MS gjorde det over for Arla sidste år). Mellemfolkeligt Samvirkes andet ønske til Lises ’to-do liste’ er derfor, at fremme virksomhedernes evne til at vise, at de kender deres menneskeretseffekter og redegør troværdigt og nuanceret for, hvordan de arbejder med at adressere disse. Spørgsmålet er i den forbindelse også, hvor længe man som virksomhed skal kunne pryde sig med Global Compacts logo uden at udvise systematisk åbenhed og fremdrift omkring bredden af en virksomheds menneskeretseffekter.

Vi tror ikke Global Compact kunne have fundet en bedre kaptajn. Tillykke og god vind, Lise.

Mere fra Troels

Troels Børrild

Senior Policy & Advocacy Advisor

Relatively human and into project sustainable business.10+ years of experience working for inspiring clients at various consultancies and agencies in Denmark and abroad. Now working for ActionAid Denmark, but still a 'better business consultant' at heart and in actions.

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere