08.05.2019 | Klima, miljø og energi
Fokus på genanvendelse af plastik
Indhold fra partner Hvad er dette?
Der er fokus på plastik – og på hvordan man kan genanvende det, så man belaster miljøet mindst muligt. Et af de steder, hvor det sker mest effektivt og til størst gavn for miljø og klima, er i pantsystemet, hvor syv ud af ti klare plastflasker i 2018 blev til nye flasker. Skal tallet højere op kræver det, at efterspørgslen efter genanvendt plast fortsat stiger.
Dansk Retursystem, som står for det danske pantsystem, har siden 2002 sikret, at plast fra drikkeemballager så vidt muligt bliver genanvendt til nye drikkeemballager eller fødevareemballager.
Hvis drikkeemballager skal blive til nye drikkeemballager, kræver det en høj kvalitet i genanvendelsen – og det er en kvalitet, der er øget efterspørgsel på i takt med, at der er et stigende fokus på plastik og genanvendelse. Plast af høj kvalitet kan for eksempel være plast fra PET-flasker, der er indsamlet i et lukket kredsløb som pantsystemet. Det er den optimale måde at genanvende på. De kan nemlig genanvendes til nye flasker eller andre fødevareemballager f.eks. bakker til frugt, grønt eller kød. Når man genanvender drikkevareemballager til nye drikke- eller fødevareemballager, bevarer man materialernes høje fødevarekvalitet, og det sparer jomfruelige råstoffer og CO2.
Optimalt når flasker bliver til nye flasker
For miljøet og klimaet er det afgørende, at så mange flasker som muligt bliver til nye drikkevareflasker. Dels for at producenter kan anvende materialerne igen. Dels for at øge sandsynligheden for, at materialerne ikke bare genanvendes én men flere gange.
Bliver flasken til en anden fødevareemballage, er der i øjeblikket stor risiko for, at kvaliteten går tabt, når den skal genanvendes (igen). Enten fordi emballagen ender i en blandet plastfraktion, hvorefter den genanvendes til en langt lavere kvalitet. Eller fordi den slet og ret ryger i forbrændingsanlæggenes ovne.
Sammen med en håndfuld af Europas bedste genanvendelsesanlæg, sikrer Dansk Retursystem, at plastflaskernes høje materialeværdi bevares, når forbrugerne afleverer dem i flaskeautomaten. Det sker ved, at de bearbejdes og smeltes om til materialer, der kan indgå i fremstilling af nye drikke- eller fødevareemballager.
Hvad skal der til for at genanvende?
Dansk Retursystem arbejder målrettet på at øge andelen af flasker, der bliver genanvendt til nye flasker. Det kræver en indsats på flere områder: Flaskerne skal være designet til det, og genanvendelsesanlæggene skal have de rette processer og kunne dokumentere, at de sælger det til flaskeproducenter. Endelig skal flaskeproducenter gå målrettet efter disse genanvendte materialer i fremstillingen af nye flasker.
Helt konkret betyder det, at Dansk Retursystem allerede i designfasen står parat med rådgivning til producenterne af emballage. Og det er en rådgivning, der er efterspurgt.
”Når vi så tidligt går i dialog med producenterne, er det både for at sikre, at flaskerne kan læses i flaskeautomaten, men også for at gøre opmærksom på forhold, der kan vanskeliggøre genanvendelsen. For eksempel er det i dag sværere at genanvende farvede plastflasker til nye plastflasker. Derfor er der også et såkaldt cirkulært økonomisk tillægsgebyr for farvede varianter. Emballagevalget er i sidste ende op til producenten, men vi oplever en stigende interesse for at designe til genanvendelse,” fortæller Heidi Schütt Larsen, vicedirektør med ansvar for cirkulær økonomi i Dansk Retursystem.
Det er et niveau, vi er godt tilfredse med, og som ikke er kommet af sig selv. Resten af de klare og lyseblå flasker, det vil sige de knap 30 procent bliver til andre fødevareemballager,
Der er ingen danske genanvendelsesanlæg, som kan sikre et ’flaske til flaske loop’. Derfor afsætter Dansk Retursystem plastflasker til nøje udvalgte genanvendelsesanlæg flere steder i Europa, men altid inden for så kort transport afstand som muligt. Kontrakterne indeholder gensidige forpligtelser, og Dansk Retursystem fører løbende kontrol med anlæggenes miljø- og kvalitetsperformance. Desuden stiller vi krav om dokumentation for anlæggenes efterfølgende afsætning af plast til flaskeproducenter. Der er tale om stærke og typisk langvarige partnerskaber med et fælles mål om at sikre højeste kvalitet i genanvendelsen.
Producenter efterspørger genanvendt plast
Dansk Retursystem mærker tydeligt flaskeproducenternes stigende efterspørgsel efter genanvendt PET. Det er en efterspørgsel, Dansk Retursystem hilser velkommen. Siden engangsemballagen kom på markedet i 2002, har det været en kerneopgave for virksomheden at sikre høj kvalitet af genanvendt plast, og med den øgede efterspørgsel er det lykkedes at ramme et højt niveau for ’flaske til flaske’ i 2018. Hele 71 pct. af de klare- og let lyseblå flasker blev til nye. I 2019 forventer virksomheden en yderlig stigning på 10 pct.
En høj efterspørgsel er altså helt afgørende for den nødvendige omstilling til cirkulær økonomi. Med nye mål om øget brug af genanvendte materialer fra såvel producenter som fra EU, synes den stigende efterspørgsel heldigvis at være kommet for at blive.
Klima, miljø og energi

Samarbejde om indsamling af pant
Det er godt for klima og miljø at pante, og et nyt samarbejde mellem Dansk Retursystem og City Logistic i Aarhus skal vise, om el-biler kan stå for pantindsamlingen i byen og dermed spare CO2-udledning fra transporten. City Logistic kører med el-varevogne ind i byen med varer, og i stedet for at køre tomme ud af byen tager de nu pantsække med fra byens restauranter, hoteller og kontorer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

På vej mod et CO2-neutralt pantsystem?
Selvom pantsystemet samlet set bidrager til en væsentlig CO2-reduktion, så sætter Dansk Retursystem også ambitiøse mål for reduktion af CO2-belastningen fra egen drift.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Pant-app giver dig pengene digitalt
Én app til pant på mobilen og ikke mere rod med bonner og betalingskort. Dansk Retursystem har udviklet en ny Pant-app til udbetaling af pant på landets pantstationer. På den måde slipper man helt for at have et betalingskort med, når man skal pante, og det er blevet lettere selv at bestemme, hvilken konto, pant-pengene skal ind på, hvis man panter for andre eller vil donere til velgørenhed.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Populær pantstation vender tilbage til Rødovre Centrum
Den populære pantstation Drop & Go vender tilbage til Rødovre, nu som en permanent pantstation. Det bliver den 13. pantstation i Danmark og er blevet til virkelighed på baggrund af et tæt samarbejde mellem Dansk Retursystem og Rødovre Centrum.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nu kan grønne plastflasker også blive til nye
Klare og let lyseblå plastflasker med pant er længe blevet genanvendt til nye via Dansk Retursystem. Nu er det lykkes at få en del af de grønne plastflasker med i loopet, og det sparer råstoffer og udleder mindre CO2.
Indhold fra partner
Samfund

H.K.H. Kronprinsen og miljøminister Lea Wermelin åbnede ny pantfabrik
H.K.H. Kronprinsen stod for den officielle åbning af Dansk Retursystems nye fabrik i Høje Taastrup i dag. Den nye fabrik skal håndtere de stigende mængder engangsemballager med pant, som danskerne afleverer til genanvendelse. Samtidig vil nye højteknologiske maskiner sikre en mere effektiv udnyttelse af materialerne til gavn for miljø og klima.
Indhold fra partner