Aalborg Havn og Aalborg Universitet inviterede til Miljøkonference

”Hvor ligger miljøpotentialet for de nordjyske havne, og hvordan udnyttes disse muligheder?” lød et af spørgsmålene, som blev taget op, da Aalborg Havn i samarbejde med Aalborg Universitet afholdt miljøkonference d. 21/6-12 på Utzon Centret i Aalborg

Formålet med konferencen var at finde forslag til, hvordan de Nordjyske havne skubbes i en miljøbevidst og bæredygtig retning.

Teknisk chef Mette Schmidt fra Aalborg Havn bød onsdag morgen velkommen til de i alt 64 deltagere, som blandt andet repræsenterede virksomheder, Kommuner og konsulentfirmaer. Aalborg Havns baggrund for at afholde konference er deres holdning til, at bæredygtighed åbner op for nye forretningsmuligheder, og at virksomheder i øvrigt er nødt til at agere fx efter den klimamæssige dagsorden.

To af Aalborg Havns miljømål lyder:

- at 90 % af havnens organiske materiale skal kunne genanvendes

- at blive CO2 neutral havn.

Skagen Havn, som deltog til konferencen, har ligesom Aalborg Havn arbejdet intenst med miljø og er bl.a. begyndt at genanvende reb og fiskenet, som naturligvis er miljømæssigt ansvarligt, men desuden også har vist sig at være en rigtig god forretning.

”Vær på forkant med miljøtænkningen”

Sådan lød det fra Alexander Nepper fra Danske Havne. Det gælder om at være et skridt foran og hele tiden tænke, hvordan miljø kan være en del af forretningsstrategien og herigennem imødegå en positiv og bæredygtig udvikling. Aalborg Universitet bakkede op om denne tankegang med et billede af en ”miljø-tsunami”, som skylder ind over Danmark i øjeblikket, som danske virksomheder enten kan vælge at løbe væk fra eller surfe på. Det kan muligvis være svært at finde balancen på dette surfbræt, men i det lange løb er det virksomheder, som vover sig ud på bølgen og tænker bæredygtighed og klima ind i forretningsplanen, der vil opnå de bedste resultater.

Kan kommune og havn fungere som samarbejdspartnere?

Et af succeskriterierne for at havnene kan agere mest miljøvenlig sker gennem et samarbejde mellem kommune og havn, ifølge Hjørring Kommune. Her blev der vist et konkret eksempel, hvor et samarbejde mellem Hirtshals Havn og Hjørring Kommune har givet gode resultater. I denne sammenhæng blev Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark omtalt som en løsning, der netop forbinder de offentlige myndigheder med virksomheder i et partnerskab.

Der var fokus på samarbejde på konferencen og Aalborg Havn fortalte om hvordan de har erfaringer med at fungere som katalysator for fælles samarbejde mellem havnen og de virksomheder, som ligger lokalt. Afslutningsvis blev der blev det påpeget, at der kunne være et potentiale for havnen ved at øget samarbejde.

Miljøkonference blev således det første skridt imod et samarbejde mellem de norddanske havne for at finde de bedste fælles løsninger for at sikre en bæredygtig udvikling for havnene.

Grønne omstillings-hjerner samles i Aalborg

26.02.2023Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

06.07.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Cirkulær innovation for fremtiden

Podcast: social bæredygtighed og ekskriminelle lærlinge

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Det Cirkulære Nordjylland

03.12.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Social bæredygtighed på rygraden

03.11.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Bæredygtighed en døråbner til dialog