03.11.2009  |  Klima, miljø og energi

Affaldsindustrien skal også tage klimaansvar

Den globale industri for affaldshåndtering og genbrug skal tage sin del af ansvaret for klimaforandringerne – og for opgaven med at bekæmpe dem, siger fremtrædende eksperter.

Ansvaret for de klimaforandringer, der i øjeblikket bliver heftigt debatteret blandt både politikere, eksperter og medier, er svært at placere et enkelt sted. Ansvaret for den globale opvarmning, der må betegnes som det største enkeltproblem, tilhører til gengæld os alle, herunder også affalds- og genbrugsindustrien. Det slog eksperter fra branchen fast på årets udgave af fagmessen Entsorga-Enteco, der fandt sted i Köln i slutningen af oktober.

Blandt oplægsholderne var professor i teknisk mekanik, Michael Jischa fra det tekniske universitet i Clausthal. Han pegede blandt andet på, at der skal til at ske forandringer i en fart, hvis ikke det skal være for sent, og at affalds- og genbrugssektoren må og skal tage sin del af ansvaret – og at netop dét også er ved at ske. Således mente professoren, at der er ved at ske et skifte i opfattelsen af branchen; fra nogle der bare er med til at øge forureningen, til nogen, der rent faktisk kan gøre en positiv forskel.

Specielt på genbrugsfronten så Jischa store muligheder. Ifølge ham kan genbrug således ikke bare være med til at skåne miljø og klima for en række affaldsstoffer og lignende, men også være en kilde til nye råstoffer, og ikke mindst en kilde til råstoffer, der kan være med til at beskytte klimaet.

En anden oplægsholder var Paul Hoffmeyer fra det tyske forbund for affaldsvidenskab, BDE. I lighed med Jischa understregede han også affaldsindustriens ansvar i forbindelse med klimaforandringerne og advokerede derefter for, at branchen skulle gå efter det han kaldte ”the low hanging fruits”, altså de udfordringer, der er umiddelbart nemmest at adressere. Blandt andet skulle man fokusere på de områder, hvor ekspertisen allerede er til stede, f.eks. omkring forbrændingsanstalter, hvor han som eksempel pointerede, at der i og omkring Bremen findes flere anlæg (fire) end på hele det afrikanske kontinent (tre).

Afslutningsvis lagde begge oplægsholdere vægt på, at hele branchen, udover at være sit generelle ansvar voksent, også er omstillingsparat og ikke mindst klar til samarbejde på tværs af industrielle skel og inddrage eksempelvis vedvarende energi og andre nye teknologier i drift og produktion. Tiden er nemlig, som professor Jischa sluttede med at sige, ikke til tidligere tiders bitre konkurrence, men til samarbejde mod et fælles mål i form af en sund fremtid for kloden.

Mere fra Anders

Anders Kampmann

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere