04.07.2018 | Navnenyt

AKTIVISTEN DER BLEV GENERALSEKRETÆR

Tim Whyte, ny generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke fra 1. september.

Den 41-årige Tim Whyte vender snart hjem til Danmark, for at sætte sig i en af de vigtigste stole i det danske NGO-miljø. Fra efteråret bliver han ny generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke – hvor han selv for mange år siden var en af græsrødderne.

Der er uendelig stor afstand fra det overbefolkede virvar i megabyen Dhaka til det rolige husbådsmiljø i Københavns havn.

Alligevel er det et helt naturligt skifte for Tim Whyte, når han i løbet af de næste måneder tager et nyt karrierehop fra Bangladesh' hovedstad til København. Her skal han sidde i generalsekretærsstolen i en af landets største folkelige organisationer, Mellemfolkeligt Samvirke. Nøjagtigt som i Bangladesh – og i stort set alle Tim Whytes tidligere ansættelser – bliver motoren i hans nye arbejde et glødende engagement for udsatte menneskers rettigheder.

Allerede i Tim Whytes allertidligste karriere var han stærkt optaget af globale forhold. I sin barndom boede han med sine forældre i Kenya i to omgange. Som kun 24-årig tog han med Mellemfolkeligt Samvirke til Nepal for at arbejde som udviklingsarbejder. Her lærte han sig at tale flydende nepalesisk – og han engagerede sig undervejs aktivt i gælds-slavernes kamp for frihed.

Det har været meget retningsgivende for min karriere lige siden, at jeg oplevede, hvad mobilisering af mennesker kan betyde. Vi støttede mennesker, der havde levet som slaver og nærmest aldrig havde forladt de gårde, de arbejdede på. Det var med til at få dem på gaderne, og deres protester førte til, at 30.000 mennesker blev sat fri ved lov. Det var en ekstremt stærk oplevelse og gav mig en fornemmelse af, hvilke forandringer og resultater vi kan opnå ved at hjælpe udsatte mennesker med at få en stemme.

Efter i alt fire år i Nepal fortsatte Tim Whyte sit arbejde, der nu har haft aktivisme og global retfærdighed som fast sigtepunkt i over halvandet årti. Han har arbejdet i Nepal i flere omgange, været sekretariatschef i Operation Dagsværk, chefkonsulent i den internationale arbejdstagerorganisation, ILO the International Labor Organisation (ILO), kommunikationschef i Verdens Skove. Og i de sidste tre år har han arbejdet i Save the Children Internationals store afdeling i Bangladesh, hvor han nu forlader en stilling som vicedirektør.

Tim Whyte er født i København af amerikanske antropolog-forældre, der begge arbejdede på Københavns Universitet. Han gik i dansk folkeskole på Østerbro. Efter at have afsluttet 9. klasse tog han sin gymnasiale uddannelse i USA, hvor han også læste videre og fik en bachelor i kolonihistorie.

Tim Whyte er gift med Sille Stidsen, som han mødte i Nepal. De har sammen tre børn på 11, 8 og 4 år. Når de kommer hjem til København, vender de tilbage til deres husbåd i havnen. Et praktisk sted at bo når man, som den nye generalsekretær, både vinterbader, sejler kajak og er hobbyfotograf.

I Mellemfolkeligt Samvirke ser han frem til at fortsætte sit aktivistiske arbejde for global retfærdighed:

- Det er en superspændende udvikling, MS har gennemgået, siden jeg sidst var med for ti år siden. Arbejdet med at mobilisere unge er det helt rigtige afsæt for at skabe forandring. Det vil vi sætte endnu mere fart på i de kommende år. Men vi skal samtidig holde fast i MSs stærke rødder. MS blev netop stiftet i anden verdenskrigs afslutning for at hjælpe flygtninge og skabe fællesskab mellem mennesker efter årtier med mistænkeliggørelse og forfølgelse. Det behov er desværre næsten lige så stort i dag som dengang. Og MS skal spille en stor rolle for udsatte mennesker – nøjagtigt som vi gjorde for over 70 år siden.

Tim Whyte vender hjem til Danmark, til husbåden og til Mellemfolkeligt Samvirke, så han er klar til at sætte sig ved roret til september.

 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere