10.07.2014  |  Klima, miljø og energi

Alternativt brændstof gør Samsø-færgen mere grøn

Samsø Kommune har indgået en aftale med Q8 Danmark om levering af flydende naturgas til den nye Samsø-færge.

Samsø-færgen bliver den første indenrigsfærge i Danmark, der sejler på flydende naturgas. Q8 bliver samtidigt det første energiselskab i Danmark, som leverer det miljøvenlige brændstof, der også går under betegnelsen LNG (Liquified Natural Gas).

Med LNG forsvinder svovludledningen, mængden af sodpartikler bliver markant mindre, og CO2-udledningen reduceres med op til 20 procent. LNG er naturgas, som er blevet kondenseret og gjort flydende ved nedfrysning til minus 162 grader. Det er således det mest miljøvenlige fossile brændstof, der findes.

Q8’s nye status som leverandør af LNG er helt i tråd med virksomhedens strategi om at udvikle og sælge produkter, der kan imødekomme markedets behov for mobilitet og nedsat CO2-udslip.

Læs også: Scanlines' færger skal være batteridrevne

Reducering af transportsektorens CO2-udledning
Forsyningsaftalen, der er indgået mellem Q8 og Samsø Kommune, åbner perspektiver for, at også andre danske færgeruter stiller om fra konventionel diesel til LNG. Markedschef Anders Højer fra Q8 siger:

"Udover miljøfordelene betyder anvendelse af LNG væsentlige omkostningsbesparelser på brændstof. Den aktuelle prisudvikling på LNG indikerer, at prisen på gas er ved at frigøre sig fra olieprisen, for prisudviklingen på gas er for nedadgående – modsat prisen på olie."

Han fortsætter:

"Som brændstofleverandør skal vi forholde os til klimaforandringerne og tænke langsigtet. Det er i fuld overensstemmelse med vores CSR-strategi og klimapolitik at udvikle og tilbyde produkter, der kan reducere transportsektorens CO2-udledning, og dette LNG-projekt på Samsø er et eksempel på, hvordan det kan gøres i praksis."

LNG bliver mere udbredt i Europa
I dag er der omtrent 50 skibe i Europa, der sejler på LNG. Man forventer, at dette tal om fem til seks år vil være steget til omkring 1.000.

Q8 ønsker at blive ved med at levere brændstof, der kan opfylde transportsektorens behov, samtidig med at CO2-udslippet bliver mindre. Det alternative brændstof LNG er sandsynligvis en del af svaret. I Danmark er markedet for LNG under opbygning, mens de andre skandinaviske lande indfører LNG i stor stil som et alternativ til andre drivmidler.

Samsø Kommune har høje ambitioner på miljøområdet og vil være selvforsynende med energi. Den nye miljørigtige færge samt forsyningsaftalen om levering af LNG fra Q8 styrker øens grønne profil yderligere, for på lidt længere sigt kan anlægget også bruges til at forsyne færgen med lokalt produceret flydende biogas fra Samsø-siden i Sælvig.

Læs også: Besøg Danmarks første fagmesse for grøn vej-transport

Den nye færge har plads til 160 biler og 600 passagerer. Den bliver taget i drift i november 2014, og LNG-bunkeranlægget er klart i starten af 2015. Færgen har en dual-fuel-motor, det vil sige at, den kan sejle på både konventionel diesel og LNG.

-RA

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere