Ansvarlige indkøb: partnerskaber reducerer risiko

Danske virksomheder er i gang med at gøre deres forsyningskæde ansvarlig, men skal arbejdet for alvor gøre en forskel, så skal der mere samarbejde til.

Mange ting skal spille sammen for at få succes med ansvarlige indkøb. Partnerskaber kan øge chancerne for at lykkes. .

27.04.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

En ny rapport fra Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) viser for første gang et samlet billede af, hvordan virksomheder, offentlige organisationer, fagforeninger og NGO’er arbejder med ansvarlighed i deres forsyningskæder.

State of Ethical Trading 2015

Baseret på rapporter fra medlemmerne konkluderer Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) i State of Ethical Trading 2015, at:

  • I lige over halvdelen af de virksomheder, som er medlem af DIEH, har den øverste ledelse tildelt ansvarlig handel et dedikeret budget. Det er samme er tilfældet for 25 procent af organisationer og 17 procent af de offentlige institutioner. DIEH konkluderer på den baggrund, at der stadig er lang vej igen før ansvarlige indkøb for alvor er integreret og prioriteret.
  • Der er et tydelig skift på vej fra de gængse auditeringsværktøjer til mere systematiske og langvarige relationer med leverandører. Med FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv under implementering tages vigtige skridt, men der er meget at lære endnu.
  • En del større virksomheder er begyndt at arbejde systematisk med etisk handel og nogle er på vej til at inkludere ikke bare direkte leverandører men også leverandører i næste led i deres arbejde med ansvarlige indkøb.
  • Etisk handel spiller en central rolle i at løse problemer i globale forsyningskæder. Fokus på etisk handel er drevet af behov for risikostyring, ønsket om højere kvalitet at større kontrol over leverancer, ønsket om at motivere og tiltrække medarbejdere og eksternt pres fra forbrugere og NGO’er kombineret med guidelines og lovgivning på området. 

”Forestillingen om at det her er fikset – den kan vi godt afblæse.” Så kontant var meldingen fra Mette Boye, direktør i DIEH, ved lanceringen af rapportern State of Ethical Trading 2015, d. 20. april 2016.

Ikke at der ikke er gode historier at fortælle. Mange af medlemsvirksomhederne i DIEH arbejder dedikeret med deres leverandører og bygger tættere relationer som erstatning for klassiske auditeringsværktøjer. På den måde er de fint på linje med de internationale tendenser. Der er også udemærkede danske eksempler på, hvor dan partnerskaber mellem virksomheder, NGO’er og offentlige organisationer løser problemer i højrisiko-områder.  

Udfordringerne er dog stadig til at tage og føle på, og der er især behov for større udbredelse af samarbejde og partnerskaber. SMV’erne har også særligt brug for støtte og vejledning.

Partnerskaber = mindre risiko
Fokus for resten af lanceringseventen var da også partnerskaber. Med input fra Christian Friis Bach fik disse en ny vinkel: det handler om risikodeling.

Den tidligere udviklingsminister er i dag generalsekretær i UNECE, FN’s økonomiske kommission for Europa, som skal fremme det økonomiske samarbejde mellem 56 af FN’s medlemmer. Det betyder bl.a. fælles spilleregler og standarder for både stort og småt. Og vejledning i forbindelse med offentlig-privat samarbejde.

Det lugter måske ikke særlig meget af ansvarligt indkøb og CSR, men for Christian Friis Bach er det præcis, hvad det er. For et af problemerne ved for alvor at ændre på vilkår for miljø, arbejdsforhold og korruption – som er de tre højest prioriterede emner i DIEH’s undersøgelse – er, at den enkelte virksomhed ikke kan komme ret langt.

At eksperimentere med sin leverandørkæde er nemlig både ressourcekrævende og behæftet med anseelig finansiel- og omdømmerisiko. Men med fælles forhandlede standarder, multistakeholder-partnerskaber og fælles spilleregler så deler hver deltager risikoen forbundet med arbejdet med de andre deltagere.

Hånden på kogepladen
Den idé var flere interesserede i. F.eks. Rune Jungberg Pedersen fra Jysk A/S som under en paneldebat med både politikere, NGO’ere, fagforening, medier og erhvervsorganisationer repræsenteret stillede spørgsmålet: Hvem er villige til at lægge hånden på kogepladen sammen med os?

Som eksempel nævnte han, at Jysk også er begyndt et tættere samarbejde med færre leverandører, men at det jo også fjerner udviklingsmuligheder for de lande, hvor det måske er mest tiltrængt, fordi de sværeste ofte ryger først. Hvis nu Jysk skulle lave om på det, hvem vil så være med?

Nu er det jo sjældent, at den slags aftaler og samarbejder bliver indgået henover en scene og sal på Børsen. Der var da heller ingen som meldte sig lige den dag.

Men ideen om at partnerskaber også kan være en måde at dele risiko – udover den kilde til viden, vejledning, udvidet netværk og ærlig kritik, som andre oplægsholdere fortalte, at de allerede er - blev plantet.

Så arbejdet med at ”fikse det her” kan fortsætte.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus