Event

Bæredygtige byggematerialer

Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA)

byggerietssamfundsansvar.dk/

 • info@byggerietssamfundsansvar.dk
 • 7020 1271
 • BLOX, Indgang C, 3. sal, Bryghuspladsen 8, 1473 København K
Se profil  
Type: Seminar
Start dato: 07.12.2021
Start tidspunkt: 09:00
Sted: BLOX Dansk Arkitektur Center Bryghuspladsen 10 1473 København K
Tilmeld  

Et øget fokus på cirkulær økonomi og den bæredygtige dagsorden stiller store krav til bygherrens materialevalg. Men hvad er egentligt bæredygtigt, og hvilke nye tiltag findes på byggematerialeområdet? Der er meget at tage fat i, og på denne seminardag bliver du klogere på, hvordan du kan arbejde med byggematerialer som tilgodeser miljøet, ligesom der vil være oplæg fra bygherrer, som arbejder bevidst med særligt udvalgte materialer. Seminaret udbydes i samarbejde med Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA).

Hvad vil det sige at bygge bæredygtigt? Og hvilke materialer kan og bør man anvende i sit byggeri?

På dette seminar sætter vi fokus på bæredygtige byggemateriale – både biobaserede og cirkulære materialer. Du kan høre spændende oplæg og cases om bl.a. bæredygtigheds strategi, eksempler på biobaserede byggematerialer og cirkulær økonomi. Vi afslutter dagen med en aktiv fælles diskussion, hvor dagens information om forskellige bæredygtige byggematerialer og valget heraf er omdrejningspunktet.

Seminaret udbydes i samarbejde med Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA).

Program

 • 09:00-09:30 Velkomst og morgenmad
 • 09:30-09:40 Introduktion til dagen
  Nina Koch-Ørvad, seniorprojektleder, Værdibyg
 • 09:40-10:10 Strategi for bæredygtigt byggeri
  Regeringen har i marts 2021 vedtaget en ny national strategi for bæredygtigt byggeri, som skal sikre indfasning af CO2-krav på alle større byggerier fra 2023. Aftalen, som er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, peger på en god bæredygtig udvikling i byggeriet, og er et godt arbejdsgrundlag for både kommende lovgivning og branchens fremtidige aktiviteter. Men hvad har strategien af betydning for bygherrer? Og hvad giver den af muligheder? Det kan du høre mere om i dette oplæg.
  Hanne Ullum, vicedirektør, Bygherreforeningen
 • 10:10-10:45 Biobaserede byggematerialer
  Hvilke materialer hører til i kategorien ’biobaserede byggemateriale’? Hvordan bør bygherren bruge materialerne i sine projekter? Og hvordan kommer man bedst i gang med at bruge dem? Martha Lewis har arbejdet med at fremme bæredygtighed i mere end 30 år og har derfor stor erfaring på området. Her kan du høre hende dele sin viden om biobaserede byggematerialer.
  Martha Lewis, Head of Materials, Henning Larsen
 • 10:45-11:00 Pause

 

 • 11:00-11:40 Skolen for Livet, Møn.
  På Skolen for Livet er der blevet bygget en nybygning, som udelukkende er bygget af naturlige og nedbrydelige materialer. Bygningen er ca. 450m2 stor, og målet med den var at vise børn vejen for fremtidens byggematerialer. Skolen ønskede en bygning med et positivt klimaaftryk, der ikke ville gå på kompromis med funktioner, stemning og arkitektonisk udtryk – og det har de fået. Bygherren Steffen Steffensen fortæller her om byggeriet, brugen af biobaserede byggematerialer, fordelen ved materialevalget samt udfordringer undervejs i processen.
  Steffen Steffensen, formand, Liselund Fontænen
 • 11:40-12:20 Samarbejde om bæredygtighed er vejen frem
  Engrosvirksomheden Carl Ras har indgået et partnerskab med det bæredygtige byggemarked Havnens Hænder, der skal gøre det nemmere for håndværkere at bygge bæredygtigt. Målet med det nye partnerskab er at skabe bedre vidensdeling om bæredygtige og biobaserede byggematerialer og gøre dem lettere tilgængelige for de udførende håndværkere. Samarbejdet har ført til, at Carl Ras og Havnens Hænder netop har slået dørene op til et nyt showroom i Carl Ras’ engroscenter i Sydhavnen. Gorm Rasmussen og Magnus Henriques​ fortæller her om samarbejdet, det nye showroom og kommende projekter.
  Gorm Rasmussen, direktør, Carl ras, Magnus Henriques, murer og konsulent, Havnens Hænder  og Mikkel Damgaard Nielsen, Co-founder, Havnens Hænder
 • 12:20-13:00 Frokost

 

 • 13:00-13:35 Bygherrens rolle i den cirkulære økonomi
  Med afsæt i VCØB’s guide til hvilke byggematerialer du som bygherre kan genbruge, genanvende eller materialenyttiggøre på anden vis, kommer Julie med konkrete råd til bygherrens arbejde med den cirkulære økonomi. Hun vil også highlighte vigtigheden i, at bygherren stiller krav til genanvendelse i sine projekter.
  Julie Katrine Jensen, projektleder, Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet
 • 13:35-14:05 Genbrug og nedrivnings-robotter
  At scanne bygninger for at finde CO2-rige materialer og bruge robotter til ’hyperselektiv nedrivning’ lyder som elementer i en spændende science fiction-film. Ikke desto mindre er det, hvad der allerede nu arbejdes på i entreprenørvirksomheden Vibe & Banke. Virksomheden har stor fokus på genanvendelse af byggematerialer og at gøre brugen af disse nem og ligetil. Derudover gør virksomheden sig allerede nu store tanker om brugen af robotter til nedrivning i fremtiden. Hør her Søren Banke fortælle om sine erfaringer og fremtidsvisioner.
  Søren Banke, direktør, Vibe & Banke
 • 14:05-14:25 Kaffe og kage

 

 • 14:25-15:00 Nytænkning og ansvar i cirkulært byggeri
  Hos Roskilde Kommune er der stor fokus på nytænkning af roller, samarbejde og ansvar omkring cirkulær økonomi. Kommunen er bl.a. i fuld gang med sit Musicon projekt, hvor genbrug og cirkulær økonomi er projektets fundament. Men hvad skal man som bygherre være opmærksom på, når man vil bygge cirkulært? Hvilket ansvar har man som bygherre? Og hvad er fordelene? Få svar på dette når Roskilde Kommune fortæller om sine erfaringer med cirkulær økonomi i byggeriet.
  Klaus Kellermann, bygherrerådgiver, Roskilde Kommune
 • 15:00-16:00 Fælles diskussion
  Hvad er det for en bæredygtig strategi, som man bør have i sit projekt? Bør man bygge med biobaserede materialer eller genbruge? Hvad er fordelene og ulemperne ved begge materialevalg? Hvad er det rigtig at vælge til sit byggeri?
  Faciliteres af Nina Koch-Ørvad, seniorprojektleder, Værdibyg
 • 16:00 Tak for i dag

Ret til ændringer forbeholdes

Praktisk

Kurset er inklusiv morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Læs mere om praktisk information.

Arrangementsansvarlig er Maria Jordy Madsen mjm@bygherreforeningen.dk

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere