Event

Bæredygtige byggematerialer

Byggeriets Samfundsansvar

byggerietssamfundsansvar.dk/

 • info@byggerietssamfundsansvar.dk
 • 7020 1271
 • BLOX, Indgang C, 3. sal, Bryghuspladsen 8, 1473 København K
Se profil  
Type: Seminar
Start dato: 06.12.2022
Start tidspunkt: 09:00
Sted: BLOX Bryghuspladsen 1473 København K
Tilmeld  

Et øget fokus på cirkulær økonomi og den bæredygtige dagsorden stiller store krav til bygherrens materialevalg. Men hvad er egentligt bæredygtigt, og hvilke nye tiltag findes på byggematerialeområdet? På dette seminar bliver du klogere på, hvordan du kan arbejde med byggematerialer, som tilgodeser miljøet. Dagen giver selvfølgelig også rig mulighed for at indhente vigtig læring fra andre bygherrer, som arbejder bevidst med særligt udvalgte materialer. Seminaret udbydes i samarbejde med Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.

Foto: Frederik Merten

Hvilke materialer kan og bør man anvende i sit byggeri? Og hvilke erfaringer har vi hermed?

På dette seminar sætter vi fokus på flere typer af bæredygtige byggemateriale og erfaringer hermed. Du kan bl.a. blive klogere på bæredygtighedsydelser, krav til materialer, LCA-beregninger samt risikohåndtering og ansvar for materialevalg. Samtidig bliver du præsenteret for en række bæredygtige materialer, ligesom du får indblik i konkrete projekter og erfaringer med forskellige materialer.

Dagen igennem vil det være muligt for deltagerne at dele erfaringer med hinanden, ligesom vi i fællesskab diskuterer dagens hovedpointer og spørgsmål, der dukker op i løbet af dagen.

Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Er du medlem af Bygherreforeningen? Så får du samme medlemspris som FBSAs medlemmer, 2.900 kr. ex. moms. Alt du skal gøre er at tilmelde dig via linket, så fratrækkes din rabat ved faktureringen.

Tilmeld dig her

Priser for dagen:

 • Medlemmer af FBSA eller Bygherreforeningen: 2900 kr.
 • Ikke medlemmer: 4200 kr.

Program

 • 09:00-09:30 Velkomst og morgenmad
   
 • 09:30-09:50 Introduktion til dagen og erfaringsrunde
  Vi starter dagens seminar med en introduktion til dagens fokus og oplæg. Herefter tager vi en status på deltagernes erfaringer med bæredygtige byggematerialer.
  Faciliteres af Christina Schultz, sekretariatsleder, FBSA

  Krav til materialet
 • 09:50-10:20 Tillæg til Ydelsesbeskrivelserne om bæredygtighedsydelser
  Det nye tillæg til Ydelsesbeskrivelserne om bæredygtighedsydelser er netop klar. Formålet med tillægget er at gøre det enklere og mere gennemskueligt at indgå aftaler mellem bygherre og projekterende om bæredygtighedsydelse. Desuden er krav til materialer en central del af bæredygtighedsydelserne – gennem flere stadier af projektet. Vi skal her høre mere om det nye tillæg og bæredygtighedsydelserne generelt med særligt fokus på de enkeltydelser der relaterer sig til materialer.
  Nina Koch-Ørvad, projektchef, Værdibyg
   
 • 10:20-10:50 Benyt LCA til at beregne projektets klimapåvirkning
  Oplæg og oplægsholder annonceres snarest
   
 • 10:50-11:05 Pause

  Materialepræsentation
 • 11:05-11:35 Kan vi genanvende tunge CO2-udlende materialer?
  Byggeriet er en af de største syndere, når vi kigger på CO2-aftryk. Det kommer bl.a. af, at der ofte benyttes tunge CO2-udledende materialer såsom beton, stål, tegl m.m. Men når vi udfører projekter, hvor disse materialer er nødvendige, er det så muligt at bygge grønt? Hos Give Steel har man udviklet GSY Green, der er en stålkompositbjælke af 98% genanvendeligt stål. Udover information om produktet får vi her et indblik i produktets CO2-udledning og sporbarheden af .
  Anette Maria Christensen, Chief Sustainability Officer, Give Steel A/S
   
 • 11:35-12:05 Byg med træ
  Det er klimamæssigt bæredygtigt at bygge i træ, og der er mange måder at bruge træ på. Et træmateriale er Cross Laminated Timber, hvor massivtræ er fingersamlet i tvær- og længdegående retning. Materialet har dermed stor styrke, høj lastkapacitet og dimensional stabilitet. Vi skal høre om CLT Danmarks arbejde med materialet, CO2-beregning, fordelene ved materialet og projekter, hvor materialet kan anvendes.
  Per Thomas Dahl, direktør, CLT Danmark
   
 • 12:05-13:05 Frokost
   
 • 13:05-13:35 Er biobaserede materialer vejen frem?
  Når vi bygger med bæredygtige materialer, kan vi fokusere på at bruge genanvendelige materialer, materialer som er produceret på klimavenlig vis og med lavt CO2-aftryk, eller vi kan anvende biobaserede byggematerialer. Et af disse materialer er stampet lerjord. Lars K. Jørgensen har stor erfaring med stampet lerjord og har arbejdet med det en årrække. Vi skal derfor høre mere om hans erfaringer med det, hvordan det produceres samt fordele og udfordringer ved materialet.
  Lars K. Jørgensen, direktør, Energiens Hus
   
 • 13:35-13:55 Snak i mindre grupper
  Hvordan når vi længst i vores arbejde med bæredygtige materialer? Og hvilke materialer skal vi prioritere at bruge i vores projekter? Baseret på dagens materialepræsentation snakker vi om, hvilke materialer vi tænker kan bringe vores bæredygtige projekter længst. Efter gruppeopdelingen vil der være en kort fælles snak.
  Faciliteres af Christina Schultz, sekretariatsleder, FBSA

  Konkrete erfaringer og risikohåndtering
 • 13:55-14:25 Færre materialer og større bæredygtighedsprofil
  At vælge de rigtige materialer til det bæredygtige projekt kan være udfordrende. Men med et godt koncept, en god planlægning og ikke mindst en indsigtsfuld evaluering kommer man langt. CPH Village udvikler studieboliger og har et ambitiøst mål om at udvikle 10 villages indenfor de næste fem år. Deres innovative valg af bæredygtige materialer og deres fokus på at bygge småt – men godt – gør deres bæredygtighedsprofil stærk, og den styrkes yderligere af deres gode evalueringsarbejde. Vi skal høre om virksomhedens valg af materialer og erfaringer hermed, sporing af CO2-aftryk og det vigtige evalueringsarbejde.
  Michael Plesner, CO-CEO, CPH Village
   
 • 14:25-14:45 Pause
   
 • 14:45-15:15 Konkret case
  Oplæg og oplægsholder annonceres snarest
   
 • 15:15-15:45 Hvem har ansvaret for materialevalget?
  Vi skal høre mere om risikohåndtering, og hvem der skal stå til ansvar for materialevalget. Mere information og oplægsholder annonceres snarest
   
 • 15:45-16:00 Afrunding
  Vi samler kort op på dagens seminar med tid til spørgsmål.
  Faciliteres af Christina Schultz, sekretariatsleder, FBSA
   
 • 16:00 Tak for i dag

Ret til ændringer forbeholdes.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere