02.06.2015  |  Strategi & ledelse

Bæredygtighed – det lange, seje træk

Indhold fra partner Hvad er dette?

Beirholms Væverier har certifikat på mere end de fleste, og det ligger helt naturligt til den gamle tekstilvirksomhed at tænke bæredygtighed ind i produktionen. På CSR i Praksis-konferencen d. 3/6 fortæller virksomheden om dens bæredygtighedstilgang

Med 140 år på bagen og 5. generation ved roret trækker Beirholms Væverier på mere erfaring end de fleste. Men de mange år betyder på ingen måde, at virksomheden er gået i stå eller hæger om de gamle dyder. For Beirholms Væverier er det ligeså naturligt at tænke i bæredygtighed som at trække vejret.

Virksomheden producerer og udvikler højtydende tekstiler med fokus rettet mod lønsomheden for dens kunder, leasingvaskerierne, men det sker uden at gå på kompromis med bæredygtigheden; virksomheden sætter en stor ære i, at dens tekstiler er bæredygtige i hele processen fra bomuldsfiber til færdigt produkt, til vaskeriproduktion og til håndtering og anvendelse på brugsstedet. Og det har de certifikat på. Naomi Christina Rasmussen, Sales Manager, fortæller, hvorfor hendes virksomhed har valgt lige præcis den strategi:

Historien forpligter
”Vores historie forpligter os til at anlægge et langsigtet perspektiv. Vores forretningsgrundlag bygger simpelthen på det lange seje træk med investeringer i specifikke områder indenfor kvalitetssikring, miljøudvikling, forbrugersikkerhed, forbedret social velfærd og forretningsetik. Jeg tror, der, hvor vi adskiller os fra de fleste andre virksomheder, er, at en ikke uvæsentlig del af vores investering er fokuseret på selve fundamentet i vores industri og vores værdiskabelsesnetværk – vores kunder, producenter og nøgleleverandører. Det årelange perspektiv træder også i kraft ved produkterne og produktkoncepterne, der til stadighed skal klare kravene i industriel vask for bagefter at gøre fyldest i de forskellige kundemiljøer på brugsstederne,” siger Naomi Christina Rasmussen, som midt i fremtidsudsigterne ikke glemmer nutiden: ”Det ligger os således meget på sinde, at vi sigter mod at udvikle fremtidens industrielle tekstiler og tekstil- og designkoncepter. Men personligt vil jeg sige, at hvad nytter det at udvikle fantastiske produkter, hvis andre mennesker bliver syge af at producere dem eller produktionen forurener deres land?”

Beirholms Væverier har opnået en imponerende lang række certifikater, der ikke mindst tæller EU Blomsten, ISO 14001 og OHSAS 18001, og har desuden underskrevet FN’s Global Compact og Carbon Disclosure Project. Senest har virksomheden lagt endnu en certificering af de svære oven i: DS 49001 for Social Ansvarlighed. Men det får ifølge Naomi Christina Rasmussen ikke virksomheden til at hvile på laurbærerne:

”Vi er selvfølgelig utroligt stolte over DS 49001 certificeringen, men alligevel ser vi det ikke som andet end en foreløbig kulmination på en mangeårig indsats for at sikre bæredygtige tekstiler og en bæredygtig produktion. Når vi gennemfører disse aktiviteter, er det med to forskellige sæt dynamikker, som griber ind i hinanden. Som det første ønsker vi at deltage i arbejdet i de internationale standarder på de områder, der betyder noget for os - kvalitet, miljøledelse og social udvikling – så vi kan være med til at hæve overlæggeren for dem. For det andet brænder vi for – og her går vi sammen med udvalgte partnere - at skabe selvstændige gennembrud på forkant af udviklingen i vores industri. På den måde tilstræber vi at aktivere det fulde potentiale i værdiskabelsesnetværket for at kunne udvikle og levere de mest profitable og ansvarlige tekstilløsninger til markedet. Vi ser det med andre ord som en naturlig del af vores arbejde at sikre vores kunder produkter, der heller ikke på det etiske område skaber bøvl eller kompromitterer vores interessenters forretning,” siger Naomi Christina Rasmussen og slutter af med en klar profeti, som sætter Beirholms Væveriers bæredygtighedsindsats i relief: ”Vi forventer, at ansvarlig produktion bliver et minimumkrav. Det er blot et spørgsmål om tid!”

Hvordan bliver du grøn leverandør til det offentlige?
Beirholms Væverier udgør sammen med Royal Træ og Max Hansen Rengøring tre inspirerende cases på Miljømærkning Danmarks seminar, og direktør i Bæredygtigt Erhverv Charlotte Fischer sørger for, at deres erfaringer med miljømærkning og offentlige udbud deles bredt blandt deltagerne i seminaret.

Seminaret indledes med en præsentation af rammerne for de offentlige grønne indkøb og implementeringen af EU’s nye udbudsdirektiv i dansk lov. Rikke Dreyer, chefkonsulent i Miljømærkning Danmark: ”Med det nye udbudsdirektiv åbnes der for, at miljømærkerne kan få en langt mere central placering i udbuddene end hidtil. Det gør det lettere for de offentlige indkøbere at købe grønt og det kan forhåbentlig motivere endnu flere virksomheder til at blive miljømærkede. På den måde bliver den store vinder i sidste ende miljø”.

”CSR i praksis” afholdes i København d. 3. juni. Med en paneldebat om gode rammer for SMV’ernes CSR skydes et program i gang med praktikeren på podiet. Samtidig afholder Grakom (tidligere Grafisk Arbejdsgiverforening), Dansk Erhverv, Dansk Mode & Textil, Københavns Erhvervshus, Bureau Veritas HSE samt Miljømærkning Danmarks mini-seminarer, så der samlet på dagen er over 20 virksomheder, der giver lærerige eksempler, masser af erfaringer og især viden om løsninger, der er afprøvet i praksis.

Og slutter CSR-cheferne fra 5 brancheforeninger dagen af med indtryk og stærke pointer. Se programmet og tilmeld dig på www.csr-link.dk.

Mere fra Bureau Veritas

Bureau Veritas

www.bureauveritas.dk

Bureau Veritas dokumenterer din indsats inden for CSR. Styrk din systematik gennem inspektioner, certificering og rådgivning.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere