18.06.2015 | Strategi & ledelse
Indspark: Bæredygtighed er penge værd
Bæredygtighed giver ikke kun miljøfordele og socialt udbytte der er også økonomiske gevinster ved at omlægge sin virksomhed og produktion til Cradle to Cradle.
Begrebet bæredygtighed har i mange år haft en duft af græsrod hængende over sig. Det stereotype billede er, at bæredygtighed primært er for idealister, der udelukkende har en bedre verden i fuld harmoni for øje.
Og ja, der er rigtig mange græsrodsinitiativer, hvor miljø vægtes langt højere, end at projektet også skal være økonomisk bæredygtigt. Men flere og flere virksomheder formår faktisk at lave en rigtig god forretning på et miljømæssigt bæredygtigt grundlag.
Cradle to Cradle Products Innovation Institute udgav sidste år en videnskabelig undersøgelse[TB1] , som dokumenterer både de sociale og miljømæssige gevinster samt de gavnlige økonomiske effekter ved Cradle to Cradle-certificerede produkter. Altså produkter, som er designet og produceret med henblik på at kunne blive anvendt igen og igen i et cirkulært system.
Undersøgelsen konkluderer, at Cradle to Cradle-programmet medfører en stribe forretningsmæssige fordele, blandt andet:
1) Reducerede omkostninger
Virksomheder kan spare betydelige summer ved at genbruge produktmaterialer og bruge ressourcerne bedre. For eksempel har Royal Mosa, der producerer keramiske fliser til gulve og vægge, reduceret vandforbruget i deres produktion med 130.600 kubikmeter per år, hvilket giver en besparelse på 360.000 euro (ca. 2.7 millioner kroner) per år.
2) Større produktværdi
Forbrugere såvel som virksomheder efterspørger i stigende grad bæredygtige produkter og det øger produkternes værdi. Efter at have udviklet et Cradle to Cradle-certificeret produkt vandt glasvirksomheden AGC Glass Europe for eksempel nye kunder inden for building green-markedet. Det medførte en fremgang i AGCs salg på 21 % set i forhold til gennemsnittet i branchen, der ellers har været hårdt presset siden finanskrisen.
3) Nye indkomstmuligheder
Når produkter eller materialer har udtjent deres oprindelige formål, kan de sælges til nye markeder og nye formål. For eksempel har vi i Desso i samarbejde med en række hollandske vandselskaber udviklet en metode til at genbruge restkalk fra vandselskabernes rensningsprocesser i vores tæppeproduktion. Vi opkøber kalken fra vandselskaberne, som dermed har fået en ny indkomstkilde ud af et materiale, der ellers ville blevet downcyclet.
Desso: øget markedsandel, lavere omkostninger
I Desso valgte vi i 2008 at omlægge vores produktion af gulvtæpper til Cradle to Cradle. Siden da er vores markedsandel på tæppefliser i Europa steget radikalt og en stor del af denne forbedring kan tilskrives Cradle to Cradle-strategien.
Ved at nytænke vores produktion, så vi genbruger blandt andet vand, overskydende kalk fra vandselskaber og materialer fra brugte tæpper, har vi reduceret vores udgifter til råvarer og samtidig gjort produktionen mindre energikrævende. Samlet set har investeringen i Cradle to Cradle-strategien givet os en betydelig ROI. Præcis som undersøgelsen påpeger.
Vi er ikke i mål med vores omlægning til Cradle to Cradle endnu målet er at blive 100 % Cradle to Cradle-virksomhed i 2020. Men vi kan allerede nu konstatere, at omstillingen til en mere bæredygtig vej har været god ikke bare for miljøet, men i høj grad også for vores forretning.
Læs mere om DESSOs resultater med Cradle to Cradle i vores Corporate Responsibility Report 2013 [TB1]