01.04.2014  |  Strategi & ledelse

Indspark: Bæredygtighed kræver visioner og tålmodigt arbejde

Lad os holde fast i visionerne og entusiasmen – men også lytte til kundernes behov – og så vil vi i fællesskab bevæge os fremad mod målet om bæredygtigt byggeri.

Da jeg i 2007 blev ansat i White arkitekter – næsten nyuddannet og fuld af gå-på-mod – blev jeg betroet at lave en handlingsplan for den videre udvikling af virksomhedens miljøindsats.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Et års tid senere var det en lettere frustreret ung arkitekt, der skulle til medarbejderudviklingssamtale. Jeg kunne ikke forstå, at det skulle tage så lang tid at få gennemført mine mål for miljøindsatsen. Min gode chef, med 30 års længere erfaring, smilede (sådan som man smiler til overentusiastiske unge medarbejdere) og sagde, at i sådanne sager måtte man have tålmodighed.

Læs også: Byggebranchen sætter fokus på grøn omstilling

Den ovenstående anekdote sprang frem i hukommelsen, da jeg i vinters modtog en invitation til konference i det danske Green Building Council, DK-GBC.

DK-GBC er en non-profit organisation, der arbejder for at udbrede bæredygtighed i byggebranchen. Foreningen administrerer den nye danske standard ’DGNB system Denmark’, som er en certificeringsordning, der har til formål at skabe et fælles afsæt for måling og vurdering af bæredygtigt byggeri. 

White har været medlem af DK-GBC siden foreningen blev stiftet i foråret 2010. I begyndelsen var foreningen præget af pionérånd og følelsen af ”nye tider”. Et fælles ønske om at fremme bæredygtighed stod klart, og en certificeringsordning tog form med dertil knyttede værktøjer og uddannelser. Også i White var vi klar til at bistå de projekter, der måtte skulle certificeres.

Læs også: Fremtidens CSR-vindere lytter højere

Og her er det så, at parallellen til den entusiastiske, unge ildsjæl kan drages. Hvor bliver kunderne af?! Hvorfor er efterspørgslen ikke større? Bevares, vi har da interesserede bygherrer, men endnu er det ikke blevet til det uforbeholdne engagement, som jeg i min idealistiske naivitet havde forestillet mig.

Opløftende tendenser
Ser man tilbage på de knap fire år siden opstarten i DK-GBC, er der jo alligevel sket meget. På DK-GBC-konferencen i december var der oplæg fra alle hjørner af byggebranchen om erfaringer med bæredygtighedscertificering, fra investor til entreprenør.

Særligt opløftende fandt jeg indlægget fra partner i KPMG Niels Erik Borgbo, som fortalte om overvejelserne ved opførelsen af deres nye hovedsæde. Den erfarne revisor talte om nødvendigheden af at investere stort og tænke langsigtet. Kun ved at bygge god kvalitet kan man værdisikre sin investering. Netop derfor gav det god mening for KPMG at certificere deres bygning efter DGNBs standard, da ordningen lægger lige stor vægt på økonomisk, social og økologisk kvalitet.

Læs også: Staten skal købe bæredygtigt træ

Niels Erik Borgbo fik også italesat de store udfordringer verden står overfor med et eskalerende ressourceforbrug, som er langt ud over hvad planeten kan forsyne og regenerere. Jeg synes, at det vækker håb for fremtiden, når et toneangivende firma som KPMG udtrykker ansvarsfølelse for at fremme en bæredygtig global udvikling.

Lad os holde fast i visionerne og entusiasmen - men også lytte til kundernes behov - og vi vil i fællesskab bevæge os fremad mod målet om et bæredygtigt byggeri.

Mere fra Charlotte

Charlotte Falstrup

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere