04.04.2016  |  Menneskerettigheder

Børn uden barndom

Indhold fra partner Hvad er dette?

I Afrikas største slum dør hvert tyvende barn, inden det bliver fem år. Hvis du ikke bliver en del af den barske statistik, venter et liv med udfordringer. Nu skal et dansk koncept hjælpe enlige mødre fra slummen med at give deres børn en lysere fremtid.

I Kenyas hovedstad, Nairobi, ligger Afrikas største slum ”Kibera”. Her bor over 1 million indbyggere i små blikhuse. Hvis du er født her i slummen, så venter et hårdt liv. Hvert tyvende barn dør, inden det bliver fem år.  

Hvis du ikke dør af slummens mange sygdomme, så venter andre udfordringer. Vold og overfald er en del af dagligdagen, og i en tidlig alder bliver især pigerne i slummen udsat for seksuelle overgreb. Hele 43 procent af kvinderne i Kibera fortæller, at første gang de havde sex, var det under tvang. 

Mørke fremtidsudsigter

Børnene i slummen har ikke bare mistet deres barndom. De har også udsigt til et hårdt voksenliv.

Hele 95 procent af indbyggerne i Kibera lever under fattigdomsgrænsen, og over halvdelen af den voksne befolkning har intet arbejde. Derfor er det ikke plads til at drømme om en bedre fremtid, da de fleste timer i døgnet skal bruges på at skaffe mad og rent vand på bordet.

En usikker indtægt og nedslidende arbejdsopgaver kan få de fleste til at give op. Mange – især mænd – bruger stoffer og alkohol til at flygte fra virkeligheden og dens problemer. Modsat rent vand, så er det utroligt billigt at få fat på alkoholen ”chang’aa”, der er brygget lokalt og kan have en alkoholprocent på 50 procent. 

Stærke mødre er nøglen til forandring

Et nyt dansk koncept skal være med til at forbedre levevilkårene for enlige mødre i slummen ved at sikre dem fast arbejde, ordentlige arbejdsforhold og faglig udvikling. Der er en særlig grund til, at det netop er de enlige mødre, der er fokus på.

”Først og fremmest vil vi hjælpe de enlige mødre, fordi de lever et liv, man ikke kan tilbyde nogen mennesker. Men derudover skal vi også hjælpe dem, fordi de er nøglen til at skabe en bedre fremtid for børnene i slummen”, fortæller Rune Sandholt, der står bag det nye koncept, og han fortsætter:

”Vi ved fra en række undersøgelser, at kvinderne i slummen i langt højere grad end mændene bruger indkomsten på børnene. Derfor kan en fast indtægt til de enlige mødre betyde, at børnene får den rette ernæring, behandling og uddannelse. Det er med til at styrke det enkelte barns fremtidsudsigter og bidrager samtidig til en positiv udvikling i slummen".

Samfundsansvarlig firmajulegave

Første initiativ i rækken er firmajulegaven til danske virksomheder. Gaven består af kaffe og te produceret af kvindelige småbønder i Kenya, mens 30 enlige mødre fra Kiberas slum laver poserne til kaffen og teen samt gaveæsken af bambus og bananfibre.

”Vi tror på, at fast arbejde og ordentlig løn er den stærkeste og mest bæredygtige form for hjælp. Det er nøglen til at styrke de udsatte kvinder, så de kan udvikle deres forretning og deres faglighed. Det er afgørende for, at de i dag og i fremtiden kan forsørge dem selv og deres børn”, siger Rune Sandholt.

Ud over at gøre en stor forskel for udsatte kvinder i Kenya, så kan de danske virksomheder også øge medarbejderengagementet ved at vælge den samfundsansvarlige firmajulegave. En undersøgelse fra YouGov viser, at 69 procent af danskerne vil være mere stolte af at arbejde i en virksomhed, der støtter humanitære formål.

Fakta om Afrikas største slum ”Kibera”:

  • Ligger i Kenyas hovedstad Nairobi
  • Har over 1 million indbyggere
  • 95 procent lever under fattigdomsgrænsen på 1 dollar om dagen
  • Det anslås, at 14 procent af de voksne er smittet med HIV/AIDS
  • Hvert tyvende barn dør, inden det bliver fem år
  • Gennemsnitsalderen er 30 år. For hele Kenya er den 50 år

Læs mere om den samfundsansvarlige firmajulegave på www.nguvu.dk

Mere fra NGUVU

NGUVU

http://nguvu.dk/

Om NGUVU NGUVU betyder ”styrke” på Swahili. Ideen bag NGUVU er nemlig at hjælpe udsatte kvinder i Kenya, så de bliver stærke nok til at skabe et bedre liv for dem selv og deres børn. Vi tror på, at vi kan gøre størst forskel for de udsatte kvinder ved at sikre dem et fast job, ordentlige arbejdsforhold og faglig udvikling. Det er nøglen til at skabe en positiv…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere