Batterier skal indsamles

Et nyt EU-direktiv skal nu omsættes til dansk lov. Det skal gøre det lettere at slippe af med batterier, så de ikke smides ud med det almindelige affald og i sidste ende havner i forbrændingsanlæggene.

28.03.2008

CSR.dk

Fra næste år får danskerne nemmere ved at komme af med brugte batterier. Et nyt lovforslag, der torsdag blev fremsat af miljøminister Troels Lund Poulsen (V), betyder, at markant flere batterier i Danmark nu bliver indsamlet, og at det bliver lettere at komme af med brugte batterier.

"Det har ikke altid været lige let for danskerne at finde ud af, hvad der skal ske med brugte batterier. Nogle batterier kunne man smide direkte i skraldespanden, mens andre skulle afleveres på særlige opsamlingssteder. Hele det system får vi nu ryddet op i, og vi får skabt et simpelt og gennemskueligt indsamlingssystem. Med den nye lov, bliver danskerne sparet for en del hovedbrud og besvær, mens miljøet bliver sparet for giftige tungmetaller", siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Forureneren betaler
De nye regler for indsamling af batterier er en følge af det såkaldte batteridirektiv fra EU. Producenter og importører af batterierne får ansvaret for at tilbagetage og håndtere de udtjente batterier. Det er i overensstemmelse med princippet om, at det er forureneren, der skal betale. Der vil i en senere bekendtgørelse blive stillet krav til behandlingen af batterierne.

Kommunerne får ansvaret for den praktiske indsamling af batterier fra husholdningerne, som så skal finansieres af producenterne.

Lovforslaget indebærer også, at danskerne fremover skal aflevere både de almindelige brunstensbatterier og de farlige nikkel-cadmium-batterier, der bruges i eksempelvis batteridrevne boremaskiner. De cadmiumholdige batterier har længe skulle afleveres på særlige opsamlingssteder, men undersøgelser har vist, at danskerne ofte har været i tvivl om, hvorvidt batteriet skal indsamles eller ej, og en del af de farlige batterier er derfor endt i skraldespanden.

Med de nye regler bliver anvendelsen af cadmiumholdige batterier forbudt. Undtaget herfra er dog batterier, der er specielt designet til industrielt brug samt batterier i håndværktøj.

I modsætning til andre EU-lande er Danmark allerede langt fremme med at få nedbragt mængden af cadmiumholdige batterier. Vi har i mange år haft en afgift på nikkel-cadmium-batterier, hvilket har betydet, at flere producenter er begyndt at bruge mere miljøvenlige alternativer. I forbindelse med indførelse af producentansvaret fastholdes afgiften på nikkel-cadmium-batterier for at begrænse mængden af farlige batterier.

EU's batteridirektiv har som mål, at medlemslandene i 2012 skal have en indsamlingsprocent på mindst 25 %, og i 2016 på mindst 45 %. Det forventes, at der med den valgte model kan indsamles en større mængde batterier end de i direktivet foreskrevne.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

29.08.2024CSR.dk

Gedigen voksenskældud i kampen for genanvendelse

28.08.2024CSR.dk

Genbrug af træ skal væk fra nulpunktet

23.08.2024CSR.dk

“Cool Blue Future” samler otte lande i indsats for havmiljø

23.08.2024CSR.dk

Inspiration til arbejdet med biodiversitet

23.08.2024CSR.dk

Forskere fjerner farlig kemi fra tekstilproduktion

22.08.2024Denteks A/S

Sponseret

Denteks upcycler tekstiler, for at din restaurant kan reducere mængden af affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus