08.02.2018  |  Samfund

Indspark: Beløn good citizenship

Indhold fra partner Hvad er dette?

Et antal virksomheder har modtaget en personlig anerkendelse fra skatteminister Karsten Lauritzen for deres bidrag til fællesskabet. Det er sket i form af et brev til de virksomheder, der har betalt mest i selskabsskat i 2016.

Et antal virksomheder har modtaget en personlig anerkendelse fra skatteminister Karsten Lauritzen for deres bidrag til fællesskabet. Det er sket i form af et brev til de virksomheder, der har betalt mest i selskabsskat i 2016. Der er en god pointe i at understrege, at forudsætningen for, at vi kan have et veludbygget velfærdssamfund med gratis sygehuse og uddannelse til alle er, at virksomhederne skaber værdier og tjener penge, som de betaler skat af.

Behovet for at anerkende de virksomheder, som bidrager til fælleskassen, skal ses i lyset af, at vi på det seneste har set en række eksempler på virksomheder, som systematisk unddrager sig at betale skat. Der er potentielt tale om et tocifret milliardbeløb, som går uden om statskassen.

Det risikerer at underminere tilliden til, at skattesystemet er retfærdigt og i sidste ende opbakningen til vores velfærdssystem. Derfor er det afgørende, at vi har en effektiv skattekontrol og at der er sanktioner, når virksomhederne bryder reglerne og unddrager skattebetaling. 

Man behøver imidlertid ikke at gå så vidt som den franske regering, der har igangsat en offensiv mod skattesvindel. Udover en oprustning af det franske skattevæsen med mandskab og teknologi, så opererer den franske regering også med offentlig gabestok som sanktion. Filosofien er ”noget for noget”. På den ene side er skatterne blevet sænket og sanktionerne lempet over for de skatteborgere som i god tro begår fejl. På den anden side bliver de skatteborgere, der bevidst snyder i skat, mødt med hårde sanktioner.

Det er tydelig signalgivning – både til dem, der svarer enhver sit og til dem, der snyder med fuld overlæg. Retssikkerhedsmæssigt er det imidlertid en vanskelig balancegang. Navnlig i de situationer, hvor myndighederne sætter navngivne personer og virksomheder i offentlig gabestok er det betænkeligt, selvom nogen vil opfatte de offentlige skattelister som noget, der minder om.

Det er generelt en vanskelig balancegang, når der skal reguleres, og politikerne er ofte endt i en situation, hvor ønsket om en konsekvent politik har ført til, at man har bebyrdet de mange lovlydige virksomheder med bureaukrati og unødig kontrol.

Det skal man helst undgå. Det bør være et pejlemærke for politikerne, at det altid skal kunne svare sig at være en regelefterlevende virksomhed. Det kan man opnå ved at give nogle mærkbare fordele til de virksomheder, der har orden i tingene og dokumenterer det – for eksempel ved at have en uafhængig tredjemand inde over regnskabet og deres indberetninger til SKAT – og supplere det med en kontrolindsats, som er målrettet de virksomheder, som bevidst snyder.

Kort sagt belønne good citizenship.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere