31.03.2016 | Strategi & ledelse
Indspark: Består din bæredygtighedsrapport primært af varm luft?
Q1 er højsæson for årsrapporter – herunder den årlige bæredygtighedsrapport.
Q1 er højsæson for årsrapporter – herunder den årlige bæredygtighedsrapport. Og det er nu, du skal vælge:
Vil du gribe muligheden for at forankre bæredygtigheden og dermed skabe konkrete resultater? Eller er din rapport snarere en hårdt pumpet varmluftballon? Vi giver en række gode råd til, hvordan du kan optimere din bæredygtighedsrapportering.
De fleste kæmper med bare at komme igennem én om året. Men CSR-guruen Elaine Cohen har gjort bæredygtighedsrapporter til en sport. Hvert år læser hun sig igennem læssevis af årsrapporter og udnævner sin Top 10 over verdens bedste inden for bæredygtighed. Se listen her
I år er danske Bestseller en af de virksomheder, der stryger direkte ind på hendes liste.
Skønhed kommer indefra
Bestsellers eksemplariske bæredygtighedsrapport er simpelt opbygget med lækker grafik og smukke billeder, men det er samtidig også tydeligt, at rapportens udtryk har rod i det faktiske indhold og Bestsellers mange CSR-tiltag.
Men sådan er det desværre ikke altid.
Der er nemlig ofte alt for lidt kød på data-delen i danske virksomheders bæredygtighedsrapporter. Og det er også det billede man får, når man forhører sig hos internationale virksomheder: De fleste CFO’s har prøvet at gå den årlige tiggergang, hvor man ringer rundt til forskellige facility managers for at spørge om de ikke har et projekt, de kan rapportere på med en solid portion data, der er til at forstå. Se mere om det her
Rapporterne skal nemlig ikke bare se pæne ud og snakke i abstrakte vendinger om gode intentioner og sympatiske initiativer. De smukkeste og bedste rapporter er efter min mening dem med de mest håndgribelige resultater.
Show me the money
Og det er netop kernen i den udfordring, som mange af de virksomheder, jeg har arbejdet med, oplever med årsrapporterne: De mangler fakta og data for deres resultater. I stedet bliver der arbejdet med højtflyvende temaer uden fodfæste i strukturerede programmer, der kan føres ud – og følges op på i praksis.
Og det er synd og skam! For uden data og en tværfaglig centraliseret struktur går virksomhederne glip af muligheden for at realisere det potentiale, der ligger i at være en virksomhed med fokus på bæredygtighed.
Vi gør bæredygtighed bæredygtig
Så hvordan gør man bæredygtighed attraktivt for både kunder og ejere? Og hvordan undgår man en rapport der bare er varm luft og flot grafik? Det har vi opskriften på – og den er sådan set ikke så kompliceret. Kort og godt handler det om:
1) At vurdere den øgede markedsværdi ved at handle og optræde bæredygtigt
2) At skabe et troværdigt beslutningsgrundlag baseret på konkret data
3) At udforme et overblik over hvilke initiativer, der giver mest værdi på bundlinjen og forretningen
4) At sikre mandat fra ledelsen både i form af økonomi og ressourcer
5) At sørge for at abstrakte ambitioner bliver gjort til konkrete initiativer.
6) At arbejde struktureret hele året med en centraliseret plan på tværs af geografi og faglige områder, der kan sikre de bedste resultater.
7) At arbejde løbende med dokumentation hele året, så relevante resultater ikke går tabt i mængden, når rapporten skal skrives.
Bæredygtighed med gevinst
Vil du vide mere om, hvordan vi kan hjælpe med at få gevinst ud af at arbejde bæredygtigt? Så tag fat i mig på Thomas.Schroeder@schneider-electric.com.