02.10.2017  |  Samfund

Indspark: Bitcoins indflydelse på samfundet

Det er vist ingen hemmelighed, at Bitcoin i stigende grad har fået øget eksponering i medierne over det seneste års tid.

Selvom at Bitcoin for snart 10 år siden blev offentliggjort af den anonyme Satoshi Nakamoto, så er det først nu, at de danske medier for alvor har fået øjnene op for kryptovalutaen.

Den øgede interesse for Bitcoin og de andre cryptocurrencies skyldes naturligvis den eksplosive kursudvikling, som har fundet sted. Bitcoin lå den første januar 2017 med en kurs på ca. 972 USD og i løbet af blot 9 måneder hed kursen pludselig 4942 USD for 1 Bitcoin, den 2 september 2017. Den kraftige stigning mere end femdoblede Bitcoins markedsværdi, og så kraftig en kursstigning tiltrækker opmærksomhed både blandt investorer og medierne.

7 facts om Bitcoin

Til dig som endnu ikke er bekendt med kryptovalutaen Bitcoin, får du lige 7 hurtige facts om Bitcoin.

  1. Bitcoin er en digital valuta

  2. Bitcoin er decentraliseret (Ingen styring fra stat, virksomhed eller anden organisation)

  3. Bitcoin forhandles på udenlandske børser eller hos danske forhandlere, som f.eks. Unikoda.

  4. Bitcoin sendes direkte fra person til person (Ingen tredjepart som eksempelvis en bank til at verificere transaktionen).

  5. Alle transaktioner bliver noteret i en offentlig tilgængelig og distribueret hovedbog. Det løser problemet med “double spending”.

  6. Bitcoin er baseret på kryptografiske algoritmer, som er drevet af en enorm computerkraft, hvilket gør det så godt som umuligt at hacke systemet.

  7. Bitcoins opbevares i en såkaldt Bitcoin wallet, som fungerer som en slags “bankkonto” (En hardware wallet er den mest sikre måde at opbevare en stor mængde Bitcoin).

Regulering

Bitcoin og de andre cryptocurrencies er på nuværende tidspunkt ikke reguleret af den gældende finansielle lovgivning. Der skal ikke betales skat af kursgevinster på Bitcoin, og handlen på Bitcoin er momsfritaget. Dog betales der lønsumsafgift af den kommission, som danske Bitcoin forhandlere tager for deres services.

I takt med udbredelsen af Bitcoin i Danmark vil politikerne uden tvivl vågne op inden på Christiansborg. Bitcoin er mere reguleret i lande som eksempelvis USA, hvor kendskabsgraden er langt større.

Bitcoin som betalingsmiddel og måde at opbevare værdi er en trussel for bankernes eksistens, da de bliver overflødige. Bankerne vil derfor højst sandsynligt forsøge at påvirke reguleringen af Bitcoins og de andre kryptovalutaer.

Hvorvidt staten vil affinde sig med den manglende mulighed for at kontrollere Bitcoin og de andre digitale valutaer må vi vente at sig. Men en ting er nok sikkert, politikerne vil overveje nøje hvordan, der kan tjenes penge på de digitale valutaer.

Bitcoins eksistens

Hvis den danske stat ikke stikker en kæp i hjulet vil Bitcoin udvikle sig til at blive at acceptabelt betalingsmiddel i danske forretninger. Både online og i den fysiske verden. Enkelte danske virksomheder, såsom Hungry.dk, godtager allerede Bitcoin som betalingsmiddel. I lande som USA accepterer mangle online forretninger og flere dagligvareforretninger Bitcoin som betalingsmiddel. Af store verdensomspændende virksomheder, der modtager Bitcoin, kan der bl.a. nævnes Microsoft.

Selvom at den danske stat kan regulere Bitcoin markedet kraftigt i Danmark, har ingen stat magten til at lukke ned for Bitcoin systemet. Et land som regulerer handlen og brugen af Bitcoin, risikerer at ødelægge sin egen konkurrenceevne overfor udlandet. Reguleres markedet ugunstigt vil virksomheder flytte til udlandet og andre lande kan risikerer ikke at ville handle med os.

Bitcoin repræsenterer nemlig flere fordele. Der er ingen kæmpe gebyrer ved brugen af Bitcoin, derfor gode muligheder for at virksomheder kan tjene flere penge.

Hvis du på nuværende tidspunkt ønsker at sende penge til Kina, vil det i værste tilfælde tage flere bankdage og koste et stort gebyr til banken, det er ikke tilfældet med Bitcoin. Med Bitcoin bliver pengene sendt og modtaget over internettet nærmest øjeblikkeligt.

Det er ikke i alle lande at folket har mulighed for at have en bankkonto, derfor giver Bitcoin teknologien de mennesker muligheden for at opbevare værdi mere sikkert end tidligere.

Her kan du læse mere om hvad bitcoin er.

Cryptocurrencies

Som du efterhånden har hørt at på gange i dette indlæg, findes der andre kryptovalutaer end Bitcoin. Faktisk findes der på nuværende tidspunkt over 1500. Her kan du se en liste over de 100 kryptovalutaer med den største markedsværdi.

Bitcoin i fremtiden

Det bliver spændende at følge udviklingen i Bitcoin, og se integrationen og den stigende kendskabsgrad i Danmark finde sted. Ligeledes bliver det interessant, at se hvordan markedet for Bitcoin vil blive reguleret ikke blot i Danmark, men også i udlandet. Reguleringen af Bitcoin spiller en afgørende rolle for hvilken effekt kryptovalutaerne vil have på det danske samfund og erhvervslivet.

Mere fra

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere